La quarta edició de l’Industrial Meeting de Foment del Treball, la trobada anual de la indústria catalana, ha evidenciat l’enfortiment d’aquest sector a Catalunya en els últims anys. Tanmateix, els experts han subratllat que per continuar sent una de les principals regions industrials d’Europa i avançar cap a la digitalització del sector, és indispensable actuar sobre una sèrie de factors: la capitalització de les empreses, l’ocupació de qualitat, la internacionalització, les infraestructures, l’eficiència energètica i l’economia circular.
Va donar la benvinguda a l’acte en la seva última intervenció com a president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, remarcant la importància del Pacte Nacional per a la Indústria, que es va subscriure el juliol del 2017, fruit d’una tasca conjunta entre les diverses Administracions i els Agents Socials i Econòmics. L’acord estableix objectius en l’horitzó de l’any 2020 i s’entronca amb les iniciatives de la Unió Europea per incrementar la competitivitat de la indústria creant un entorn propici per a l’activitat empresarial, entenent que la prosperitat europea dependrà de la solidesa de la seva base industrial al conjunt de l’economia el 2020.
“El descens dels costos laborals unitaris en convergència amb els països dels nostre entorn, acompanyat d’un procés de transformació basat en l’especialització, la innovació i la internacionalització; han produït uns guanys de competitivitat”
Gay de Montellà també va destacar el canvi profund en la percepció social del concepte indústria, abans molt relacionat amb “contaminació o baixa qualificació laboral”, mentre que ara es percep cada cop més com a “indústria neta, sostenible, generadora de nous recursos, socialment responsable així com competitiva, exportadora, innovadora i generadora d’ocupació estable”. A més a més, cal insistir en l’efecte tractor del sector industrial al conjunt de l’economia que s’il·lustra en el fet que per cada euro industrial s’obté un increment de tres en el valor de la producció del conjunt de l’economia.
Actualment la indústria representa el 21,4% del PIB a Catalunya, un nivell similar o fins i tot per sobre d’economies com França, Regne Unit, Itàlia o la pròpia UE. Aplega un 20% de l’ocupació però, a més, incideix sobre la qualitat i característiques de l’ocupació industrial que és més estable en durada i modalitat de contractació que a la resta de sectors. El president de la Comissió d’Indústria de Foment, Josep Lluís Cabestany, exposa la seva diagnosi per prosseguir amb aquesta tendència positiva del sector.
Cabestany destaca la notable acceleració de les exportacions de les empreses catalanes, que el 2017 van ser per valor de 70.892 milions d’euros (el 25,6% del total exportat per Espanya). Això suposa un nou màxim històric i un augment del 8,7% en relació a l’any anterior, en front l’augment del 2% el 2016.
“S’està començant a constatar que el conjunt de les exportacions, tant catalanes com espanyoles, estan perdent força i el seu dinamisme és inferior al de la mitjana europea”
Per no perdre el patró de creixement equilibrat que ha caracteritzat l’actual cicle de recuperació és necessari reprendre mesures encaminades a augmentar la competitivitat , especialment en matèria d’energia i normatives mediambientals. La mitigació i adaptació al canvi climàtic, la transició energètica o l’impuls de l’economia cap a un model més circular, entre d’altres, són tendències indiscutibles en el full de ruta de les empreses amb vocació de permanència. En el cas de la transició energètica, requereix d’inversions quantioses i sostingudes per part de l’empresa privada, però també del sector públic. Qualsevol aproximació al procés de canvi, que no tingui present la dimensió públic-privada d’aquest desafiament, serà parcial i ralentitzarà la velocitat de l’ajust.
La directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, va inaugurar l’acte, posant enfasis en la necessitat d’avançar cap a una major digitalització de l’empresa industrial a través de la Indústria 4.0, però alertant que la formació serà clau per a implantar aquesta indústria del futur i destacant la importància del Pacte Nacional per l’Indústria com a instrument de cohesió dels diferents agents econòmics i socials de Catalunya.
“Som un país sense gaire recursos naturals i el que tenim que ens fa forts és el talent de la nostra gent. S’ha de fomentar la Formació Professional Dual i apropar les universitats a les necessitats reals de les empreses”
També va expressar la seva preocupació en front el paper de la dona en el món de la tecnologia, que actualment només ocupa el 27% del total de la indústria. És indispensable augmentar la representació femenina en aquesta àrea, que es preveu cada cop més potent gràcies a la irrupció de tecnologies emergents com el Big Data, el Blockchain, o la ciberseguretat.
