- Experts de l’àmbit públic, privat i tecnològic han tractat la detecció i gestió del consum d’alcohol i substàncies en l’àmbit laboral des d’un enfocament legal, tecnològic i preventiu
- Al voltant d’uns 200 representants empresarials han seguit les ponències des de l’auditori o connectats en remot
L’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) de Foment del Treball ha celebrat avui la jornada “Prevenció i control del consum d’alcohol i substàncies en l’àmbit laboral”, en col·laboració amb Geseme i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta trobada, que ha reunit vora uns 200 representants empresarials presents a l’auditori o connectats en remot, s’ha posat sobre la taula la necessitat d’afrontar aquesta problemàtica des d’una perspectiva integral per garantir entorns de treball segurs, responsables i respectuosos amb la salut de les persones treballadores.
El director de l’Oficina de PRL de la patronal, César Sánchez, ha destacat la importància de fomentar una cultura preventiva que contempli els riscos associats al consum de substàncies com una prioritat en les polítiques de benestar i seguretat laboral.
Per part del subdirector general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, ha repassat el marc general de prevenció del programa “A la feina, alcohol i drogues 0,0”, amb el qual es pretén, per una part, augmentar la consciència dels empresaris sobre la necessitat de desenvolupar protocols d’actuacions i establir una política clara sobre el consum d’alcohol i drogues en l’àmbit laboral. I per l’altra, augmentar el coneixement entre els treballadors sobre la manera en què, en relació amb l’alcohol i les drogues, poden gaudir d’una vida més saludable i encoratjar-los perquè en canviïn el consum, si cal.
El director de l’Àrea de Salut de Geseme, Iñaki Insausti, ha explicat com implementar un programa preventiu integral dins l’empresa, des de la diagnosi inicial fins a l’operativa. Insausti ha subratllat que “aquests programes no només són viables, sinó que són necessaris: les empreses tenen l’obligació de posar tots els mitjans al seu abast per garantir entorns de treball segurs i saludables. Cal normalitzar la seva implantació com una part més de la gestió preventiva”.
El programa també ha comptat amb les intervencions de destacats experts de l’àmbit públic, privat i tecnològic com Juan Ignacio Olmos, responsable de l’Àrea Laboral de KPMG, per aprofundir en el context normatiu i els aspectes legals clau per desplegar aquest tipus de programes; Ignasi Balsells, gerent de Detecto i MTB Distribuciones Tecnológicas, que ha exposat solucions tecnològiques d’avantguarda aplicades a la detecció primerenca del consum de substàncies; Montse Bernal, directora de l’Assessoria Jurídica Laboral de TMB, que ha compartit la seva experiència en la implantació de mesures preventives al sector del transport. La jornada ha finalitzat amb la intervenció de la Dra. Marta Espinós, cap de l’Àrea de Salut, Seguretat i Benestar Laboral dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que ha aportat una visió mèdica del problema i ha explicat l’aplicació, des de fa anys, d’un programa preventiu integrat a la cultura corporativa de l’empresa.
Amb aquesta jornada, Foment reafirma el seu compromís amb la promoció de la salut i la seguretat laboral, i amb l’acompanyament a les empreses perquè puguin implementar polítiques eficaces i alineades amb la normativa i la realitat de cada organització.
Comments are closed.