- L’excepcionalitat prevista per als locals comercials de la xarxa ferroviària, afavoriria acords entre AENA i els seus arrendataris per a ajustar les rendes en termes de proporcionalitat a la reducció de passatgers.
Foment del Treball demana que als arrendaments de comerços i restaurants situats en la xarxa d’aeroports d’AENA se’ls apliqui la mateixa excepció prevista per al sector ferroviari respecte al Reial decret llei 35/2020 de desembre en la seva Disposició Addicional Primera. Aquesta disposició contempla la reducció del 50% de la renda o moratòria del seu pagament durant l’estat d’alarma prorrogable fins a un màxim de quatre mesos. Es considera que és clarament insuficient per evitar fallides i acomiadaments en els comerços i restaurant, situats en la xarxa aeroportuària, i que per això ha d’aplicar-se la mateixa excepció prevista per als arrendaments de la xarxa ferroviària. Foment del Treball mostra així el seu suport a la proposició no de llei que ahir va registrar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en el Congrés dels Diputats.
La no aplicació del règim general d’aquesta norma, és a dir la mateixa excepcionalitat prevista per als arrendaments de la xarxa ferroviària, afavoriria acords entre AENA i els seus arrendataris per a ajustar les rendes en termes de proporcionalitat a la reducció de passatgers.
El sector del transport aeri ha sigut un dels més afectats a conseqüència de la crisi sanitària. Segons dades oficials de l’IATA, l’estat espanyol és el país europeu que ha patit la major caiguda de passatgers aeris en el 2020: una pèrdua de 160 milions de passatgers (-72,4%), molt superior a Alemanya o França. Els comerços i restaurants de la xarxa d’aeroports no tenen alternativa de negoci, com la venda en línia o el lliurament de comandes a domicili, amb caigudes de vendes entorn del 90%.
A més les altes rendes mínima garantizades anuals pagades a AENA impliquen una taxa d’esforç molt superior a la dels comerços situats al carrer.
Comments are closed.