- Josep Sánchez Llibre: “La CEOE és la casa de tots els empresaris, i Foment sentim la CEOE com casa nostra”
- Virginia Guinda: “Les empreses són part de la solució a la crisis, han de ser més fortes, i la CEOE és un instrument al servei de les empreses”
Després de la reunió d’ahir de la Junta Directiva de Foment del Treball el president, Josep Sánchez Llibre, ha comparegut en roda de premsa per presentar un dels acords més rellevants presos: el plantejament de la patronal catalana sobre les eleccions a la presidència de la CEOE del proper 23 de novembre. Sánchez Llibre ha recordat que Foment és una de les entitats fundadores de la CEOE i una de les principals organitzacions territorials i aportadores de recursos de la Confederació.
En aquest sentit, el president de Foment ha insistit en “considerar la CEOE com casa nostra i recordo el paper rellevant de persones com Carles Ferrer Salat, impulsor i president de la CEOE, i d’altres persones molt destacables de Foment a CEOE com Alfred Molinas, i Joan Rosell, que en va ser president”. Sobre aquest particular el líder patronal ha destacat que “CEOE és casa gran dels empresaris espanyols, de tots, de les microempreses, de les mitjanes, dels autònoms i de les grans companyies”.
El president de Foment ha valorat positivament la candidatura de Virginia Guinda i ha apuntat que el moment de convocar-se les eleccions a la presidència de CEOE, el 21 de setembre, “ja vàrem dir que marcaríem el posicionament de Foment quan coneguéssim el perfil i els programes de candidats i candidates que concorreguessin a les eleccions i fins el 27 d’octubre no vaig rebre cap trucada, i va ser la de Virginia Guinda, que em deia que tenia ganes de presidenta de la CEOE”. Ahir a la Junta Directiva de Foment per assentiment de tots els assistents es va decidir donar suport a la candidatura a la presidència de la CEOE de Virginia Guinda, ha explicat Sánchez Llibre que ha afegit que considerava una gran virtut de la candidata “ser una empresària industrial: sap què és avalar amb el seu patrimoni el seu projecte empresarial, pagar nòmines a final de mes, pagar assegurances; és una de les persones que pot encarnar el lideratge empresarial del segle XXI.
Per la seva banda, Virginia Guinda ha manifestat el seu agraïment a Foment, entitat de la que és vicepresidenta, i ha agregat que aquest migdia ha formalitzat la seva candidatura a la presidència de la CEOE amb l’entrega dels avals pertinents a la seu de la Confederació. La candidata compta amb 37 avals i suports de Foment, ACOGEN, Faconauto, Fecic i l’Associació Professional Nacional de Gestors Administratius.
El programa de la candidata té dos eixos. Primer apostar per una governança “més participativa, de proximitat i més moderna, perquè els socis siguin escoltats de manera sistemàtica” i també “que les persones que estan involucrades en la decisions de la CEOE siguin electes de la organització, perquè coneixen el dia a dia”. Per altra banda que la CEOE tingui “més capacitat propositiva” en el diàleg social i faci seves “les inquietuds i solucions que els sectors i territoris vagin identificant”. Perquè, segons Guinda, “les empreses són els amos de la CEOE, perquè la CEOE és un instrument al servei de les empreses”. En aquest sentit ha incidit en que “les empreses són part de la solució i m’agradaria que tots els agents implicats sentíssim que som part del mateix, mitjançant el diàleg i sense partidismes”.
La idea de Guinda és que l’empresa tingui més protagonisme en el diàleg social i en el centre de la vida social espanyola. Per la candidata “el paper de la CEOE és ser peça clau per transitar al llarg d’aquesta crisi i sortir més reforçats mitjançant la creació de més empreses i el reforç de les que ja tenim; que funcioni de manera més efectiva per als interessos dels empresaris”.
Un altre punt del seu programa que ha presentat és el de que l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) “s’ha d’incloure dins d’un gran pacte de rendes liderat pel president del Govern per abordar com es reparteixen els efectes de la crisi”. És més, Guinda ha considerat que “s’han de fer reformes estructurals en fiscalitat i cotitzacions dels empresaris de manera que les dues coses afavoreixin la bona marxa de les empreses i l’increment necessari dels salaris”. Guinda ha insistit en que el salari mínim no és una qüestió simple i que respon a la complexitat del moment i que per tant “no pot ser igual per a un agricultor que per a una persona a la indústria, o per a un jove que vol incorporar-se al món laboral”.
I pel que fa a la legislació laboral, Virginia Guinda ha assenyalat que “el marc laboral també s’ha de revisar perquè tenim reptes com l’absentisme, la manca de flexibilitat o el reconeixement de la societat més moderna on vivim amb el protagonisme de les noves tecnologies i les noves relacions que comporten que no estan recollits en el marc laboral”. Amb tot, “aquesta revisió han de permetre que els empreses funcionin més i millor”, ha reblat la candidata a la presidència de CEOE.
Comments are closed.