-
Els premis Carles Ferrer Salat reconeixen a la Fundació Repsol per la seva tasca en compromís social; a Barcelona Tech City per apostar en R+D+i i pel seu esforç per posicionar Barcelona com a hub tecnològic; a MANGO pel seu compromís amb el medi ambient; i a Roca per l’èxit de la seva estratègia d’internacionalització promoguda des de fa més de 45 anys.
-
Foment lliure els seus guardons en un acte que presidirà el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que tindrà lloc demà 22 de novembre a la seu de la institució.
Foment del Treball celebrarà demà la desena edició dels Premis Carles Ferrer Salat i Medalles d’Honor de la institució durant un acte que presidirà Mariano Rajoy, president del Govern d’Espanya. En aquesta ocasió Foment lliurarà tres medalles: reconeix a Ana Botín, presidenta del Grupo Santander, amb la Medalla com a Empresari de l’Any pel seu paper i determinació en l’operació financera de l’any, com ha sigut l’adquisició del Banco Popular; a més també fa un homenatge in memoriam amb la Medalla per la Trajectòria Empresarial a Juan Antonio Samaranch, qui va ser president del COI i va esdevenir essencial i definitiu en l’èxit de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics de 1992; finalment, la patronal reconeix amb una menció especial a Alfredo Molinas pel seu compromís amb la reconstitució de Foment, la institució de la qual va ser president durant 16 anys. Ana Botín no pot assistir a la cerimònia de lliurament del premis, però recollirà personalment la distinció durant el seu proper viatge a Barcelona.
Respecte als premis Carles Ferrrer Salat, la patronal catalana reconeix aquest any a la Fundació Repsol per la seva tasca en Compromís Social; a Barcelona Tech City per apostar en R+D+i i pel seu esforç per posicionar Barcelona com a hub tecnològic; a MANGO per el seu compromís amb el Medi Ambient; i a Roca per l’èxit en la seva estratègia d’internacionalització iniciada fa més de 45 anys.
Han format part del jurat de l’edició d’enguany: el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera; el president de Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu; el president del RACC, Josep Mateu; el president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros; el president de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País, Miquel Roca; el president de l’Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas; el director general del IESE, Franz Heukamp; el president de la Asociación Española de Directivos, Joan Antoni Alcaraz; el president de l’Associació Catalana de l’ Empresa Familiar, Amadeu Jori; el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet; el president de la Zona Mediterrània de la Asociación para el Progreso de la Dirección, Pedro Fontana; el secretari general de Foment, Joan Pujol; la presidenta de Fepime, María Helena de Felipe; i el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà.
Medalles d’Honor
Foment distingeix in memoriam a Joan Antoni Samaranch amb la Medalla d’Honor a la Trajectòria Empresarial: la patronal catalana reconeix en l’empresari i advocat, expresident de la Comissió Olímpica Internacional, el seu paper principal i essencial per a l’èxit de la candidatura de Barcelona que va permetre la celebració a la capital de Catalunya “d’un esdeveniment mundial que va deixar un llegat d’orgull inesborrable, va transformar la ciutat i va representar un punt d’inflexió en la projecció internacional de la ciutat comtal”.
Foment ha considerat l’oportunitat del guardó i el reconeixement a Samaranch quan aquest any es commemora el 25 aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992. Des de la seva posició com a president del COI, Samaranch va ser determinant en el triomf i la nominació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del 1992, davant de candidatures de ciutats tan prestigioses com Amsterdam i París, entre d’altres.
Alhora, Foment distingeix a la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any per “l’esforç de liderar l’operació financera de l’any amb l’adquisició del Grup Banc Popular el mes de juny”. Ha estat la primera operació de rescat bancari sota el nou mecanisme de resolució bancària a Europa i ha permès estabilitzar l’entitat sense l’ús de diners públics i sense que es vegin afectats els dipositants. L’operació ha estat bona per a l’estabilitat del sistema financer espanyol, bona per a l’economia i bona per al Santander, que reforça significativament la seva quota de mercat a Espanya i s’ha convertit en el banc líder al país.
