- Des de la Comissió d’Agricultura de Foment s’està treballant en elaborar iniciatives encaminades a incentivar la vida al camp, potenciar el paper de la indústria de l’aigua per a la consecució d’un desenvolupament econòmic sostenible, i establir propostes que afavoreixin un canvi de paradigma del model d’agricultura que sigui més competitiu, que no depengui d’ajudes europees, i que contribueixi amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sotenible (ODS) de l’Agenda 2030.
- El director general d’Agricultura, Pesca, Assumptes Socials i Salut (LIFE) del Consell de la Unió Europea, Ángel Boixareu, ha advocat pel paper clau de la Comissió Europea per aconseguir mitigar l’impacte de l’agricultura en el canvi climàtic.
- El doctor en Ciències Econòmiques especialitzat en Desenvolupament Rural i Agricultura, Javier Santacruz, ha advertit de la necessitat mobilitzar al sector en l’elaboració i la presentació de propostes, aprofitant la conjuntura del moment.
Foment del Treball ha organitzat la jornada, Reptes del sector agrari i agroalimentari, en el marc del debat sobre la política agrària comuna (PAC) i la imminent aprovació del pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2027. La sessió ha comptat amb la participació del director general d’Agricultura, Pesca, Assumptes Socials i Salut (LIFE) del Consell de la Unió Europea, Ángel Boixareu, per explicar la contribució del sector a l’economia circular; i del doctor en Ciències Econòmiques especialitzat en Desenvolupament Rural i Agricultura, Javier Santacruz, que ha parlat del posicionament a adoptar de cara a l’Agenda 2030.
El vicepresident de Foment, alhora que president de la Comissió d’Agricultura i president de l’Institut Agrícola Català, Baldiri Ros, ha inaugurat l’acte, acompanyat del secretari general adjunt de la patronal, Salvador Guillermo, i ha reiterat les prioritats de la Comissió per treballar a favor d’una agricultura orientada al mercat, respectuosa amb el medi ambient i amb garantia de continuïtat. Segons Ros, és necessari abordar la despoblació del camp, tenint en compte que el 80% del territori espanyol són terres rurals i només el 7,3% de la població viu en aquestes zones. La patronal proposa la creació de zones econòmiques especials amb fiscalitat reduïda que incentivi l’activitat econòmica del sector primari en aquests espais amb risc de despoblament.
El vicepresident, també ha destacat el paper de la indústria de l’aigua per a la consecució d’un desenvolupament econòmic sostenible, “l’agricultura o és de regadiu o no serà”, ha expressat. I per últim, ha defensat un canvi de paradigma per a un model d’agricultura més competitiu i amb un enfocament econòmic, independent de la PAC. “La subvenció directa pel camp pertorba l’oferta i la demanda, i acaba inflant els marges dels intermediaris i perjudicant als productors”.
Per la seva part, Ángel Boixareu, ha advocat pel paper clau de la Comissió Europea per aconseguir mitigar l’impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, i apropar-se a l’objectiu d’assolir una economia descarbonitzada i totalment neutre pel 2050. Els eixos d’actuació, segons el director general, se centren en fomentar la bioeconomia i la biomassa, la reutilització de l’aigua, augmentar la producció i l’ús de fertilitzants orgànics, i disminuir el malbaratament dels residus. En l’actualitat només el 8-12% dels recursos naturals són reutilitzats. “L’agricultura té un potencial enorme. S’ha de veure com a part de la solució i no del problema, i l’economia circular és una oportunitat per aconseguir-ho”.
Respecte l’Agenda 2030, Javier Santacruz, ha advertit de la necessitat mobilitzar al sector en l’elaboració i la presentació de propostes. “Si el posicionament dels agricultors no el fem nosaltres, ho faran uns altres. Ens hem d’anticipar i preparar pel nou paradigma” ha manifestat Santacruz. A més, ha destacat algunes propostes per garantir l’activitat productiva al món rural, com la reforma de les institucions i la regulació. “Entre d’altres, cal salvaguardar els drets de propietat, simplificar les tasques administratives dels agricultors europeus i la complexitat legislativa per a la realització de contractes entre diferents parts, i aportar una verdadera integració dels mercats, donat que encara és molt complex passar d’una província a una altra”.
Comments are closed.