- Es necessària una Llei Orgànica que respecti el dret de vaga i, al mateix temps, les garanties que assegurin el manteniment dels serveis essencials
- Un reial decret preconstitucional regula actualment la vaga de manera “incomplerta, inexacta i amb inseguretat jurídica”
Foment del Treball torna a reclamar el compliment del mandat constitucional de redactar una Llei Orgànica que reguli el dret de Vaga i també les garanties per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat. L’organització empresarial catalana lamenta que després de 37 anys cap govern de l’Estat hagi promogut la Llei de Vaga i que, per tant, una norma preconstitucional, el Reial Decret Llei 17/1977, de 4 de març –amb bona part de les seves disposicions derogades pel Tribunal Constitucional- sigui l’única norma jurídica per a aquest dret fonamental.
El Departament de Relacions Laborals de Foment del Treball ha emès avui una nota que diu:
L’article 28.2 de la Constitució Espanyola estableix literalment:
“Es reconeix el dret a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos. La llei que reguli l’exercici d’aquest dret establirà les garanties precises per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat”
Malgrat el mandat constitucional, 37 anys després, no s’ha promulgat una llei que reguli el dret de vaga.
Davant tal falta de regulació legislativa el règim jurídic del dret de vaga és contingut en una norma de caràcter preconstitucional, el Reial Decret Llei 17/1977, de 4 de març. És evident que aquesta norma preconstitucional no s’ajustava als dictats de la Constitució, de manera que el Tribunal Constitucional va derogar bona part de les seves disposicions.
Amb aquests antecedents, és obvi que l’actual regulació de la vaga és incompleta, inexacta, genera inseguretat jurídica i és poc d’acord amb la realitat, a més d’incomplir el mandat constitucional de regulació de la vaga per llei i, per tractar de regular l’exercici d’un dret fonamental, ha de ser matèria reservada a una llei orgànica.
És necessària una regulació que compatibilitzi l’exercici del dret de vaga amb la tutela d’altres drets i interessos i que defineixi amb precisió tots els aspectes que es deriven de la convocatòria de vaga.
S’han d’establir amb claredat els serveis que es consideren essencials per a la comunitat i les garanties per al seu manteniment, els drets i llibertats que han de protegir-se i els sectors i activitats on han d’assegurar-se eficaçment el conjunt de prestacions.
S’ha de preveure una regulació equilibrada que exigeixi unes determinades majories per part dels representants sindicals o laborals dels treballadors per procedir a la convocatòria d’una vaga. Les convocatòries per sindicats o representacions minoritàries no són proporcionades respecte al dany generat i es presten a abusos.
L’actual regulació dels serveis mínims comporta que els ciutadans no puguin exercir el dret al treball ni a la lliure circulació, amb un perjudici irreparable per a l’activitat econòmica de les empreses i converteixen convocatòries el seguiment de les quals hauria estat escàs o nul en garantia d’un fals èxit.
També hauria de regular-se sobre l’actuació dels piquets. El dret a la informació i publicitat de la vaga té límits, però no sempre són complerts. Una nova regulació hauria d’impedir de facto que s’incorri en coaccions, intimidacions, amenaces, o actes de violència, respectant la llibertat dels treballadors que opten per no exercir el dret de vaga, ja que afecta drets constitucionalment protegits com el dret al treball i a la dignitat de la persona i la seva integritat moral.
De la mateixa manera, s’han de delimitar les responsabilitats administratives civils, laborals, penals o de qualsevol ordre que puguin derivar-se en el cas de participació en vagues il·legals i les responsabilitats indemnitzadores dels convocants que en puguin sorgir. El dret de vaga no pot emparar conductes que originen danys o que es desenvolupen sense ajustar-se a les previsions legals i que deriven en abús de dret.
Igualment, cal articular un procediment de declaració prèvia de la legalitat o il·legalitat de la vaga amb anterioritat al seu inici, atès que en l’actualitat s’entra a dilucidar aquesta qüestió al fil dels procediments sancionadors dels treballadors participants en la mateixa.
Els que acreditin un interès directe i legítim han de poder sol·licitar la declaració judicial prèvia de no ser conforme a dret la vaga convocada i, en aquest cas, procedir-ne a la immediata desconvocatòria.
Foment del Treball Nacional ha plantejat de manera recurrent propostes concretes que han de servir per dotar la societat d’una llei que respecti el dret de vaga, però també altres drets igualment reconeguts en la Constitució Espanyola com el dret al treball o a la lliure circulació, i que no perjudiquin greument i de forma desproporcionada els ciutadans, les empreses, l’economia del país i l’interès general.
Comments are closed.