Foment reconeix especialment que al mateix temps el banc ha assolit “el compromís de sanejar el seu balanç gràcies a una ampliació de capital de 7.000 milions, ha reduït el seu risc immobiliari i ha llençat d’una acció comercial per recuperar la confiança dels clients i accionistes”. Ana Botín ha marcat el rumb del banc en la seva missió de contribuir al progrés de les persones i de les empreses i ha posat el focus no només en aconseguir resultats i millorar la rendibilitat per a l’accionista, sinó en com s’aconsegueixen aquests resultats, desenvolupant una manera de fer les coses senzilla, personal i justa.
Aquest any, Foment també ha volgut entregar una Medalla d’Honor Especial per a un dels seus expresidents, Alfredo Molinas, com a mostra d’agraïment per la seva fonamental participació en la reconstrucció de Foment el 1977, juntament amb Carles Ferrer Salat, mateix any en què va ser escollit president fins al 1994. Molinas va impulsar successius acords socials amb els sindicats i el Govern de la Generalitat de Catalunya en la dècada dels 80. Una tasca que va culminar el 1993, quan es va signar l’acord Interprofessional de Catalunya que portaria a la creació del Tribunal Laboral de Catalunya. El 28 de novembre de 1977 impulsa la concentració empresarial celebrada en el Palau Blaugrana de reafirmació empresària que reuneix a més de 15.000 empresaris. Sota la seva presidència també es va tributar un homenatge a les empreses centenàries i va patrocinar el Congrés d’Història en ocasió del Segon Centenari de Carles III. Li van ser concedides la Medalla Francesc Macià (2006), per part de la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d’Or al Mèrit al Treball (2012), per part del Govern espanyol.
Premis Carles Ferrer Salat
El jurat d’aquesta edició de les Medalles i Premis de Foment ha acordat distingir mitjançant quatre premis a les categories de Internacionalització, Compromís Social, R+D+i i Medi Ambient a:
- Fundació Repsol (Compromís Social)
- Barcelona Tech City (R+D+i)
- MANGO (Medi Ambient)
- Roca (Internacionalització)
Amb el Premi al Compromís Social el Jurat reconeix en la Fundació Repsol “una organització que dona resposta a la vocació i al compromís social que té Repsol amb la societat en general i amb els entorns en els quals té presència, en particular”. La fundació ha desenvolupat una activitat que ha esdevingut exemplar en diversos aspectes com la integració de col·lectius vulnerables i / o en risc d’exclusió; impulsar el talent, l’emprenedoria i la innovació; apropar el món de l’energia sensibilitzant especialment entre als més joves sobre la importància de l’ús responsable dels recursos energètics; i a promoure la difusió de la cultura. A més, desenvolupen un Pla de Voluntariat que canalitza les inquietuds solidàries dels empleats i d’altres públics d’interès que comparteixen els seus valors. Alhora, el Jurat dels Premis Ferrer Salat ha valorat el compromís de la Fundació Repsol per “contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones i promoure un major desenvolupament social, ambiental i cultural de la societat en el seu conjunt, actuant especialment en les zones on la corporació està present a nivell nacional i internacional. A més de a Espanya i Portugal, la Fundació té presència a Llatinoamèrica i Àfrica. En 2016 els projectes promoguts han beneficiat a més de 650.000 persones.
