- El Pla de Transició al II Pla d’Acreditacions vol aconseguir l’objectiu d’avaluar i acreditar 8000 persones a Catalunya durant l’exercici
- El 2on objectiu és desenvolupar els recursos necessaris per avançar cap a un servei d’acreditació regular i estable
- El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència té l’objectiu d’acreditar a més de 3 milions de persones en 3 anys
- Millores per les empreses: evitar l’intrusisme professional, facilitar la mobilitat dels treballadors i millorar la productivitat i competitivitat, gràcies al reconeixement de la qualificació dels treballadors
Foment i les organitzacions sectorials i territorials associades han iniciat la campanya per informar a les empreses sobre el procés que cal seguir per impulsar el reconeixement i acreditació de les competències bàsiques professionals, adquirides per les persones mitjançant l’experiència laboral o vies no formals de formació. La implicació i col·laboració activa dels agents socials es considera essencial en el Pla de Transició al II Pla d’Acreditacions, que forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya i que, en aquest apartat, financia el Ministeri d’Educació i Formació Professional.
A través del Comité Executiu, la Junta Directiva, la permanent i el plenari de la Comissió de Formació, el Foro de Recursos Humans de l’entitat, les organitzacions sectorials i territorials i tots els canals de la institució, Foment està fent arribar els procediments que cal seguir per contribuir a assolir, com a punt de partida, el 1er objectiu: avaluar i acreditar 8.000 persones a Catalunya durant l’exercici 2021. El 2on objectiu del pla és desenvolupar els recursos necessaris per avançar cap a un servei d’acreditació regular i estable.
Acreditació i Certificació
El procediment d’avaluació i acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral permet a les persones que hi participen aconseguir una certificació i, fins i tot, obre possibilitats per arribar a assolir un títol d’ensenyament professional i/o un certificat de professionalitat. La certificació, en alguns casos pot conduir a l’obtenció dels requisits per exercir la professió de les activitats regulades. A les empreses els hi permet: evitar l’intrusisme professional -impedint que persones exerceixen sense qualificació-, facilitar la mobilitat dels treballadors en l’àmbit nacional i internacional i millorar productivitat i competitivitat, gràcies al reconeixement de la qualificació dels seus treballadors.
Els agents socials -com Foment del treball i les organitzacions associades- tenen una funció clau en el Pla d’Acreditacions. Es valora el seu coneixement i experiència del teixit productiu, la qual cosa els permet recollir les necessitats del teixit productiu i difondre el servei. D’aquesta manera es posicionen com un punt d’informació i orientació, poden participar en el servei de formació complementària i promoure la captació de persones habilitades expertes de les diferents qualificacions professionals.
Impuls de la Formació Professional
L’acreditació de competències forma part del Pla Estatègic d’Impuls de la Formació Professional. Es tracta de donar resposta a la creixent oferta de llocs de treball que requereixen una qualificació intermèdia que faciliti la incorporació i permanència de la població al mercat laboral.
Comments are closed.