-
La patronal catalana presenta les propostes a les candidatures que es presenten a les eleccions generals del 28 d’abril recollides entre les comissions i àrees de treball de Foment del Treball
-
La política fiscal del nou govern que resulti de les eleccions hauria de promoure l’estalvi a llarg termini, els incentius fiscals i evitar els reiterats canvis de la normativa fiscal perquè dificulten la seguretat jurídica.
Foment del Treball ha presentat avui les propostes que les comissions de treball consideren prioritàries i rellevants perquè siguin assumides pel govern que resulti de les eleccions generals del proper 28 d’abril. D’entre totes, destaquen les propostes relatives a la política fiscal, que insisteixen en el desenvolupament d’una fiscalitat competitiva que, entre altres elements, incentivi l’estalvi a llarg termini, especialment aquell orientat a les pensions i el seu caràcter contributiu, i als incentius fiscals. També considera fonamental evitar el “sudoku fiscal”, és a dir, les reiterades modificacions de la normativa fiscal que dificulten la seguretat jurídica. També promou mantenir el camí de l’ajust pressupostari sense penalitzar l’activitat empresarial. Per això defensa revisar l’Impost de Societats, un tractament preferent per als beneficis no distribuïts i evitar la doble imposició internacional.
Per impulsar el creixement de l’economia espanyola i de l’activitat econòmica empresarial en el nou context de la digitalització i transformació de la totalitat dels sectors productius, les polítiques del nou Govern han de contemplar la sostenibilitat ambiental i avançar en l’Agenda 2030 mitjançant el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Destaquen també les propostes relatives a la Formació com a element clau per millorar l’ocupació i la productivitat.
Fiscalitat i economia
- Desenvolupament d’una fiscalitat competitiva
- Revertir la recuperació de l’impost sobre patrimoni, eliminat en 2008
- Incentivar l’estalvi a llarg termini, especialment el orientat a les pensions i les seves contribucions
-
- Sistema de pensions contributiu. Lligar cotització màxima amb pensió màxima. La relació ha passat del 90,5% el 2008 al 76% el 2019
- Reforçar el segon i tercer pilar, incrementant el límit màxim dels 8.000 euros a 12.500 € que ja existia per als majors de 50 anys
- Reduir la fiscalitat sobre l’ocupació, mitjançant la reducció de les cotitzacions empresarials
- Evitar el sudoku fiscal, amb canvis reiterats en la normativa
- Un impost de societats competitiu
- Tipus impositiu inferior per als beneficis no distribuïts
- Mantenir la senda d’ajust pressupostari públic amb mesures que no passin per l’increment discrecional dels ingressos, que penalitzen l’activitat empresarial
- Fixar el tipus reduït (del 10%) a les següents activitats:
-
- Gimnasos
- Despeses de sepeli o per decessos
- Serveis bàsics, com el subministrament d’aigua, electricitat i gas
- Parcs d’atraccions
- Perruqueries
Indústria
Crear un pla estratègic d’impuls empresarial en el sector industrial, que és motor d’innovació i internacionalització, que hauria de ser del tipus del Pacte Nacional per a la Indústria, realitzat conjuntament a Catalunya entre el Govern i els agents socials, que impliqui una part important del Govern, per projectar la indústria espanyola, i que sigui un motor d’innovació, internacionalització i s’assoleixi la quota del 20% en els propers anys (en comptes del 2020); addicionalment cal promoure una política de creixement empresarial, que permeti millorar la capacitat competitiva de les nostres empreses, augmentar la seva productivitat i la del sistema, que fa possible també un augment sa dels salaris.
Agricultura
Davant la despoblació territorial cal identificar les zones econòmiques especials. També es proposa implantar mesures de control efectives per exigir el compliment dels estàndards de producció comunitaris a tots els productes alimentaris que provinguin de tercers països. De la mateixa manera cal introduir mesures en el sector agrari encaminades a implantar l’Economia Circular; aplicar el tipus impositiu súper reduït (4%) de l’IVA als sectors de la carn i la pesca.
