Foment del Treball i Science & Innovation Link Office (SILO) van celebrar el dilluns 25 de gener una jornada informativa sobre Compra Pública Innovadora, especialment adreçada a les PIMES catalanes. En l’esdeveniment, amb notable assistència, van participar alguns dels principals experts a nivell català i estatal d’aquest instrument d’estímul públic a projectes innovadors.
La compra pública innovadora té com a objectiu l’adquisició de noves tecnologies que permetin la incorporació de béns o serveis innovadors que millorin la prestació de serveis als ciutadans o suposi millores en l’eficiència i el cost dels serveis públics.
En l’actualitat, les administracions públiques europees prenen decisions de compra, cada any, per un valor superior al 14% del PIB, fet que suposa una capacitat de mobilització de recursos molt significativa. Les iniciatives de compra pública innovadora pretenen destinar part d’aquesta capacitat contractual de les administracions cap a projectes de R + D i d’alt contingut innovador.
Els ponents de l’esdeveniment van destacar que la Compra Pública Innovadora pot esdevenir un element de política industrial i tecnològica de primer ordre ja que afavoreix que les empreses de base tecnològica, especialment pimes, fonamentin el desenvolupament dels seus productes i les seves investigacions en contractes amb l’Administració. Aquest és un esquema que s’ha utilitzat amb notable èxit en altres països occidentals, especialment als Estats Units i que comença a obrir-se pas a Europa. De fet, la Comissió Europea ha adoptat un programa de 130 milions d’euros per al període 2016-2017 en el qual es poden finançar fins al 90% dels costos d’aquest tipus de projectes.
L’administració catalana ha estat capdavantera a nivell nacional en el desenvolupament d’iniciatives d’aquest tipus, amb un total de 9 projectes de compra pública innovadora recolzats tant amb fons FEDER com a fons del programa europeu Horitzó 2020. Alguns exemples d’aquests projectes estan enfocats a l’àmbit de la salut, en concret els projectes Thalea, de l’agència Aquas, per desenvolupar una plataforma per monitoritzar els pacients amb més risc a l’UCI i millorar la cura de pacients en estat crític mitjançant la telemedicina i el projecte Decipher per millorar l’atenció sanitària dels ciutadans en la Unió Europea.
Malgrat el potencial d’aquest tipus d’iniciatives, en la jornada es va constatar que encara queda molt camí per recórrer per arribar al nivell d’altres països en aquest àmbit i es va posar en coneixement de les pimes catalanes experiències prèvies i recomanacions claus per afrontar aquesta oportunitat amb garantia d’èxit.
L’obertura de la jornada va anar a càrrec del senyor Joan Pujol Segarra, secretari general de Foment del Treball qui va assenyalar que la compra pública innovadora compleix un rol important en el pla estratègic de Catalunya per al foment i impuls de la competitivitat i internacionalització de les empreses catalanes.
Donya Lorena Muñoz, directora de SILO i moderadora de la jornada va destacar la programació dels fons FEDER amb gairebé 20.000 milions d’euros d’inversió a Espanya en el període 2014-2020, dels quals més de 300 milions seran gestionats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat en les diferents comunitats autònomes, mitjançant el programa denominat Foment de la Innovació des de la Demanda.
Durant la jornada, Ramon Maspons, director d’innovació de l’agència aquas, empresa pública referent en l’avaluació sanitària a Catalunya va destacar la compra pública innovadora com a motor clau per fer evolucionar els sistemes sanitaris. Va destacar l’èxit que han tingut amb els projectes concedits sota aquesta modalitat de contractació, així com l’aprenentatge adquirit en els últims anys. La seva visió va ser complementada per representants d’altres administracions catalanes.
Joan Comas, Director d’Accio, va comptar les eines que posa a disposició de les empreses per millorar la competitivitat del teixit industrial a Catalunya. Carles Sisternas, director de Fenin Catalunya, Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària, per la seva banda va recalcar el paper dinamitzador de l’associació en la Compra Pública Innovadora. Miguel Ortiz, coordinador de la compra publica innovadora en CDTI, explico les ajudes que hi ha tant per a empreses-programa INNODEMANDA- i per al sector públic -programa INNOCOMPRA. Destacant el pressupost creixent que la Comissió Europea dedica a aquesta àrea.
Xavier Castillo, en representació de AMETIC, Associació d’Empreses d’Electrònica, Tecnologies de la Informació, de la Comunicació, de les Telecomunicacions i dels Continguts Digitals va destacar la importància de la compra pública innovadora com a motor clau per a l’accés al mercat del sector de les telecomunicacions. També va comparar les eines de compra pública innovadora als EUA amb les que hi ha a Europa i va constatar que hi ha molt terreny de millora. AMETIC també va anunciar que ha fet arribar als responsables dels programes electorals un document incloent propostes de millora per impulsar la compra pública innovadora.
L’estratègia de les empreses per beneficiar-se de la CPI passa per dues opcions, la primera de tipus reactiva i la segona proactiva van ser les recomanacions que va presentar Don Juan Sebastián Ruiz, Manager de SILO. Qui més va explicar com les pimes catalanes poden utilitzar el finançament europeu (amb 130 milions d’euros provinents del programa Horizon 2020, el més important de R + D a Europa) amb què compten les administracions per definir les seves estratègies de compra publica innovadora.
Sobre Science & Innovation Link Office (SILO)
SILO és una empresa d’assessoria especialitzada en el camp de la R + D + I i el desenvolupament de negoci en sectors tecnològics. L’experiència publicoprivada al més alt nivell de l’equip directiu permet dissenyar, implantar, gestionar i avaluar solucions a la mesura per a tots els agents de l’ecosistema d’innovació. Aquestes solucions inclouen el disseny de polítiques públiques a alt nivell i l’aplicació de metodologies pròpies de gestió de la innovació en empreses, centres de R + D i de suport a la innovació, i entitats del sistema nacional de salut.
Innovació Competitiva de Foment del Treball
Foment del Treball, amb el cicle Innovació Competitiva, ofereix un calendari d’accions presencials dirigit al personal directiu i comandaments intermedis de les empreses, per facilitar instruments per a la millora de la competitivitat i adaptació al canvi, el nivell de formació dels professionals de les empreses en l’àmbit de la innovació i les noves tecnologies i afavorir el networking entre les empreses per propiciar un entorn de confiança de cara a possibles col·laboracions. En definitiva, Innovació Competitiva pretén aconseguir un entorn que ajudi a les empreses a millorar el seu nivell de competitivitat especialment en l’àmbit de la R + D, innovació i noves tecnologies, fent ús de les xarxes socials.
Comments are closed.