Tecnologies emergents, casos d’aplicació i transformació d’una gran indústria
Respecte al Blockchain, es va presentar la visió de Banc Sabadell amb la exposició del Digital Challenge & Emerging Technologies Manager, Roger Olivet, qui va recalcar la importància d’impulsar internament aquesta tecnologia a cada entitat bancària, implantant accions de divulgació i formació; a la vegada que es crea un sistema de pagament global universal, el qual precisa de la col·laboració entre el sector bancari i altres agents. Per la seva part, l’expert en tractament de dades, Manuel Monasterio, professor d’ESADE, ens va acostar algunes de les solucions de l’intel·ligència artificial com els assistents virtuals, de la mà de Nadia, un robot que gestiona tres bilions de dades per minut i parla més 129 idiomes. Per tancar el bloc, el director d’Unitat d’IT Security d’EURECAT (Centre Tecnològic de Catalunya), Juan Caubet, va alertar dels perills per a la Indústria 4.0. i de com aplicar el concepte de ciberseguretat en l’entorn de l’empresa.
La segona part de l’Industrial Meeting es va iniciar amb la presentació de dos casos d’aplicació industrial de tecnologies disruptives amb Avinent Implant System, empresa líder en solucions com la fabricació de pròtesis personalitzades amb tecnologia 3D, i Effitronix, companyia especialitzada en aplicacions de control i manteniment predictiu dels processos industrials. El president de Fundació per la Indústria. Sabadell-1559, Josep Roca, va moderar el bloc.
“Estem immersos en plena revolució industrial i hem d’ajudar a les empreses a respondre amb efectivitat als reptes que se’ls hi plantegen”
El General Manager d’Avinent Implant System, Albert Giralt, va compartir que una de les últimes fites de l’empresa, les regeneracions òssies sense estructura metàl·lica, i va avançar que la bioimpressió és el seu proper objectiu. Pel que fa al R+D+i Chief Engineer d’Effitronix, Guillem Casas, va explicar com una indústria pot saber en tot moment si el seu sistema productiu estarà preparat per a la feina que li espera, i evitar sorpreses amb greus conseqüències econòmiques per a la companyia. També va remarcar que per a la implantació d’aquests programes predictius en cadascun dels processos, s’han de de conèixer els paràmetres clau que ens ajudaran a detectar anomalies i posteriorment ens permetran prendre decisions.
Des d’una gran indústria multinacional com és Siemens, el director EMEA Marketing Lifecycle Collaboration, Eduard Marfà, ens va descobrir l’evolució de la companyia, fent especial focus en el funcionament de la digital twins que estan aplicant. El software industrial canviarà el món de l’empresa productiva i per això l’estratègia de la seva companyia es basa en l’enfortiment de la seva oferta en simulació, digital twins i eines per al disseny de sistemes ciberfísics, aspectes que no són privatius de les grans empreses, sinó que també poden aplicar-se a les pimes.
L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya
Una de les principals preocupacions de la societat envers la indústria 4.0 i la digitalització és la pèrdua d’ocupació. El risc que molts llocs de treball acabin sent efectuats per màquines més eficients i que aporten una major rendibilitat econòmica. Per abocar més llum en aquest àmbit, el cap de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General d’Indústria, Joan Miquel Hernández, va presentar les principals conclusions del treball sobre l’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya que es va elaborar sota la seva direcció. Segons l’estudi, el 35% dels actuals llocs de treball de Catalunya tenen una elevada probabilitat de ser automatitzats, per tant s’han de requalificar aquestes ocupacions.
“Per combatre aquesta situació de risc de pèrdua d’ocupació, hem de crear instruments de lluita contra la desigualtat, transformar els llocs de treball amb més risc d’automatitzar-se, i fomentar les disciplines STEM per respondre als perfils professionals més demandats”
Tanmateix, com apuntava Hernández, cal desdramatitzar aquesta dada, donat que la digitalització també anirà acompanyada de la creació de noves funcions. Es preveu la creació de 30.500 llocs de treball a Catalunya. El document també revela que les feines amb més interacció social no s’espera que es puguin automatitzar, mentre que les tasques més rutinàries dels processos de producció són les que es troben en major risc de desaparèixer.
Comments are closed.