Foment del Treball distingeix Mariano Puig amb la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial, el guardó amb què la patronal reconeix el recorregut vital dels empresaris que han aconseguit de manera rellevant enriquir l’activitat econòmica i empresarial del país. Amb aquesta distinció, Foment premia, de Puig “la dedicació de cinc dècades a l’empresa familiar Puig, temps en el qual Mariano i els seus germans van consolidar la presència a Espanya de la companyia i van obrir amb una gran visió el mercat internacional gràcies a l’exportació i al desenvolupament de les seves marques, Paco Rabanne, Nina Ricci i Carolina Herrera”. Alhora, la patronal catalana distingeix també Carlo Umberto Bonomi, Conseller Delegat d’Investindustrial Advisors SL., principal accionista de Port Aventura, per “l’ambiciosa expansió que ha emprès el parc temàtic, que enguany ha tancat dos projectes nous d’abast internacional: el Ferrari Land i l’aliança amb el Cirque du Soleil”. Bonomi rep la Medalla d’Honor com a Empresari de l’Any.
Foment lliura els seus guardons en el marc d’un acte que presidirà Sa Majestat el Rei Felip VI i que tindrà lloc demà dijous 11 de desembre, al vespre, a la seu de Foment. Es tracta de la VII edició de les Medalles d’Honor i Premis Carles Ferrer Salat, que Foment del Treball convoca de manera anual.
El jurat d’aquesta edició de les Medalles i Premis de Foment ha acordat distingir mitjançant quatre premis a les categories de R+D+i, Internacionalització, Empresari de Futur i Medi Ambient a:
- Gaes (R+D+i)
- Áreas (Internacionalització)
- Carlos Durán [Hoy Voy] (Empresari de Futur)
- Girbau Group (Medi Ambient)
Han format part del jurat de l’edició d’enguany: el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president del Cercle d’Economia, Antón Costas; el president del RACC, Sebastià Salvadó; el president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros; el president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Miquel Roca; el president del Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas; el president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto; el president de la Asociación Española de Directivos, Pau Herrera; el president de l’ Associació Catalana de l’ Empresa Familiar, Jaume Grego; el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet; la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe; i el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà.
El lliurament de Medalles d’Honor i Premis Carles Ferrer Salat de Foment compta amb el patrocini de Bankinter, BMW, La Caixa, Manpower Group i Movistar; i amb la col·laboració de Mahou San Miguel, Montblanc, Solred i Vueling.
Medalles d’Honor
Amb la concessió de la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial a Mariano Puig, expresident de la Corporación Puig, el Jurat valora la tasca duta a terme per ell i la seva família al llarg de les darreres dècades per “convertir un pròsper distribuïdor de productes de bellesa i perfums en una companyia de renom internacional”. El Jurat ha volgut recordar una màxima que sovint a esgrimit Mariano Puig i que defensava el seu pare, Antonio Puig, fundador de l’empresa: “a la vida hi ha cinc etapes: la primera és aprendre a fer; la segona, fer; la tercera, ensenyar a fer, la quarta fer fer i l’última, deixar fer”.
Mariano Puig és, a més, membre fundador de de l’Institut de l’Empresa Familiar, del qual va ser President de l’any 95 al 97. També, fundador i ara President d’Honor de l’European Family Business a Brussel·les (EFB). També, membre de la Fundación Princesa de Asturias, del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, de la Fundación Real Academia Española de la Lengua, de la Fundación Museo del Prado, del Consell Internacional del IESE Business School, del International Board del ESE Business School de la Universidad de los Andes (Santiago de Xile) i de la International Board IAE Business School de la Universidad Austral (Buenos Aires). També ha estat distingit amb la medalla d’or pel New York Spanish Institute, medalla al Mérito Deportivo i Medalla al Mérito Naval con distintivo blanco.
D’altra banda, Foment del Treball ha concedit enguany la seva Medalla d’Honor com a Empresari de l’Any a Carlo Umberto Bonomi, Conseller Delegat d’Investindustrial Advisors SL., principal accionista de Port Aventura, perquè ha liderat “l’ambiciosa expansió que ha emprès aquest parc temàtic, que enguany ha tancat dos projectes nous d’abast internacional: el Ferrari Land i l’aliança amb el Cirque du Soleil”.
Ferrari Land preveu una inversió de més de cent milions d’euros i la seva obertura està prevista l’any 2016, amb una superfície de 75.000 metres quadrats. I l’aliança amb el Cirque du Soleil ha estat un èxit aquesta darrera temporada d’estiu, amb més de 100.000 espectadors. Per això, Port Aventura negocia la reedició de l’acord amb la companyia de circ per a un espectacle per a la temporada 2015, quan se celebra el 20 aniversari del parc, i que podria convertir-se en els passos previs perquè Port Aventura esdevingués base estable del Cirque du Soleil a Europa.
