- Josep Sánchez Llibre recorda que “aquest era un impost que era temporal i mantenir-lo sembla una persecució”
Davant d’algunes informacions que apunten que el Govern central intentarà ampliar durant l’any que ve els impostos extraordinaris a empreses energètiques i bancs, Foment del Treball mostra el seu rebuig frontal a aquestes mesures que considera un càstig sense sentit a certs sectors econòmics i amb ànim confiscatori. Cal tenir en compte que aquestes figures fiscals sobre entitats bancàries i empreses energètiques van recaptar 2.900 milions d’euros el 2023. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, considera que “el Govern hauria de repensar-s’hi i recordar que aquests impostos eren temporals i en un context en que es va demanar un esforç a tothom, mantenir-ho sembla una persecució”. Aquestes figures suposadament es van crear per raons de la crisi econòmica, i si com el Govern assenyala estem tenint una recuperació destacada, i per sobre de l’europea, sembla sobrer insistir en el manteniment d’aquestes figures extraordinàries.
El Ministeri d’Hisenda va publicar el passat dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’ordre d’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2025 on ja s’hi troba recollida la prolongació dels dos impostos que havien de ser temporals. També havia de ser temporal en el seu moment l’impost de Patrimoni, únic en la seva espècie a Europa, del que Foment demana la seva erradicació total i per això va presentar recurs a l’Audiència Nacional, entenent que és confiscatori. Si no es guanyés en aquesta instància judicial, Foment té preparat un recurs per portar al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg l’eliminació de l’impost de patrimoni. En aquest cas, sí que toca dur a terme la una harmonització, i fer desaparèixer , como ho han fet els països de la UE aquesta figura tributaria del sistema fiscal. Insistir en el seu manteniment no aporta res, tan sols voler posar de manifest un posicionament ideològic, que fa temps que ha abandonat la totalitat de països de la UE, excepte Espanya.
A més, durant aquesta setmana també s’ha conegut que el ministeri d’Hisenda portarà al proper Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del proper mes de juliol el debat sobre la reforma del finançament autonòmic una harmonització de l’impost de Successions i Donacions, que estableixi un tipus mínim comú per a totes les comunitats autònomes. Foment considera que aquesta acció va contra les competències de les Comunitats Autònomes i es suma a la carrera intervencionista del Govern central a nivell fiscal, fet que frena l’activitat econòmica i enfonsa la competitivitat de les empreses. El que cal no és limitar la capacitat fiscal de les comunitats autònomes, sinó dur a terme la reforma del sistema de finançament que no s’ha tocat des del 2009.
Finalment, Foment reclama deflactar la tarifa de l’IRPF, defugint de la progressivitat en fred, és a dir, fer pagar més a Hisenda, no perquè la ciutadania guanyi mes, sinó pel procés inflacionista: toca ja deflactar la tarifa.
Comments are closed.