- Foment no comparteix que es derogui la Llei d’estabilitat pressupostària de 2012 atès l’endeutament i, per tant, cal seguir donant senyals inequívocs de sanejament dels comptes públics.
- La patronal considera que, a més, genera inseguretat jurídica el nombre tan elevat de modificacions substancials que l’Avantprojecte de Llei vol introduir tant en normativa tributària com administrativa
- Foment demana que continuï el model de col·laboració publicoprivat, característic de Catalunya
Foment del Treball demana que se suprimeixi l’impost que grava les begudes ensucrades envasades que inclou l’Avantprojecte de Llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic per al 2016 (conegut com a llei d’acompanyament dels Pressupostos). Foment ha presentat un vot particular al Dictamen que ha emès el Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC) sobre aquest Avantprojecte de Llei: la patronal catalana, quant a observacions generals a l’Avantprojecte de Llei, considera que l’augment de la imposició que planteja la norma és injustificat i demana que “que es reverteixin els augments impositius que ha patit la ciutadania de Catalunya, que s’han escudat durant el període de crisi que s’ha viscut de forma tan intensa, i que no es continuï amb la inèrcia de crear successivament nous impostos, que fan que Catalunya es situï com una de les capdavanteres en pressió fiscal a l’Estat espanyol”. Foment critica que en la revisió dels imports de determinades taxes es vulgui aplicar un increment del 4% sense tenir en compte les darreres dades d’inflació.
Alhora, Foment argumenta que “l’elevat nombre de modificacions substancials que la norma objecte de dictamen introdueix, tant en normativa tributària, com de caire administratiu, pot generar inseguretat jurídica ja que dificulta el coneixement als seus destinataris i pot comportar incertesa raonable sobre la conducta exigible per al seu compliment o sobre la predictibilitat dels seus efectes”.
Afany recaptador
El nou impost sobre begudes ensucrades envasades, a parer de Foment, “no afavorirà els canvis en els hàbits de consum que l’Avantprojecte justifica per motius de salut”. Foment conclou que “aquest serà un tribut suportat pel consumidor, tant si té bons hàbits alimentaris com si no” i que “la discriminació d’un únic aliment, les begudes ensucrades, no constitueix cap garantia per afavorir la salut de la població. És per això que, atès que la memòria d’avaluació estima una recaptació total de 41.289.650 € en termes anuals, “sembla que la finalitat de l’impost sigui únicament i exclusiva recaptatòria, sota una aparença parafiscal”, segons la patronal catalana.
D’altra banda, Foment del Treball considera excessiu el 10% d’increment de la taxa del joc, atès que aprofundirà la situació de crisi que el sector del joc pateix des del 2007 i que ha suposat la reducció del 21% de les màquines, la pèrdua del 33% de les empreses operadores i també una pèrdua relativa destacada del seu ingrés total, tant pel menor nombre de màquines com pel menor ingrés mitjà per màquina. En aquest sentit, s’ha de posar de manifest que aquest sector ja contribueix, amb gairebé 200 milions d’euros a l’any, dels quals 136 provenen d’aquesta figura tributària derivada de les màquines que es troben fonamentalment en establiments de restauració, circumstància que li permet assolir una renda complementària.
També assenyala que l’impost de transmissions patrimonial s’eleva ja al 11% pels bens immobles de més d’un milió per la seva mera transmissió. Tampoc comparteix l’increment d’Actes Jurídics Documentats (de l’1,8% al 2,5%) per les escriptures que es facin derivats de la renúncia a l’exempció de l’IVA, és a dir, que paguin IVA.
D’altre banda considera excessiu l’elevat nombre de municipis (de 72 a 234) que s’han definit com àrees residencials de forta i acreditada demanda. Per últim, mostra la seva preocupació per la disposició addicional onzena que prohibeix expressament la concertació de noves línies en centres ordinaris de titularitat privada
Estabilitat pressupostària necessària
D’altra banda, Foment del Treball no comparteix la derogació la Llei 6/2012, del 17 de maig, d’estabilitat pressupostària, atès que, davant l’elevat nivell d’endeutament de les Administracions Públiques, cal donar senyals inequívocs d’una política de sanejament dels comptes públics. Per tant, la patronal considera que la derogació d’aquesta norma introdueix dubtes sobre el compromís de l’Administració catalana amb la consolidació fiscal dels seus comptes.
Comments are closed.