- Es tracta d’un projecte pilot d’inclusió per millorar l’ocupabilitat de persones vulnerables –beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV)– que rebran competències bàsiques, transversals i digitals per a la cerca d’ocupació.
- L’acte celebrat a la seu de Foment del Treball ha comptat amb el president de Foment, Josep Sánchez Llibre; el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano i Canadés; la presidenta de Fundació CEOE, Fátima Báñez; el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig; i el director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Juan José Torres.
Foment del Treball, Fundació CEOE i Càritas Catalunya han presentat avui el projecte d’inclusió laboral Empra Lab, finançat pels Fons Next Generation de la Unió Europea i que compta també amb la participació del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i la Fundació Adecco. Empra Lab és un projecte pilot d’inclusió l’objectiu de la qual és millorar l’ocupabilitat de persones vulnerables –beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital (IMV)– a través de la millora de les seves competències bàsiques, transversals i digitals per a la cerca d’ocupació i el manteniment d’aquest.
L’acte celebrat en la seu de Foment del Treball ha comptat amb el president de Foment, Josep Sánchez Llibre; el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano i Canadés; la presidenta de Fundació CEOE, Fátima Báñez; el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig; i el director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Juan José Torres.
Aquest ambiciós projecte d’inclusió que s’està implementant en 11 províncies (Albacete, Barcelona, Conca, Girona, Guadalajara, Lleó, Lugo, Menorca, Orense, Valladolid, Zamora) té com a finalitat mesurar l’impacte en l’accés a l’ocupació de les persones en situació de vulnerabilitat després d’haver participat en processos o itineraris intensius d’inserció sociolaboral. “És un gran encert i satisfacció que siguem capaços d’impulsar aquest projecte dirigit a ajudar les persones i famílies en situació vulnerable que avui perceben l’ingrés mínim vital, uns 50.000 beneficiaris a Catalunya, en la seva incorporació al mercat de treball”, ha assegurat Josep Sánchez Llibre durant l’obertura de la trobada.
Amb la col·laboració de Foment, la Fundació CEOE realitzarà a Catalunya la labor de prospecció empresarial, amb l’objectiu d’aconseguir acords de col·laboració amb empreses i conèixer ofertes d’ocupació vacants en el territori per a facilitar la inclusió laboral. Aquesta labor de prospecció tindrà a més com a resultat un diagnòstic de les necessitats laborals reals que existeixen a Catalunya. També la Fundació CEOE, en coordinació amb els serveis de Càritas, realitzarà la fase d’intermediació laboral, coordinant ofertes de treball i derivant als participants convenients.
La metodologia desenvolupada per a l’execució de Emplea Lab compta amb un fort component d’innovació social, ja que implica la posada en marxa d’una recerca social. Es pretén conèixer si l’orientació, la formació i l’acompanyament en la cerca d’ocupació influeixen en l’ocupabilitat dels candidats.
El valor del sector empresarial
Una de les hipòtesis que es pretén contrastar amb aquest treball és el valor que pot aportar el sector empresarial, mitjançant la seva participació en els processos d’identificació d’ocupacions sense cobrir i la posterior intermediació entre les empreses i els col·lectius en situació d’exclusió. Els resultats que s’obtinguin ajudaran al disseny de les polítiques públiques, especialment les centrades en col·lectius vulnerables o amb més dificultats per a accedir a l’ocupació.
Des de Foment, Sánchez Llibre ha afegit que “els empresaris no sols generem riquesa i llocs de treball, també estem compromesos amb la cohesió social i amb els col·lectius més vulnerables que no mereixen estar en aquesta situació de precarietat. Aquest és un projecte a llarg termini i una gran acció social”.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha posat en valor l’aliança entre tercer sector social, món empresarial i administració pública que hi ha darrere d’aquest projecte pilot, que posa el focus en detectar els mètodes per a avançar en la inserció laboral de les persones amb fragilitats. I ha ressaltat el més rellevant, “la necessitat que el sistema de protecció social tingui per objectiu no sols les rendes, sinó que aquestes rendes siguin una palanca per a la inserció laboral”.
Des de la Fundació CEOE, Fátima Báñez ha afirmat que Empra Lab és un projecte pilot d’innovació europea que ha de ser un pont a l’ocupació i una referència en matèria d’inclusió. “És el projecte més important de la Fundació CEOE en compromís social. L’ocupació canvia la vida de les persones, és la millor política social i la principal eina per a reduir les desigualtats socials”, ha afegit.
Per part de Càritas Catalunya, Francesc Roig ha manifestat que “vivim en una situació social molt fràgil, amb un elevat número persones en l’atur o que no aconsegueixen treballs dignes. Aquesta és una realitat molt estesa en l’àrea metropolitana de Barcelona però també en les zones rurals”.
Durant la presentació de Emplea Lab a Catalunya s’ha dut a terme una taula rodona en la qual han participat Miguel Ángel García, coordinador del projecte Empra Lab; Sónia Ruíz, coordinadora del departament d’Acció Social de Formació i Treball; Raquel Carrión, directora del programa d’Inserció Sociolaboral de Càritas Girona. Tots ells han aprofundit en aquesta iniciativa i dialogat sobre la situació i/o necessitats d’ocupabilitat de Catalunya.
Comments are closed.