El Premi a la R+D+i, en aquesta X edició, Foment l’atorga a Barcelona Tech City, de qui el Jurat valora “la seva aposta per consolidar la ciutat de Barcelona com a hub tecnològic internacional i per potenciar la innovació entre els diferents agents que componen l’ecosistema emprenedor de Barcelona. El Jurat remarca les accions dutes a terme des de l’organització per assolir el foment de la emprenedoria, la connexió del talent d’escoles i universitats, i la creació d’un marc legal i financer adequat per a la consolidació de projectes tecnològics i digitals. Presidida per Miguel Vicente i amb Miquel Martí com a director general, el 2016 va iniciar el projecte Pier01 amb l’objectiu de convertir-se en un espai tecnològic de referència a Europa, en el qual s’ha perseguit la filosofia d’incorporar startups i emprenedors, a més de proposar un espai de trobada d’aquests amb el sector empresarial tradicional amb la finalitat de facilitar un acostament entre ambdós. Barcelona Tech City és una iniciativa que representa a més de 500 empreses dels sectors digital i tecnològic amb base a Barcelona. Situat a Palau de Mar, en els seus gairebé 11.000 metres quadrats agrupa 100 empreses i startups amb més de 1.000 professionals.
Finalment, el Premi de Medi Ambient reconeix “l’esforç de l’empresa MANGO per posar en funcionament i consolidar des del departament de RSC una plataforma anomenada Take Action on s’engloben totes les iniciatives relacionades amb el ferm compromís de la marca amb la sostenibilitat”. Mango és conscient de la importància de dur a terme les seves activitats diàries seguint uns criteris de respecte cap al medi ambient i el desenvolupament sostenible en totes les seves àrees de negoci. MANGO va néixer el 1984 i, a dia d’avui, és un dels principals grups de moda del món. Amb origen i seu central a Barcelona, aquesta empresa disposa d’una extensa xarxa de més de 800.000 m2 en més de 100 països. Des de el seu Centre de Disseny “El Hangar” en Palau-solità i Plegamans s’elaboren cada any més de 18.000 peces de roba i accessoris afins a les tendències de la temporada.
El Premi a la Internacionalització s’atorga a Roca per ser “exemple d’èxit en l’assentament d’una estratègia empresarial basada en l’obertura de nous mercats”. Nascuda el 1917 a Gavà (Barcelona) com un taller familiar, la seva història es caracteritza per un creixement sostingut i constant, mantenint-se sempre fidel als valors d’emprenedoria, independència, visió a llarg termini i capacitat d’adaptació de la família fundadora. Comença la seva fase d’expansió internacional el 1970 mitjançant filials en països europeus pròxims i des d’aleshores ha perseguit la seva expansió per les economies amb majors oportunitats de creixement fins a comptar, a dia d’avui, amb una presència geogràfica equilibrada entre mercats madurs i emergents per compensar la incerta evolució econòmica mundial. Cent anys després de la seva fundació, ha aconseguit convertir-se en una companyia global que ocupa el lideratge del mercat a Europa, Llatinoamèrica, Índia i Rússia, a més de comptar amb una forta presència a Xina i a la resta d’Àsia, Orient Mitjà, Austràlia i Àfrica. Dóna feina a 22.600 persones arreu del món, disposa de 78 centres de producció i té presència comercial a més de 170 països dels cinc continents. La seva estratègia actual es dirigeix a països d’elevada demografia i amb expectatives de creixement com Mèxic, Turquia o Indonesia.
Els valors de Ferrer Salat
Amb la institució dels seus premis anuals, Foment del Treball vol reconèixer i agrair l’esforç i la determinació d’empresaris liberals, oberts i defensors del coneixement i del diàleg, com va ser Carles Ferrer Salat. Brillant empresari català, Ferrer Salat va ser president de Foment en el moment del renaixement de la patronal catalana amb l’arribada de la democràcia: alhora, va ser també president fundador de la patronal espanyola CEOE i posteriorment president de la gran patronal europea UNICE, avui anomenada Business Europe.
Uns valors, els que representa Carles Ferrer Salat, que identifiquen plenament els de Foment del Treball: la patronal catalana, l’organització empresarial més antiga d’Europa amb 240 anys d’història, que ha encarnat l’entusiasme de catalans emprenedors pel progrés de Catalunya i d’Espanya.
Comments are closed.