Premis Carles Ferrer Salat
El premi a R+D+i s’atorga a l’empresa Gaes, companyia multinacional líder en el sector de la correcció auditiva a Espanya, amb més de 65 anys dissenyant, produint, distribuint i comercialitzant audiòfons per millorar la qualitat de vida dels seus clients. El premi el rep perquè “la companyia aposta clarament per la innovació i la tecnologia fabricant la seva pròpia línia de productes que exporta a 40 països”. El Departament d’R+D de GAES està format per un equip de 19 persones, professionals experts que dissenyen i desenvolupen solucions per crear cada vegada dispositius més petits i de major qualitat a través de software propi que permet una òptima adaptació de l’audiòfon.
Alhora, amb el premi a la Internacionalització a Áreas, el Jurat reconeix una companyia que en l’actualitat compta amb uns 150 milions de clients i que ha protagonitzat un ambiciós pla d’internacionalització. Es tracta d’ÁREAS, SA, companyia dedicada al food&beverage i travel retail, i que en l’actualitat compta amb més de 1.100 establiments en espais concessionats d’arreu del món. El jurat premia especialment la implantació al mercat dels Estats Units, on va iniciar la seva activitat el 2006. Durant aquests darrers set anys s’ha estès mitjançant concessions a 10 aeroports com Miami, Orlando, Detroit, Indianapolis, Atlanta, Boston, Washington, Newark, Los Ángeles i Chicago, i gestiona àrees de servei a les autopistes Florida Turnpike i Maryland Turnpike. Avui ja és el tercer operador als Estats Units amb 166 establiments. La facturació internacional suposa més del 40% de la facturació total de la companyia.
El premi Empresari de Futur s’atorga en aquesta VII edició a Carlos Durán (Hoy-Voy), perquè “ha reinventat el món de les autoescoles amb la seva empresa, tot introduint en el sector els mateixos criteris que les companyies aèries de baix cost, quant a la gestió de l’oferta i unes tarifes en constant variació en funció de la demanda”. En només tres anys, Hoy-Voy té la confiança de més de cinc mil clients amb un nivell de satisfacció pròxim al nou sobre deu, usuaris d’una flota de setze cotxes on realitzar pràctiques de conducció tots els dies de la setmana des de les sis del matí fins a les dotze de la nit. La visió de Durán és ampliar l’oferta d’horaris a les 24 hores al dia. La introducció de les noves tecnologies en els vehicles de pràctiques permet monitoritzar cada alumne i acumular dades estadístiques del seu progrés que li permeten millorar les seves habilitats més ràpidament.
Finalment, el premi de Medi Ambient reconeix a Girbau “la contínua implementació de millores tecnològiques en disseny de màquines per reduir l’impacte ambiental“. Es tracta d’una empresa familiar, de Vic, dedicada a la fabricació i venda d’equips per a tota mena de bugaderia de roba i acabats tèxtils, que s’ha consolidat com un dels principals grups internacionals del sector ocupant el cinquè lloc a nivell mundial. En l’actualitat compta amb 600 empleats i té una facturació de gairebé 100 milions d’euros. Girbau, per ser competitiu, ha optat per la qualitat mitjançant l’eco disseny i millora de l’eficiència dels seus equips: inverteix el 3,5% de la seva facturació anual en innovació i investigació treballant al costat de la Universitat Politècnica de Catalunya. Això ha permès a l’empresa obtenir equips més fiables i eficients.
Els valors de Ferrer Salat
Amb la institució dels seus premis anuals, Foment del Treball vol reconèixer i agrair l’esforç i la determinació d’empresaris liberals, oberts i defensors del coneixement i del diàleg, com va ser Carles Ferrer Salat. Brillant empresari català, Ferrer Salat va ser president de Foment en el moment del renaixement de la patronal catalana amb l’arribada de la democràcia: alhora, va ser també president fundador de la patronal espanyola CEOE i posteriorment president de la gran patronal europea UNICE, avui anomenada Business Europe.
Uns valors, els que representa Carles Ferrer Salat, que identifiquen plenament els de Foment del Treball: la patronal catalana, l’organització empresarial més antiga d’Europa amb 240 anys d’història, que ha encarnat l’entusiasme de catalans emprenedors pel progrés de Catalunya i d’Espanya.
Comments are closed.