- Foment expressa la seva preocupació per l’execució d’una inversió pública que normalment només arriba al voltant del 60% a Catalunya
- Lamenta que, una vegada més, es penalitzi l’estalvi a llarg termini reduint el límit de cotització a les pensions.
- Valoració molt positiva per incorporar els27.633M €dels fons Next Generation perquè facilitaran una recuperació exitosa de l’economia.
- Foment demana al Govern que faciliti tots els mecanismes perquè aquests recursos puguin ser invertits
- Preocupació, en el moment de l’inicide la recuperació, pel nou sistema de cotització dels autònoms
- La lluita contra l’atur ha de ser la prioritat dels Pressupostos Generals de l’Estat
Foment considera que per establir la recuperació econòmica i la reconstrucció de l’economia és positiu que el Govern de l’Estat proposi uns Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022. En aquest sentit, Foment aprecia que, en uns pressupostos expansius, que se centren només en la despesa pública, també hauria estat positiu actuar sobre els ingressos, afavorint una fiscalitat competitiva.
El president de la institució, Josep Sánchez Llibre, afegeix que”ens hauria agradat que, en aquests pressupostos, que contemplen importants ingressos fiscals per al 2021 i el 2022, s’hagués incorporat una reducció d’impostos per a empreses i ciutadans. Això facilitaria que l’economia, les empreses, els autònoms i les famílies fossin més competitius, de manera que la recuperació es pogués afrontar amb més intensitat“
“En definitiva”, diu Sánchez Llibre, “en la política d’impuls de l’economia, el Govern hauria d’haver destinat una part dels recursos a millorar la fiscalitat competitiva i no només a augmentar la despesa”.
Per tant, hauria estat positiu que l’augment dels ingressos fiscals provingués de l’augment de la productivitat i el dinamisme de l’economia, i no d’un impost que pesa sobre les empreses, els autònoms i els ciutadans. A més, Foment lamenta l’establiment del nou sistema de cotització per als autònoms que pugui dificultar la seva recuperació.
Foment considera contraproduent que, una vegada més, es penalitzi l’estalvi a llarg termini, reduint el límit dels fons de pensions a 1.500 euros en el cas dels fons privats de pensions. Sánchez Llibre destaca que “el futur de les persones que es jubilaran en els anys vinents es veu perjudicat”.
“Des de Foment prendrem nota de les propostes dels nostres associats per presentar les esmenes al projecte de llei del Govern”, subratlla Josep Sánchez Llibre.
La inversió pública pressupostada per a Catalunya el 2021 i el 2022 arriba gairebé al 19% del pes del PIB català, però Foment expressa la seva preocupació no tant pel plantejament del qual es pressuposta, sinó per la seva execució, que normalment només arriba al voltant del 6%. Sánchez Llibre assenyala que “la inversió pública ha de ser la palanca del creixement. Per tant, ens preocupen els baixos nivells d’execució i aquesta situació és especialment greu per a Catalunya”.
Finalment, Foment considera molt positiu que s’incorporin els 27.633 milions d’euros dels fons de Pròxima Generació perquè aquests recursos facilitaran una recuperació exitosa de l’economia. Foment demana al Govern que faciliti tots els mecanismes perquè aquests recursos puguin ser invertits. Aquests fons també representen recursos que superen els 100.000 milions d’euros d’inversió privada.
Atès que aquests fons estan vinculats a importants inversions d’empreses de sectors estratègics, Sánchez Llibre assenyala que això tindrà efectes positius sobre l’ocupació, reduirà l’elevat nivell d’atur del 15% en termes conjunturals i, afavorint el procés de transformació, consolidarà els nivells d’ocupació i la seva qualitat. Sens dubte, l’augment dels ingressos també hauria de permetre una reducció de la fiscalitat i probablement un nivell salarial més elevat. La lluita contra l’atur ha de ser la prioritat dels Pressupostos Generals de l’Estat.
Comments are closed.