- Josep Sánchez Llibre insisteix en completar la infraestructura que connecti Algecires amb França per millorar la competitivitat
- El moviment #QuieroCorredor #VullCorredor concentra 1.900 empresaris a Madrid per fer aquesta reivindicació
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha volgut mostrar el seu suport i el de la patronal catalana a l’acte #QuieroCorredor #VullCorredor, organitzat a Madrid que reclama completar les inversions necessàries per fer efectiu el Corredor Mediterrani ferroviari entre Algesires i la frontera francesa, que afecta a quatre comunitats autònomes, el 44% del PIB espanyol i el 50% de les exportacions espanyoles: “sorprèn que malgrat tenir un retorn significatiu econòmic i social haguem de reivindicar any rere any la seva posada en marxa, però ho continuarem fent. Necessitem unir esforços, volem el Corredor i l’aconseguirem”, ha expressat el líder patronal.
Sánchez Llibre, ha considerat “incomprensible i lamentable” que Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia no estiguin connectades a través de la via ferroviària, i ha assegurat que “ens estem jugant la competitivitat de les empreses, dels treballadors i la salut dels nostres infants”, perquè si no es concreta aviat aquesta infraestructura “es posa en perill el futur de les noves generacions” perquè és necessària a nivell sostenible i per tant afecta a la “competitivitat catalana i espanyola”.
El president de Foment ha indicat que “s’ha d’acabar d’una vegada per totes el Corredor Mediterrani, és absolutament necessari. De fet, anem tard, més de 20 anys. Es tracta d’una infraestructura ferroviària primordial que ens connecta amb Europa. Sorprèn que malgrat tenir un retorn significatiu econòmic i social hàgim de reivindicar any rere any la seva posada en marxa, però el continuem fent i el continuarem reivindicant.
El Corredor Mediterrani permet cosir les diferents línies ferroviàries entre nord i sud passant per nodes logístics de primera magnitud a Espanya com són els ports d’Algesires, València, Tarragona o Barcelona. Segons Sánchez Llibre, el Corredor garanteix una mobilitat més sostenible dins dels objectius 2030, atès que a Espanya el transport de mercaderies per ferrocarril té una quota testimonial (sobre el 4%). “Podem fer un pol logístic i industrial de primera magnitud en què requereix inexcusablement d’una aposta pel transport de mercaderies de mitjà i llarg radi augmentant el paper del ferrocarril”.
La recepta que proposa Sánchez Llibre és que “cal construir un futur amb consens i diàleg per reivindicar, convèncer i cercar la complicitat de les diferents administracions, però bàsicament de l’Estat perquè d’una vegada per totes s’acabin els retards, i es posi en marxa el Corredor Mediterrani, fent realitat aquests més de 15 anys d’incompliments”.
Foment i el dèficit d’inversió a Catalunya
Foment del Treball ja recordava, en la presentació del seu informe anual d’infraestructures, que si s’hagués fet una inversió addicional de 10.000 milions d’euros durant els darrers anys en les infraestructures necessàries, es podria haver executat obres com ara el Corredor del mediterrani, els accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona i al Port de Tarragona, l’accés ferroviari a l’Aeroport del Prat, la B-40, la finalització de les línies L9 i L10 i de l’actual obra en execució de la L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya Plaça Espanya – Gràcia.
Per contra, l’informe recull cada any un increment del dèficit d’inversió i infradotació d’inversió pública del conjunt de les institucions públiques a Catalunya, que a 2023 assoleix una xifra propera als 40.000 milions d’euros.
El 15 de juliol de 2019, Foment del Treball Nacional donava a conèixer que, a partir d’una aproximació teòrica, estimava que el dèficit d’inversió a Catalunya per al període 2009-2018 era aproximadament de 28.000 milions d’euros. El 31 de gener de 2022, es va actualitzar aquesta dada per al període 2009-2020, i la xifra aproximada era de 35.000 milions d’euros. Enguany, mitjançant la mateixa aproximació teòrica, es presenta en el següent quadre l’actualització, afegint el càlcul de dos anys més, del dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya, on s’estima que el dèficit inversor en infraestructures a Catalunya els últims catorze anys (2009-2022) se situa en 39.369 milions d’euros.
Comments are closed.