- “S’ha optat per la via més fàcil. És una irresponsabilitat. Una mesura arbitrària, desproporcionada i injusta”
Una setmana després d’incertesa absoluta i sense cap resposta clara del PROCICAT, tots els agents del sector esportiu necessiten urgentment una sortida a la resolució del Govern del passat dissabte que va obligar a aturar tota l’activitat. Foment del Treball se suma així al clam de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, l’INDESCAT, l’ADECAF, Gestiona, la Federació Catalana de Natació i l’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya, que van anunciar dimecres que han presentat una demanda de recurs contenciós administratiu.
La patronal catalana requereix respostes immediates per a un sector que ha invertit el seu capital per complir la normativa sanitària i de seguretat i fa seva la recriminació de les entitats que denuncien que el tancament és una mesura arbitrària, desproporcionada i injusta cap a un sector que és salut.
Les Conselleries d’Interior i Salut han optat per la via més fàcil i simple: han obligat a tancar instal·lacions esportives i aturar tota activitat. Aquesta decisió és irresponsable. Perquè obvia, d’una banda, l’esforç ingent que el sector ha fet, de la mà de la Secretaria General de l’Esport, per establir protocols de seguretat per garantir una pràctica segura, amb registres de participants, mesures d’higiene i assegurar la traçabilitat dels contactes. “Fer esport a les nostres instal·lacions és segur. No hi ha hagut cap brot en el nostre sector”, ha dit Gerard Esteva, president UFEC.
Una mesura d’aquestes característiques comportarà uns perjudicis irreversibles sobre els practicants i les entitats del sector. “El model d’èxit de l’esport català està en greu perill”, ha sentenciat Enric Bertrán, president de la FCN. Un sector que, després d’una primera aturada necessària, no pot permetre’s seguir amb la persiana baixada. En el cas dels clubs de natació, “l’impacte del tancament durarà segur fins al 2022 amb uns 60 milions € de pèrdua com a mínim”, ha puntualitzat Eduard Escandell, president de l’AECNC.
El sector defensa que es puguin establir mecanismes de ponderació del risc com s’ha fet en altres sectors. Per què l’esport ha de tancar totes les seves instal·lacions, sense que hi hagi la possibilitat d’implementar limitacions d’aforament o protocols de protecció que en permetin el seu funcionament ni que sigui de forma limitada?
Camí legal
L’esport i el fitness van recórrer a la justícia el dia 22 de juliol perquè suspengui l’executivitat d’aquesta mesura. I es posen a disposició de les autoritats competents per trobar solucions adequades, amb la complicitat i la responsabilitat que el sector ha demostrat des del primer moment d’aquesta crisi. “El govern hauria de tenir més sensibilitat amb nosaltres. Hem d’aprendre junts gestionar la pandèmia i la nostra activitat, que conviuran fins que no hi hagi vacuna”, ha exposat August Tarragó, president d’ADECAF.
La demanda, que es va presentar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, volia aconseguir la nul·litat de la resolució i demanava de forma urgent (en 48 hores) l’adopció de mesures cautelaríssimes que evitin danys irreparables per practicants, gestors i pel conjunt de la ciutadania. Encara no hi ha resposta.
A més, a banda de la represa de les activitats esportives de manera immediata, “s’han d’activar els ajuts específics, fins ara inexistents, per al teixit productiu esportiu, que a hores d’ara està tocat de mort” ha finalitzat Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT. “El sector esportiu no som el problema, som part de la solució”, ha reblat.
Manifest
Les entitats han llançat un Manifest contra la resolució del Govern que, encara actiu, ja ha aconseguit prop de 8.000 adhesions.
Comments are closed.