Foment del Treball ha constituït avui la Comissió d’Igualtat per abordar la bretxa de gènere i promoure la diversitat com a elements clau per a l’excel·lència empresarial, el benefici i la productivitat. Així ho ha expressat la presidenta de la comissió, Francina Valls, durant la presentació de les línies estratègiques de la nova Comissió, que té la voluntat d’“autoextingir-se”, quan s’hagin adquirit els objectius d’igualtat en tots els àmbits relatius a l’empresa.
Aquesta primera reunió ha comptat amb la participació de la directora general d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, qui ha reiterat la seva defensa de la implantació de plans de igualtat per a les empreses perquè és el millor camí per revisar les desigualtats latents i acabar així amb els desequilibris de gènere.
El director de Relacions Laborals i Afers Socials, Javier Ibars, ha incidit en els diversos Acords institucionals i en la Negociació Col·lectiva, on participa la patronal catalana per afavorir la igualtat de gènere en particular, i la igualtat de la resta de col·lectius en general.
Per la seva part, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha insistit també en el compromís de la institució amb la paritat i ha ofert tot el suport per reportar als grups polítics les propostes que es derivin dels treballs dels membres e la Comissió, de manera que acabin sent recollits a la normativa.
Foment és una organització empresarial activament compromesa amb la igualtat perquè creu sense fissures que és un dret fonamental per al progrés i la cohesió social i també com a factor de competitivitat per a les empreses. En aquest sentit, el Foment considera que la igualtat entre gèneres és, primer, un dret de les dones i un deure de la societat i, segon, un element de competitivitat vinculat a la gestió del talent del qual ni es pot ni s’ha de prescindir.
Aquesta Comissió treballarà en els següents objectius:
- Configurar i difondre la posició empresarial en matèria de bretxa salarial.
- Conformar el posicionament empresarial en relació amb les qüestions que en matèria d’igualtat es plantegen a les taules de diàleg social o a través d’iniciatives parlamentàries.
- Conformar i difondre la posició empresarial sobre la igualtat d’oportunitats i no discriminació en l’àmbit de la negociació col·lectiva.
- Reforçar el paper de les empreses i organitzacions empresarials en matèria d’igualtat d’oportunitats amb una perspectiva extensiva dels col·lectius (homes i dones, LGTBI, discapacitats, etc).
- Difondre el compromís de les empreses en matèria d’igualtat d’oportunitats mitjançant una gestió empresarial integradora de la diversitat i considerant la igualtat com una qüestió estratègica i un factor de competitivitat.
- Contribuir a un canvi cultural associat a la igualtat d’oportunitats en tots els nivells: social, educatiu, empresarial, familiar, polític, etc. i promoure el ple desenvolupament de la dona com a empresària, professional o directiva, analitzant la presència de les dones en els òrgans de decisió i govern.
- Configurar la posició empresarial sobre conciliació de la vida familiar i laboral, per aconseguir la seva racionalitat, coherència i efectivitat, mitjançant la proposta d’iniciatives i mesures que no perjudiquin la participació laboral ni d’homes ni de dones, fomentin una major creació d’ocupació i atenguin a les necessitats, sostenibilitat i competitivitat de les empreses.
Noves Comissions Assessores
Amb l’assumpció de la Presidència del Foment per Josep Sánchez Llibre i amb la renovació dels Òrgans de Govern, s’ha procedit també a una transformació profunda de les Comissions Assessores per treballar més i millor en els aspectes que a dia d’avui més condicionen l’activitat empresarial.
En aquesta nova etapa del Foment s’han constituït les Comissions Assessores següents:
Presidents. Comissió
Marta Angerri. Agenda 2030
Baldiri Ros. Agricultura
Roser Fernández. Atenció a les Persones, Salut i Social
Marta Colet. Desenvolupament Sostenible
Eloi Palà. Emprenedors
Virginia Guinda. Energia i Empresa
Isabel Buesa. Finançament Empresarial – Salvament d’Empreses
Valentí Pich Rosell. Fiscal i Economia
Manuel Rosillo López. Formació
Francina Valls. Igualtat
Josep Ll. Cabestany. Indústria
Anna Cornadó. Infraestructures
Jordi Bosch. Innovació
Ernest Quingles. Internacional
Mª Ángeles Tejada. Laboral i Recursos Humans
Anna Ma. Sánchez. Societat Digital
Josep M. Martí. Transport i Logística
Silvia Perera. Turisme i Serveis
Mª Helena de Felipe. Unió Europea i Programes Europeus
Mar Alarcón. Coordinació Innovació i Societat Digital
Roger Gaspa. Competitivitat Comercial i Comerç
Comments are closed.