- Preocupació per l’escàs nombre de prestacions de desocupació per ERTE de força major.
- Foment rebutja l’allargament del pagament a proveïdors per part de les administracions públiques.
El tràmit d’estudi, valoració i validació per a la concessió de crèdits instrumentats a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), amb l’aval de l’Estat, és excessivament llarg si es considera la situació excepcional i de falta de liquiditat que pateixen les empreses, a conseqüència de l’aturada de l’activitat, el consum i la facturació. Foment del Treball demana a les autoritats econòmiques que disposin d’un sistema més àgil i adequat i proporcionin els mitjans humans i materials que precisi l’ICO per desenvolupar la seva tasca i implementar les mesures excepcionals aprovades pel Govern. La situació comença a ser aclaparadora financerament per a les empreses que sol·liciten aquests crèdits, encara que les entitats financeres han establert crèdits pont en molts casos per a accelerar el procediment.
Mesures excepcionals
El passat 17 de març el Govern va anunciar l’adopció d’una mesura excepcional mitjançant la concessió d’avals de l’Estat, instrumentalitzats a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per un import global de 100.000, per les conseqüències econòmiques del Covid-19. Es va atorgar un primer tram de 20.000 milions en el Consell de Ministres del 24 de març, 10.000 per a grans empreses, i 10.000 per a pimes i autònoms. Donat l’alt nivell de sol·licituds (perquè tenia efecte retroactiu a 17 de març) el Consell de Ministres va ampliar a un segon tram de 20.000 milions d’euros per a pimes i autònoms exclusivament, en la reunió del Consell de Ministres del passat 10 d’abril.
Foment del Treball ha insistit que, davant l’efecte draconià de la paralització i prohibició d’un nivell elevat d’activitats econòmiques, justificades per les raons sanitàries ja conegudes, és necessari planificar un ampli ventall de mesures orientades a “parar el cop inicial” mitjançant la canalització d’instruments de liquiditat, de manera important, ràpida, per no dir immediata, i suficient davant la caiguda d’activitat del 8% del PIB en el present any, segons l’última estimació del FMI realitzada aquesta setmana. És el que hem vingut a dir política econòmica d’urgència, fent un símil sanitari. En cas que no es canalitzi l’oxigen suficient al teixit productiu del país, aquest es veurà més afectat i més difícil serà la seva recuperació en termes numèrics.
No obstant això, la realitat que ens trobem és que les entitats financeres estan mobilitzant els seus equips per poder avaluar i atorgar el seu vistiplau per a l’estudi i aprovació inicial de l’operació de finançament empresarial en un context com va ser el nivell elevat de confinament, -que va coincidir amb el permís retribuït per a una part addicional del teixit productiu, que va tibar encara més la seva tresoreria-, que una vegada ja preparada per l’entitat financera, pasa a l’ICO amb un primer control formal de documentació, al qual segueix un control material –que pot estendre’s fins a 20 dies, encara que sembla que no arriben a aconseguir-se en termes mitjans- per passar a realitzar la seva aprovació definitiva, que és la que serveix ja de garantia per a l’entitat financera.
Per això, Foment del Treball demana a les autoritats econòmiques, que disposin d’un sistema més àgil i adequat a aquesta situació excepcional, que requereix de mesures excepcionals, i que proporcioni també els mitjans humans i materials que precisi l’ICO per desenvolupar la seva vital labor en la gran mesura excepcional anunciada pel president del Govern, com la mesura històrica de la política econòmica espanyola recent.
Addicionalment, Foment també vol mostrar la seva preocupació per l’escàs nombre de prestacions de desocupació abonades per l’aplicació dels ERTO de força major, en un percentatge testimonial. En un context on l’estalvi familiar, en termes de la renda nacional bruta disponible, es troba en nivells mínims, i que ha posat en dificultats als treballadors dels esmentats ERTO, alguns dels quals han sol·licitat bestretes a la seva empresa i, després de la seva concessió, en els casos que s’ha produït, per responsabilitat social, han minvat la seva liquiditat, alhora que ha transmès la sensació de por i de retraïment augmentada a la ja situació de confinament i de crisi sanitària, que comença a afectar el consum i la confiança dels consumidors per als propers mesos.
Finalment, Foment, en aquesta línia de facilitar la liquiditat a les empreses, també vol manifestar el seu absolut rebuig a l’allargament dels terminis de pagament als proveïdors per part de les principals administracions públiques, que ha suposat una important tensió de liquiditat. En un context de majors dificultats en el mercat, i amb mesures que encara que adequades s’estan implementant a baixa velocitat enfront del que la situació requereix. En aquest sentit, la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin), i que per cert, ha articulat un potent corredor sanitari amb la Xina, ha exposat recentment la seva preocupació per l’ampliació que es venia produint en els últims mesos, i que es reflecteix en les estadístiques que elabora i publica durant més de 25 anys del termini mitjà de pagament, així el saldo mitjà pendent de cobrament sobre facturació ha anat augmentant de manera significativa des de juny de 2019 que va ser del 2,53%, fins a març de 2020 que va ser ja del 91,02%, que s’ha doblegat i més respecte els últims mesos. No és moment de retardar els pagaments públics, sinó d’avançar-los.
Comments are closed.