- El Sandbox és un espai de proves per a projectes financers que aportin innovació tecnològica i valor afegit per a clients i mercats.
- La capital catalana és la ubicació idònia per localitzar aquest espai perquè manté la quarta posició com a ciutat europea més atractiva per a les empreses fintech, només per darrere de Londres, Berlín i París.
- Depèn de la Secretaria General del Tresor i Finançament Internacional. En la seva supervisió participaran el Banc d’Espanya, la Comissió Nacional de l’Mercat de Valors i / o la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions.
- La proximitat amb el talent i el dinamisme de noves idees i iniciatives emergents determinarà l’èxit de l’SandBox.
Foment del Treball dóna el seu suport a la proposició no de llei que ha presentat el grupo parlamentari d’ERC, a través del diputat Joan Capdevila, perquè el Congrés dels Diputats, a instàncies de la Comissió d’Afers Econòmics i Transformació Digital, adopti les disposicions necessàries perquè s’ubiquen a Barcelona els serveis de la CNMV de control, seguiment i execució del SandBox Financer. El Sandbox és un espai de proves per a projectes financers que aportin innovació tecnològica i valor afegit per a clients i mercats, previst en la Llei 7/2020 de 13 de novembre per a la Transformació Digital del Sistema Financer.
Entre els arguments que aporta la iniciativa parlamentària, i que Foment avala plenament, destaca que Barcelona manté la quarta posició com a ciutat europea més atractiva per a les empreses fintech, només per darrere de Londres, Berlín i París, segons l’últim informe de l’Índex d’Ocupació fintech a Europa.
L’anomenat Regulatory SandBox comptarà amb una fèrria vigilància de les autoritats, en defensa dels consumidors, i depèn de la Secretaria General de l’Tresor i Finançament Internacional. En la seva supervisió participaran el Banc d’Espanya, la Comissió Nacional de l’Mercat de Valors i / o la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions.
Segons l’esmentat índex, en què Madrid ocupa la sisena posició, Barcelona ha captat 182m € de capital risc del sector fintech durant els últims cinc anys.
Clúster financier en Barcelona i Catalunya
A més, la Generalitat de Catalunya s’ha proposat crear un clúster financer a Catalunya i Barcelona que tindrà un efecte multiplicador en l’economia. Per a això s’està treballant per convertir l’edifici de la Borsa de Barcelona – propietat de la Generalitat – en un hub d’empreses i institucions financeres i tecnològiques pioner a Europa: el Barcelona fintech Hub.
D’una altre banda, BME (Borses i Mercats Espanyols) ha arribat a un acord amb Barcelona Tech City, la missió és posicionar Barcelona com un dels principals hubs tecnològics internacionals.
L’aliança entre les dues institucions reforça l’aposta per la innovació en el sector fintech. El Barcelona fintech Hub té potencial per convertir-se en un dels més importants a Europa, resultat de les sinergies entre la iniciativa privada (BTC, BME i ICF) i la pública (GdC).
Addicionalment, s’ha impulsat la iniciativa Barcelona & Catalonia StartupHub per contribuir a el creixement de sector, connectant a les startups fintech amb emprenedors i inversors de tot el món.
Barcelona compta també amb seus de la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC) i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), sent aquesta última un dels òrgans supervisors del SandBox.
En definitiva, Barcelona té la capacitat i potencial per crear un entorn propici i atreure el desenvolupament d’empreses fintech, i promoure la col·laboració entre talent i organitzacions que permetin accelerar l’ecosistema tecnològic.
La proximitat amb el talent i el dinamisme de noves idees i iniciatives emergents determinarà l’èxit del SandBox i, per això, la capital catalana resulta la ubicació idònia per localitzar aquest espai.
Comments are closed.