- Amb aquesta col·laboració ambdues entitats pretenen fomentar el desenvolupament d’habilitats digitals essencials des d’edats primerenques integrant la informàtica als sistemes educatius
Foment del Treball i Generación Code han signat un conveni de col·laboració per promoure l’educació en ciències de la computació a Catalunya. Aquesta aliança estratègica busca integrar la informàtica als sistemes educatius, fomentant així el desenvolupament d’habilitats digitals essencials des d’edats primerenques.
El conveni signat per Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, i Fran Garcia del Pozo, CEO i fundador de Generación Code, estableix un marc de col·laboració per desenvolupar el moviment Code.org a Catalunya, enfocant-se en activitats específiques com la selecció de referents institucionals, socials i econòmics locals, així com la incorporació de noves companyies, fundacions o institucions al moviment mitjançant propostes conjuntes.
Amb aquesta aliança les dues entitats es comprometen a sumar esforços per intentar que tots els estudiants tinguin l’oportunitat d’aprendre ciències de la computació, preparant-se per a un futur on les habilitats digitals seran imprescindibles. El repte rau a homogeneïtzar i democratitzar l’accés a aquests continguts, independentment del centre educatiu on es formin els joves, per superar la bretxa socioeconòmica existent.
Sobre Generación Code i el seu Observatori de la informàtica a Barcelona
Generación Code, empresa compromesa amb la promoció de professions STEM, ha desenvolupat diversos projectes d’impacte global, destacant la seva col·laboració amb el moviment nord-americà Code.org. Aquesta organització sense ànim de lucre es dedica a expandir l’accés a les ciències de la computació a les escoles i incrementa la participació de dones joves i estudiants de col·lectius més vulnerables. Generación Code, des del 2022, ha treballat juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa per crear un ecosistema local de líders polítics, empresarials i socials que impulsin l’aprenentatge de la programació.
És a l’octubre del 2021 quan l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, es va sumar a la iniciativa Code.org, perquè nens i nenes de la ciutat incorporaran coneixements en ciència computacional ja que és un coneixement clau per al seu futur professional. Fruit d’aquest acord es publica l’octubre del 2023 el primer Observatori de la informàtica a la ciutat de Barcelona per abordar les bretxes que encara persisteixen en l’àmbit de l’aprenentatge de la programació i reforçar el caràcter inclusiu de la ciutat, assegurant que cap jove es quedi enrere en el camí cap a un futur digital pròsper. Es cerca construir una ciutat més justa, equitativa i inclusiva on el desenvolupament digital és un motor de progrés i oportunitats per als joves, sense distinció.
La investigació ens ha revelat que la importància d’aprendre programació està calant gradualment a la societat. El 70% dels entrevistats reconeixen l‟impacte positiu que tindria la formació en informàtica al‟escola sobre la igualtat d‟oportunitats. Per tant, és crucial insistir en el seu aprenentatge des de l’educació primària, ja que facilita l’accés i democratitza el coneixement, a més que un aprenentatge progressiu i des d’edats primerenques permet assolir una base de coneixement més sòlid i redueix la percepció de complexitat en etapes daprenentatges posteriors.
El 86% de pares amb fills està d’acord que la programació s’inclogui a les escoles, però malgrat la seva rellevància, la formació en informàtica encara no és percebuda com a important ni prioritària pel 79% dels joves. A més, el 76% dels joves entrevistats consideren que aquesta formació està destinada als frikis dels ordinadors, mentre que el 52% creu que és més adequada per a nois que per a noies. Aquestes dades posen de manifest la necessitat de desmitificar la programació i promoure’n l’aprenentatge de manera inclusiva i equitativa.
D’altra banda, la manca de capacitació del professorat es destaca com una preocupació significativa entre la comunitat educativa i els pares. Els professors, especialment els de primària, se senten aclaparats quan s’enfronten a l’aprenentatge d’aquests continguts. Per abordar aquest desafiament, ens suggerien facilitar l’accés a una formació continuada que permeti als docents mantenir-se actualitzats, no només quant a continguts, sinó també en recursos materials i pedagògics.
Empreses com Cellnex, Godo, Glovo, Neutronic, Apol·lo, Feeding Minds, ja recolzen aquesta iniciativa.
Comments are closed.