Atenció a les persones, salut i social
Foment proposa situar el sector de salut i social com a sector estratègic en un nou model d’economia productiva; Promoure marcs normatius i fiscals que promoguin la gestió eficient que evitin tensar la situació econòmica i financera del sector; fomentar un clúster empresarial d’indústries i empreses de serveis, del sector biomèdic, de salut i social, i aplicació de l’IVA del 4% a tots els serveis del sector privat per justícia social.
Desenvolupament sostenible
El debat se centra en la viabilitat i velocitat dels canvis, les implicacions socials dels ajustos i el finançament disponible per a fer-los possibles. La col·laboració publicoprivada és l’alternativa més eficient i àgil per avançar de manera decidida en aquest procés de canvi per afavorir les inversions necessàries per transitar cap a un model descarbonitzat i circular. Així cal revisar la fiscalitat ambiental buscant el consens de l’anomenada reforma fiscal verda.
En relació al model energètic, afavorir la descarbonització revisant, entre altres factors, el disseny de la fiscalitat energètica, i amb especial atenció al calendari d’inversions del canvi tecnològic.
Finançament empresarial i segona oportunitat
Fomentar un finançament empresarial lligada als projectes, millorant el finançament bancari i no bancària i reforçant el crèdit públic.
També proposa recuperar de les empreses concursades les unitats productives i eliminar el caràcter privilegiat dels crèdits públics.
Formació
La formació de les persones ha de ser considerada com un element clau per millorar la seva ocupabilitat i productivitat promovent, per exemple, la formació al llarg de la vida i la formació dual, i reforçant la percepció social de la Formació Professional, així com l’establiment d’un procés d’acreditació de competències professionals.
Igualtat
Cal reforçar el paper de la concertació i del diàleg social, per arribar a acords partint de la realitat de cada àmbit territorial i sectorial. És també necessari impulsar la visió estratègica de millora de la competitivitat empresarial que proporcionen les polítiques d’igualtat.
Infraestructures
Les infraestructures constitueixen un capital públic per a la competitivitat i, per això, s’ha de desenvolupar un nou model de gestió basat en la transparència i rendibilitat economicosocial, que sigui estable a llarg termini amb una priorització en la programació a curt termini.
Pensar a llarg termini i programar a curt termini, mitjançant la creació d’un Pla d’Infraestructures a mitjà i llarg termini, que sigui aprovat i consensuat per una àmplia majoria de les Corts Generals.
Innovació, Societat Digital i Emprenedors
Constituir un país business friendly a tots els nivells, impulsant la innovació, la digitalització i l’emprenedoria, adaptant la normativa a les noves tecnologies, impulsant la col·laboració entre el sector públic i el privat i promovent el procés de transferència tecnològica de l’àmbit acadèmic a l’empresarial.
Laboral i RRHH i Prevenció de Riscos Laborals
Impulsar la millora i desenvolupament de la Reforma Laboral, així com la modernització de la negociació col·lectiva i potenciar mesures contra l’absentisme laboral, a més de promoure la supressió o l’assegurament del recàrrec de prestacions de la Seguretat Social.
Transport i Logística
Cal impulsar el transport de mercaderies per ferrocarril, reivindicar el Corredor del Mediterrani i fomentar la intermodalitat. Promoure i desenvolupar les normatives urbanes perquè s’afavoreixi una eficient distribució urbana de mercaderies;
Turisme i Serveis
Apostar per un país que representi una destinació turística responsable, sostenible, innovador i connectat que salvaguardi la competitivitat i lideratge dels interessos empresarials; millorar la connectivitat dels aeroports de Girona i Reus amb Barcelona amb tren d’alta velocitat (AVE) amb l’objectiu d’atraure noves aerolínies a aquests aeroports i descongestionar l’aeroport de Barcelona-El Prat.
Comments are closed.