- La patronal catalana reclama al Govern que estableixi les instruccions perquè aquelles indústries que hagin d’aturar la producció a causa de les restriccions puguin accedir a ERTO i ajudes compensatòries així com definir uns “serveis essencials”
- També proposa ampliar les línies d’ajut i subvencions a tots els sectors per la inversió en la millora de l’eficiència en el cicle de l’aigua
L’entrada en l’estat d’emergència per la sequera a Catalunya tindrà un impacte important en els sectors productius i econòmics del país. Foment del Treball demana al Govern celeritat i agilitat en l’aplicació de les mesures que s’han de prendre per alleujar els efectes de les restriccions en la indústria i serveis.
Foment del Treball ja va expressar el desembre la seva voluntat de col·laboració per aportar solucions d’urgència i a llarg termini.
Les obres definides en el Pla de Mesures del Pla de Gestió 2022-2027 i recollides a la Llei 9/2023 de “mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya” permetran obtenir una resiliència a futures sequeres a llarg termini. L’execució de les obres en línies generals s’estan portant a terme i s’ha d’intensificar i accelerar la tramitació administrativa per procediment d’urgència en totes aquelles encara pendents de licitació o tramitació.
L’augment de les restriccions en les conques internes per l’entrada en emergència tindrà conseqüències que el govern ha d’intentar pal·liar.
Des de Foment del Treball hem proposat una sèrie de mesures per ajudar a superar aquesta situació:
- Que el Govern estableixi les instruccions perquè aquelles indústries i empreses que hagin d’aturar la producció a causa de les restriccions puguin accedir a Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i ajudes compensatòries.
- Que el Govern defineixi uns “serveis essencials” que quedin exclosos de les restriccions per garantir el proveïment alimentari de la població.
- Que s’estableixin ordres generals de com aplicar les restriccions a les indústries per part dels Ajuntaments, i en especial en aquelles indústries que han presentat els plans d’estalvi i eficiència.
- Que s’ampliïn les línies d’ajut i subvencions a tots els sectors per la inversió en la millora de l’eficiència en el cicle de l’aigua.
- Que s’impulsi amb la màxima urgència el desplegament normatiu per a la utilització d’aigua regenerada en alguns àmbits del procés productiu de la indústria càrnica i agroalimentària, matèries primes i de construcció, regadius i conservació de jardins i arbrat o d’altres sectors industrials.
Comments are closed.