- Foment ja va manifestar fa dos anys durant la pandèmia que aquesta norma aprovada pel Consell de Ministres era inacceptable, “una decisió precipitada gravíssima, unilateral i injustificada, de dubtosa constitucionalitat”.
- La sentència reforça, doncs, el principi de llibertat d’empresa constitucionalment reconegut a l’ article 38 de la Carta Magna i la seguretat jurídica.
El Reial Decret llei 9/2020, de 27 de març, i els successius Reials Decrets llei aprovats durant la pandèmia, van disposar que “La força major i les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció en les quals s’emparen les mesures de suspensió de contractes i reducció de jornada previstes en els articles 22 i 23 del Reial Decret llei 8/2020, de 17 de març, no es podran entendre com a justificatives de l’extinció del contracte de treball ni de l’acomiadament”.
Es tractava de l’anomenada popularment com a “prohibició d’acomiadar”.
En aquell moment, Foment del Treball va manifestar davant els responsables de la negociació d’aquesta normativa i mitjançant diverses notes de premsa i intervencions públiques, que era inacceptable en tractar-se d’una “decisió precipitada gravíssima, unilateral i injustificada, de dubtosa constitucionalitat que atempta la llibertat d’empresa, i que aboca moltes d’elles al concurs de creditors i a la seva liquidació. Els empresaris no podem admetre que es posi en dubte l’honorabilitat dels empresaris sota sospita de frau a conseqüència de la lluita contra la Covid-19″.
Així mateix, per part de Foment del Treball es va exposar que “Les mesures sobre l’acomiadament previstes en el RDL són de dubtosa constitucionalitat, ja que atempten contra el principi de llibertat d’empresa constitucionalment reconegut en l’article 38 de la carta magna”. La sentència del Tribunal Suprem reforça, doncs, aquest principi constitucional i la seguretat jurídica.
Ara, el Ple de la Sala Quarta del Tribunal Suprem, dona la raó als arguments de Foment del Treball, ja que ha estimat el recurs davant la sentència del TSJ del País Basc que oposava per la nul·litat dels acomiadaments, en entendre que estaven prohibits i incorrerien en frau.
En aquest sentit, la Sentència del TS, en la línia argumentada per Foment del Treball, conclou el següent:
(A continuació, es trasllada còpia literal de la nota del Consejo General del Poder Judicial)
“La sentencia, cuyo texto se dará a conocer en los próximos días, concluye que el despido desconociendo lo previsto en tal norma no debe calificarse como nulo, salvo que exista algún dato específico que así lo justifique (vulneración de un derecho fundamental, elusión de las normas procedimentales sobre despido colectivo, concurrencia de una circunstancia subjetiva generadora de especial tutela). Se argumenta a tal efecto lo siguiente:
1º) Ni la referida norma contiene una verdadera prohibición, ni las consecuencias de que haya un despido fraudulento comportan su nulidad, salvo que exista previsión normativa expresa (como sucede en el caso de elusión del mecanismo del despido colectivo). Del mismo modo, tampoco el acudimiento al ERTE aparece como una verdadera obligación.
2º) La calificación del despido como nulo se descarta porque las previsiones sobre el tema (tanto del ET cuanto de la LRJS) ignoran el supuesto de fraude (salvo en despidos “por goteo” que eluden el procedimiento de la extinción colectiva).
3º) Cuando aparezca una extinción del contrato de trabajo acordada por la empresa y carezca de causa válida hay que calificarla con arreglo a la legislación laboral vigente, tanto por la especialidad de este sector del ordenamiento cuanto por la propia remisión del artículo 6.3 del Código Civil (calificando como nulos los actos contrarios a normas imperativas y prohibitivas “salvo que en ellas se establezca un efecto distinto para el caso de contravención”).”
En conclusió, Foment del Treball es congratula de la Sentència del Tribunal Suprem, que sintonitza amb els arguments en defensa de la llibertat d’empresa exposats per la patronal catalana en el procés de negociació i aprovació del Reial decret llei 9/2020 i següents.
Comments are closed.