“La innovació, la internacionalització i la formació són els eixos sobre els quals ha de desenvolupar la seva activitat l’economia catalana”. Així s’ha expressat el secretari general de Foment del Treball Nacional, Joan Pujol, durant la seva intervenció en la jornada ‘Claus per al finançament de l’R+D+i: incentius en el marc de la nova política fiscal’, organitzada per la consultora F. Iniciativas R+D+i, amb la col·laboració de la patronal. Pujol ha destacat alhora que “des de Foment defensem el desenvolupament d’una política governamental que ofereixi a les empreses incentius fiscals a la investigació, desenvolupament i innovació”, i ha lamentat la “inseguretat jurídica” a la qual han de fer front les empreses en la aplicació d’aquests incentius, derivada “del que es considera o no R+D” per part del legislador o en cas d’inspecció fiscal.
Dades recents de l’Institut Nacional d’Estadística indiquen que la despesa interna en R+D va arribar a Espanya a l’1,24% del PIB el 2013. Quant a Catalunya, va ser la quarta comunitat autònoma amb major percentatge de despesa en aquesta matèria, amb un 1,50%, per darrere de País Basc (2,09%), Navarra (1,79%) i la Comunitat de Madrid (1,75%). La jornada ‘Claus per al finançament de la R+D+i: incentius en el marc de la nova política fiscal’ s’ha celebrat a la seu barcelonina de Foment del Treball i ha reunit un centenar de responsables de les àrees d’innovació i financera del món empresarial.
Increment del pes relatiu de la deducció a la R+D+i en reforma fiscal
La subdirectora general d’Impostos sobre les Persones Jurídiques de la Direcció General de Tributs (Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques), Begoña García-Rozado, ha afirmat que “el pes relatiu dels percentatges de deducció per activitats d’R+D+i s’incrementa en la nova reforma fiscal”. García-Rozado ha justificat aquesta asseveració amb l’argument que mentre el tipus de gravamen ha baixat, es manté el percentatge de l’incentiu per a aquestes activitats.
La representant del Ministeri d’Hisenda ha reivindicat la importància de la “qualificació del projecte pel que fa a R+D o innovació tecnològica” per reduir la inseguretat jurídica pel que fa al percentatge de deducció.
Segons ha indicat García-Rozado, entre les principals novetats que incorpora la reforma fiscal destaca la consideració de les activitats de desenvolupament de videojocs com a innovació tecnològica i l’habilitació de nous supòsits de monetització a disposició de les empreses.
Més estabilitat per a la incentivació de l‘R+D+i
La directora general de F. Iniciatives R+D+i, Maria Corominas, ha assegurat que “la continuïtat dels incentius fiscals per a investigació, desenvolupament i innovació en el marc de la reforma fiscal aporta estabilitat al sector empresarial en la incentivació d’unes activitats d’alt valor afegit que han de assentar les bases de futur de l’economia del país “. La directiva ha valorat de forma positiva “els nombrosos avantatges en matèria d’incentius fiscals a la R+D+i” introduïdes per la Llei de Suport als Emprenedors i la seva Internacionalització i que, en la seva opinió, “ara avala la reforma fiscal, mantenint la seva pervivència malgrat la gran incertesa que va generar sobre la seva continuïtat l’Informe Lagares “.
El director de Desenvolupament de Negoci de F. Iniciatives R+D+i, José Miguel Lara, ha aplaudit “la ferma convicció per part del Govern espanyol de la importància de la inversió en R+D+i per a la competitivitat empresarial”, així com “la seva aposta per incidir en la millora dels incentius fiscals” en aquesta matèria.
Innovació “estratègica i a llarg termini”
El secretari general de Foment de la Innovació Empresarial del Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO), José María Peláez, en la seva intervenció en la jornada ha defensat que “la innovació s’ha de considerar com un procés continu, a llarg termini i alineat amb l’estratègia empresarial “. Peláez, referint-se a les deduccions fiscals per activitats d’R+D+i, ha reconegut el “desconeixement general que les empreses tenen d’elles”, i ha assenyalat algunes de les seves avantatges: “són compatibles amb altres formes d’ajuts, no estan sotmeses a concurrència competitiva i no tributen “, ha precisat.
Per la seva banda, el cap de la Divisió de Promoció i Coordinació del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), Nabil Khayat, ha sentenciat que “les eines que oferim, funcionen”. El representant de CDTI, organisme depenent del Ministeri d’Economia i Competitivitat que ofereix instruments de
finançament per al teixit empresarial espanyol en àmbits com l’R+D+i, la innovació tecnològica, la innovació global i la promoció tecnològica internacional, s’ha referit a programes com ‘Neotec’, ‘Innvierte’ i ‘Private Equity’, així com als Projectes de Cooperació Pluriregional i Regional, tots ells a disposició del teixit productiu del país.
A la jornada ‘Claus per al finançament de la R+D+i: incentius en el marc de la nova política fiscal’ també han intervingut el soci advocat de Cuatrecasas, Pedro Blázquez; i el director de R+D de Fluidra, David Tapias.
F. Iniciativas és una consultora especialitzada en l’assessorament a empreses en la gestió del finançament de la R+D+i. Compta amb 14 anys d’experiència en el sector i té 520 empleats. Els fundadors de la companyia són Frédéric boute i Xavier Cazabon. La seu central de l’empresa es troba radicada a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló (Barcelona) i compta amb oficines pròpies a Madrid, Bilbao, Palma de Mallorca, París, Nantes, Tolosa, Bordeus, Lió, Lisboa, Porto, Brussel·les , Montréal, Santiago de Xile, Sao Paulo i Rio de Janeiro.
La firma ha treballat per a més de 5.000 empreses i anualment valida més de 20.000 projectes a nivell internacional. La companyia va obtenir la certificació ISO 9001 fa 8 anys i és la primera firma del sector a Espanya en obtenir la certificació de seguretat de la informació ISO 27001.
Comments are closed.