- La patronal catalana inicia una tasca d’anàlisi per aterrar la recent Llei d’Intel·ligència Artificial de la UE
- Una de les prioritats és analitzar l’impacte transformador de la IA a tots els sectors clau, especialment en tot el derivat al món del treball, i anticipar-se a futures regulacions
En la seva darrera Junta Directiva Foment del Treball va aprovar la creació d’una Comissió d’Intel·ligència Artificial perquè és essencial que una organització empresarial capdavantera participi activament en el diàleg continu que la nova legislació exigeix. Cal garantir que mentre Europa es mantingui a l’avantguarda de la regulació tecnològica, amb l’aprovació al març de la primera llei d’Intel·ligència Artificial, no es perdi de vista la competitivitat empresarial que és clau per al nostre creixement i progrés econòmic. “Volem entendre aquesta nova realitat amb el conjunt dels actors i poder proposar amb rigorositat”, ha valorat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. El líder patronal ha assegurat que “la nostra prioritat sempre són les empreses i els treballadors i cal entendre com ens afecta aquest món nou que ja és el nostre present”.
L’objectiu d’aquesta comissió de treball se centra en els següents àmbits:
- Posicionar Catalunya com un actor clau que acompanyi el teixit empresarial en el coneixement d’aquesta normativa i en aportar seguretat jurídica als seus actors principals.
- Aprofitar el coneixement dels seus integrants per tal d’assegurar que la legislació de la UE sobre IA, i la que se’n derivi al nostre país, sigui adaptable als ràpids canvis tecnològics, garantint que les normes puguin evolucionar juntament amb els desenvolupaments de la IA.
- Analitzar l’impacte transformador de la IA a tots els sectors clau, especialment en tot el derivat al món del treball així com anticipar-nos a futures regulacions.
- Explorar i debatre sobre els reptes ètics per avançar cap a una IA responsable.
Aquesta comissió serà coordinada per Ignasi Costas, soci fundador de RCD i membre de la Junta Directiva, juntament amb la directora d’Innovació de Foment, Maria Mora. Tractant-se d’un tema transversal s’implicarà a les comissions de Foment relacionades amb aquesta qüestió. Es tracta d’una comissió de treball de llarg recorregut, ja que la tecnologia està en una fase emergent i els reptes que es plantegen ara poden anar variant en el temps. Per això, es proposarà que s’hi afegeixin representants d’universitats, centres de recerca, grans infraestructures i centres tecnològics, entre altres. La Comissió d’Intel·ligència Artificial també buscarà com relacionar-se amb aquells projecte similars ja presents a Catalunya.
Context legal europeu
El 13 de març del 2024, el Parlament Europeu va adoptar formalment la Llei d’Intel·ligència Artificial de la UE (“Llei d’IA o AI Act”) amb una àmplia majoria a favor de la legislació. La Llei d’IA és la primera llei horitzontal i independent del món que regula la IA, i una fita legislativa per a la UE.
Comments are closed.