- Fort augment de la inflació subjacent
A Espanya, l’IPC de maig va registrar una variació anual de 8,7% i, a Catalunya, l’IPC va pujar un 8,2%. Aquestes taxes impliquen un increment respecte a abril, mantenint-se en nivells molt elevats.
Destaquen, com a principal influència a l’alça, l’augment dels preus de transport, aliments i begudes no alcohòliques i hotels, cafès i restaurants.
D’altra banda, la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va continuar pujant; fins al 4,9% al maig, més del doble del registrat al gener (+2,4%).
Així mateix, l’indicador d’inflació harmonitzat (IPCA) –que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus en l’Eurozona– es va situar en el 8,5%, quatre dècimes per sobre de la inflació de la Unió Monetària (8,1%). Des del mes de març de 2021, la inflació a Espanya és superior a la de la zona euro, la qual cosa implica un detriment en termes de competitivitat per a l’economia espanyola, però al maig el diferencial s’ha reduït fins gairebé igualar-se.
Quant a l’evolució futura dels preus, la Comissió Europea projecta una inflació del 3,6% en 2022 i del 1,1% en 2023 a Espanya, és a dir, que s’espera una important correcció dels factors inflacionistes per a l’any pròxim.
Comments are closed.