Foment del Treball considera que el preu no ha d’esser l’únic factor en l’adjudicació de contractes públics, atès la qualitat del producte o servei prestat o, fins i tot, la viabilitat del propi producte o servei, si es fa sota preus (dumping). Foment considera que, en consonància amb les noves Directives europees, cal valorar, conjuntament amb el preu, altres factors importants com són la qualitat, sostenibilitat o la racionalitat del projecte. Quan l’Administració, en un mercat depenent, pressiona amb el seu poder de marcat, i obté preus substancialment por sota cost, no fa una defensa dels interessos generals.
La dinàmica imperant en les darreres dècades quant a la contractació pública ha donat al nostre país una rellevància determinant al preu, produint-se reiteradament la situació d’adjudicar contractes sota el cost real del producte o servei, cosa que ha generat situacions no desitjades, modificats en el plec de condicions, ampliacions de pressupost o, fins i tot, abandó del projecte adjudicat per impossibilitat real d’oferir el servei.
L’Administració té l’obligació de garantir uns béns i serveis acurats i gastar bé, amb la millor qualitat-preu; no el més barat.
Aquesta necessitat de restar preponderància al factor preu es pot veure, especialment, per exemple, en els projectes d’enginyeria o d’altres similars on l’aportació intel·lectual és el servei, ja que el factor qualitatiu hauria de ser el determinant. En aquest sentit, un projecte d’enginyeria de qualitat optimitza i garanteix l’execució de l’obra.
En aquest mateix sentit, Foment del Treball ja porta temps reiterant aquest posicionament mitjançant el seu pronunciament sobre el nou model de gestió de les infraestructures, que va presentar amb el Catàleg d’Infraestructures al 2015.
Per altra banda, Foment ha mostrat també la seva preocupació perquè, a partir de la Ley de Desindexación de la Economía, les empreses no poden revertir en l’adjudicació la pujada de preus dels materials, ja sigui al alça o a la baixa, com es feia a traves de les formules polinòmiques (es ponderava en funció dels diferents obres i dels diferents inputs de producció). Ara ens trobem que projectes signats i calculats quan eren més barats els inputs en el moment de l’adjudicació resulten rellevants en el de l’execució.
Comments are closed.