- La patronal catalana i la Confédération Générale des Enterprises du Maroc (CGEM) de la regió Nord sumen esforços per promoure la inversió empresarial al Marroc
- Josep Sánchez Llibre: “Facilitarem que la zona de Tànger sigui per a les empreses catalanes un trampolí cap al Marroc i a tota l’Àfrica”
Foment del Treball ha signat un conveni de col·laboració amb la patronal Confédération Générale des Enterprises du Maroc (CGEM) de la regió de Tànger-Tetuan-Alhucemas amb l’objectiu de millorar la inversió empresarial de companyies catalanes al Marroc, així com fomentar l’intercanvi d’experiències empresarials entre ambdós països. Amb aquest objectiu, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i el president de la CGEM de la regió de Tànger-Tetuan-Alhucemas, Adil Rais, han acordat un protocol d’actuació per crear el Fòrum Empresarial Catalunya-Tànger que serà un punt de trobada permanent entre els teixits productius català i del nord del Marroc. Josep Sánchez Llibre ha assegurat que “facilitarem que la zona de Tànger sigui per a les empreses catalanes un trampolí cap al Marroc i a tota l’Àfrica”.
La celebració de l’acord s’ha formalitzat després de la visita de la delegació empresarial catalana liderada pel president Sánchez Llibre al port de Tànger-MED, el número 19 del món en transport de contenidors assolint la xifra de 9 milions de contenidors anuals. Aquesta missió comercial ha visitat des del dimarts d’aquesta setmana les ciutats Casablanca, Rabat i Tànger, despertant un notable interès del món econòmic i institucional marroquí. El president Sánchez Llibre ja va avançar que a la tardor d’aquest any es realitzarà una altra missió empresarial catalana al Marroc.
La regió de Tànger-Tetuan-Alhucemas està registrant un substancial creixement econòmic, en compliment del pla estratègic impulsat pel rei Mohammed VI, que ha cristal·litzat ja en una sèrie de projectes emblemàtics com la plataforma industrial Tànger-Med, inaugurada el 2009, amb una gran ambició logística.
Actualment, la regió, la segona zona industrial en importància del Regne del Marroc, compta amb 18 zones industrials i àrees d’activitat econòmica operatives, que abasten una superfície aproximada de 4.700 hectàrees. A més, està previst el llançament de noves zones d’activitat econòmica, amb una extensió addicional de 300 hectàrees i una inversió de 1.000 milions de dirhams. La regió de Tànger-Tetuan-Alhucemas aporta un 17% al PIB industrial nacional i s’ha convertit en una referència global en la indústria de l’automòbil.
A més, és destacable que el 2023 les exportacions de Catalunya al Marroc van ser de 2.157 milions d’euros i amb un creixement d’un 9,3% amb dades de 2023. A més, hi ha 179 filials de 151 empreses catalanes al Marroc. La intenció del Pla Marroc 2030 de Foment del Treball és duplicar aquestes xifres el 2030.
Comments are closed.