- Sanchez Llibre demana mesures excepcionals i de supervivència per a autònoms que representen 1.000 M d’euros més.
El col·lectiu d’autònoms i el sector del comerç requereixen mesures urgents davant la reducció dràstica de l’activitat i de la facturació durant les setmanes en què es prolongui l’estat d’alarma, decretat com a conseqüència de la pandèmia per la propagació del coronavirus. El reial decret del Govern que recull les mesures econòmiques extraordinàries aprovades pel Consell de Ministres d’ahir 17 de març, no inclou aquests sectors essencials de l’activitat econòmica.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, reclama noves mesures “excepcionals i de supervivència” entre les quals destaca la suspensió de quotes i cotitzacions per als autònoms, la moratòria del pagament d’impostos per al sector del comerç afectat pel tancament o la radical reducció dels seus ingressos, i la consideració de pimes per a les empreses de menys de 250 treballadors. Però la preocupació va encara més enllà: la liquiditat del sistema només se salvarà si el finançament dels crèdits correspon en un 75% a l’Estat i en un 25% a la banca privada. Davant la temporalitat de la crisi, és essencial que l’accés a la liquiditat sigui en el curt termini per donar oxigen a la cadena de pagaments.
Les mesures aprovades pel Govern són positives, però insuficients perquè deixen fora a més de 600.000 autònoms i pimes dels sectors del comerç, l’hostaleria i la restauració. Aquests sectors requereixen mesures extraordinàries i temporals per “alleujar” les conseqüències econòmiques de la crisi derivada per la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, Sánchez llibre planteja mesures urgents que es recullen de les organitzacions que representen als autònoms –ATA Catalunya- i el sector del Comerç. El sector del comerç minorista és estratègic i de vital importància ja que representa el 16% del VAB de Catalunya amb 500.000 llocs de treball i més de 100.000 establiments.
- Suspensió temporal del pagament de cotitzacions a la seguretat social per als autònoms davant l’aturada de facturació i ingressos. Davant ingressos zero, cotització zero.
- Aplicar la moratòria del pagament d’impostos( IVA, IRPF, seguretat social, etc) per a facilitar la liquiditat.
- Facilitar els ERTO per causa de força major també per als establiments que sense tenir l’obligació de tancar, veuen reducció dràstica de la seva activitat –òptiques, empreses de tecnologia, etc.-
- Aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes i no sols a les quals compten amb menys de 50 treballadors. El Reial decret aprovat aplica la bonificació només del 75% a les pimes de més de 50 treballadors.
- Incrementar la seguretat jurídica en la relació entre arrendatari i arrendador, més enllà de la bona fe de les parts. El cost delos lloguers en el sector del comerç és molt significatiu en el compte de resultats de l’empresari
- Devolució urgent del iva per a les empreses exportadores.
En definitiva, els sectors empresarials més desfavorits, autònoms i comerç, restauració i turisme, entre altres requereixen que les mesures extraordinàries i temporals siguin efectiva de manera immediata fins que es resolgui la crisi per la pandèmia i se suspengui l’estat d’alarma.
Comments are closed.