- La patronal catalana recorda que des de fa anys reclama la transferència total del servei
- Josep Sánchez Llibre es mostra satisfet per l’acord que fa temps que exigia però reclama un seguiment exhaustiu del seu compliment
Després de conèixer l’acord entre el PSOE i ERC per tal de fer efectiu el traspàs integral de Rodalies, Foment del Treball mostra la seva satisfacció a l’espera de la concreció i validació del citat acord. El pacte no només inclou el traspàs econòmic, sinó també de la infraestructura –vies, trens i catenàries–, reivindicat històricament per la Generalitat. Aquesta reivindicació de l’ha fet seva des de fa anys Foment del Treball i, concretament del seu president, Josep Sánchez Llibre.
La patronal catalana fa temps que reclama al Govern espanyol el traspàs de Rodalies a la Generalitat. La darrera vegada va ser just abans de les eleccions municipals per tal de poder aprofitar certa pau institucional i electoral que les posteriors eleccions general de juliol no van permetre.
Foment recorda que Catalunya arrossega un dèficit inversor de les administracions públiques en infraestructures de 35.000 milions d’euros en dotze anys. Per tant, el líder patronal demana fer un seguiment d’aquest acord, sobretot pel que fa referència al finançament, així com el deute històric. La falta d’inversió arrossega a Catalunya a un dèficit d’infraestructures cada cop més gran. Com va dir el president Sánchez Llibre, “el principal beneficiat d’aquest traspàs seran els 300.000 usuaris diaris de Renfe a Catalunya”.
Infradotació històrica
La manca crònica d’inversió al servei de Rodalies i la greu afectació que va patir a conseqüència de les obres de la Línia d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona, que varen provocar innombrables avaries i retards, van ser el punt culminant de la degradació del servei, que va perdre milers d’usuaris. El malestar generat per l’estat de Rodalies va portar al Ministerio de Fomento a la redacció del Plan de Infraestructuras Ferroviarias de Rodalies de Barcelona 2008-2015 valorat en 4.000 milions d’euros, del qual només se n’ha invertit una mínima part.
Si s’hagués fet una inversió addicional de 10.000 milions d’euros durant els darrers 14 anys en Rodalies de Catalunya, no només s’hagués executat la totalitat del pla de 2008-2015, sinó que es podria haver avançat l’actual pla de Rodalies 2020-2030 i haver recuperat 10 anys d’inversions. Ara la situació seria menys greu que l’actual, on les afectacions continuen sent greus, com ara la recent incidència a l’R2 Sud de Rodalies per l’incendi d’aquest estiu al quadre de senyals de l’estació de Gavà i on les afectacions es poden allargar fins a tres o quatre setmanes.
Comments are closed.