- A l’anàlisi per països de la UE resulta rellevant assenyalar que Alemanya assoleix un nivell d’ajuts d’Estat del 3,37% del PIB, o França del 2,53%, per destacar els dos països grans de la UE, amb una diferència considerable respecte del cas espanyol (1,69%)
- El pes de les deduccions fiscals com a mecanisme d’ajuts d’Estat s’hauria d’incrementar en el cas espanyol, ja que aquesta mostra un nivell relatiu menor, i el 2021 era del 5,61% davant el 13,82% de la UE-27
- Encara que ha augmentat la xifra destinada a polítiques mediambientals i d’eficiència energètica dels ajuts d’Estat a Espanya, encara queda endarrerit (41%) davant de la UE-27 (55%), per la qual cosa cal reforçar aquest àmbit per potenciar l’economia verda espanyola mitjançant l’ús d’incentius ad hoc
El recent informe publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre els ajuts públics mostra com, en el cas espanyol, continua donant-se una menor aportació relativa, en termes de PIB, respecte als principals països europeus, i especialment de manera més significativa amb els països industrials del centre europeu. Així, els ajuts d’Estat per a l’any 2021 es van situar a la mitjana europea (UE-27) al 2,30% del PIB, mentre que en el cas espanyol únicament es van situar a l’1,69% del PIB. A més, en el cas espanyol la importància relativa dels ajuts COVID vénen a representar el 61% davant del 57% del conjunt europeu, és a dir, una concentració més gran d’ajuts de caràcter més conjuntural, associada a la crisi sanitària. A l’anàlisi per països resulta rellevant assenyalar que Alemanya dóna un nivell d’ajuts d’Estat del 3,37% del PIB, o França del 2,53%, per destacar els dos països grans de la UE, amb una diferència considerable respecte a Espanya. Per això novament s’ha d’insistir, davant d’un mercat únic, que seria convenient reforçar les polítiques públiques d’ajuda per part del Govern espanyol, com es fa a altres països. Aquestes dades mostren, en el cas espanyol, aquest pobre nivell d’ajuts d’Estat, en termes relatius, on Espanya se situa dins del rànquing de la UE-27 a la novena posició.
Gràfic 1. Pes sobre el PIB nacional dels ajuts regulars a la UE-27
Font: CNMC
Aquest comportament també es reflecteix en les dades mostrades pel nivell d’ajuts regulars a indústria i serveis sobre el PIB com es pot observar al gràfic 2, on la diferència és destacada entre Espanya i la mitjana Europea U-27, destacant novament el cas d’Alemanya, que se situa entre les posicions capdavanteres.
Gràfic 2. Pes dels ajuts regulars a indústria i serveis sobre el PIB (2021) a UE-27
Font: CNMC. No inclou sector ferroviari ni ajuts “COVID-19”.
En el cas espanyol, destaquen com a instrument dels ajuts públics les subvencions, sent el 72,59% del total dels ajuts fins al 2019. Si bé amb els ajuts COVID es va reforçar amb els avals públics a l’ICO, per la qual cosa l’instrument de garantia va passar de representar el 0% el 2019 al 37,26% del total dels ajuts públics el 2021, i va caure el pes relatiu de l’instrument de les subvencions al 52% el 2021. Les exempcions o diferiment fiscal el 2021 representen en el cas espanyol el 5,61%, mentre que la utilització de l’instrument fiscal és més intensa en el cas europeu (UE-27), que arriba a un percentatge del 13,82%. D’aquí que entenguem que l’instrument fiscal és escassament utilitzat en el cas espanyol, a diferència de la mitjana europea, i que s’hauria de potenciar el mateix, ja que facilita la gestió de l’ajuda en no subjectar-se a termini com les subvencions , i de menor burocràcia i dilació en la seva implementació.
ANNEX
Quadre 1. Ajuts d’Estat per a l’any 2021 (UE-27)
Font: CNMC
Quadre 2. Evolució ajuts regulars Espanya i UE-27 (2013-2021)
Font: CNMC
Després de la sortida del Regne Unit s’inclouen les dades de la UE-27 des de l’any 2013, data en què va ingressar el darrer Estat Membre (Croàcia).
Quadre 3. Evolució de diferents instruments 2013-2021 a Espanya ia la UE-27
Comments are closed.