- Proposa que l’emissió mutualitzada de coronabons sigui reemborsable al llarg de 100 anys i sense interessos, comprada pel Banc Central Europeu i el Banc Europeu d’Inversions i transferida als estats membres en proporció al PIB i a l’impacte de la crisi del coronavirus en cada economia.
- Foment planteja aquesta demanda com a membre de Fodere i informa de la seva petició als principals mandataris de França i Itàlia i als màxims representants de les institucions europees. Fodere és l’entitat que agrupa les organitzacions empresarials de les cinc regions europees més industrialitzades.
- Les empreses afiliades a Foment són responsables del 70% del PIB de Catalunya i del 90% de les seves exportacions.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha apel·lat avui a la cancellera, Angela Merkel, perquè des de l’històric lideratge que ha exercit la República Federal d’Alemanya en el si de la Unió Europea, lideri una emissió mutualitzada d’1,5 bilions d’euros, en forma de bons de deute reemborsable al llarg de 100 anys, sense interessos i amb càrrec a la Unió Europea. El propòsit és finançar l’impacte de la crisi econòmica pel coronavirus en els estats membres. Sánchez Llibre justifica la petició convençut que “de la mateixa manera que Alemanya no va decebre a Europa al moment de la fundació de la Unió Europea, tampoc no ho farà durant aquest període, l’experiència més crítica a Europa des de 1945”.
Foment planteja aquesta demanda com a membre de Fodere, l’entitat que agrupa les cinc patronals de les regions més industrialitzades d’Europa, i en ple debat sobre la necessitat d’emetre deute conjunt amb garantia solidària. D’aquesta manera, la patronal catalana entén que a diferència del que ha passat durant la crisi iniciada el 2008, cal ara que el Banc Central Europeu i el Banc Europeu d’Inversions s’impliquin a fons i injectin liquiditat per a les indústries, i en general, per al conjunt de el teixit empresarial europeu.
La proposta concreta consisteix en que les dues institucions financeres comprin l’emissió de deute i la transfereixin als estats membres en funció del seu PIB i de l’impacte que la crisi pel COVID-19 hagi tingut en cadascuna de les economies. També proposa un control rigorós per garantir l’ús adequat d’aquest finançament i que s’adapti a les directrius de la Unió Europea.
El president de Foment del Treball afirma en la seva carta que comparteix les declaracions de la mandatària alemanya sobre la necessitat d’avançar “cap a una Europa més forta en interès de tots” i que en l’actual conjuntura “haurem de demostrar que estem preparats per defensar i enfortir Europa “. A Alemanya li interessa que Europa surti més forta d’aquesta prova. perquè per que Alemanya vagi bé, Europa primer ha d’anar bé .”per tant, la única resposta és més Europa, una Europa més forta, una Europa eficient, en tots els seus estats membres “, citant paraules textuals de la pròpia cancellera.
En aquest sentit, el president de Foment del Treball destaca que “per portar a terme i implementar amb precisió aquestes afirmacions i enfortir a Europa davant d’una pandèmia impredictible, la responsabilitat no pot atribuir-se a cap dels estats membres, la adopció de l’instrument coronabons és completament necessària “.
Alemanya i França
Sánchez Llibre, que ha enviat còpia de la missiva al president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha informat també al president de la República Francesa, Emmanuel Macron, a qui reconeix el lideratge que el país gal ha compartit amb la República Federal d’Alemanya a la UE. De la mateixa manera, informa al primer ministre italià, Giuseppe Conte, i als dirigents de les principals institucions europees: Mario Centeno, President de l’Eurogrup; Charles Michel, President del Consell Europeu; Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea; David Sassoli, President del Parlament Europeu; Josep Borrell, alt representant i vicepresident de la Comissió Europea; i Luis de Guindos, Vicepresident del Banc Central Europeu.
Foment del Treball ha enviat còpia de la carta al president de CEOE, José Antonio Garamendi, i als dirigents de Fodere, organització creada l’any 1987 per iniciativa de la Unió Patronal de l’Roine-Alps amb la intenció de reunir les organitzacions patronals de les cinc regions més dinàmiques i industrialitzades d’Europa.
En formen part actualment les organitzacions empresarials de les regions de Piemont, Ginebra, Baden-Württemberg, Rhône-Alps i Catalunya.
Comments are closed.