- No es poden tirar endavant les mesures anunciades de gran envergadura sense parlar abans amb els sectors afectats tant l’energètic com el financer.
- Foment mostra la seva preocupació per la manca de seguretat jurídica que es deriva del concepte de beneficis extraordinaris emprat pel president del Govern espanyol.
- No s’ha valorat prou com les mesures anunciades poden perjudicar la imatge de l’economia real del país i la credibilitat d’Espanya com a país atractiu per a les inversions
Foment del Treball mostra la preocupació per la manca de mesures que vagin dirigides a l’economia productiva (empreses grans, petites, mitjanes, micros i autònoms), l’oblidada en la intervenció del President del Govern, i que està suportant una pujada de preus dels seves matèries primeres que no s’està traslladant en la seva intensitat als preus al consumidor, reduint els seus marges empresarials.
En aquest context s’esperava una major implicació del Govern amb l’economia productiva del país, que porta molts mesos amb la situació de la crisis derivada de la COVID, situació que es veu agreujada amb les fortes pujades de l’energia i de les matèries primeres. Per tant, Foment considera que hauria calgut donar suport a les empreses mes afectades.
Foment valora que, sense el suport a l’economia productiva, difícilment es resoldrà la crisi que patim, per la qual cosa, aquestes mesures anunciades són plenament insuficients, i fins i tot algunes de elles contraproduents, con apujar els impostos en temps de crisi. Resulta ben curiós, que el Govern proposi un pla d’impuls i la lectura borsària es de una forta davallada de les cotitzacions.
Així, i de forma supressiva les mesures més centrades al mon empresarial s’han dirigit ha castigar dos sector de l’economia, com son el sector elèctric i bancari-financer, importants de l’economia, que han patit un procés de reestructuració considerable, especialment en el cas d’aquest últim.
Novament, Foment assenyala que cal dur a terme una política amb un diàleg sincer i obert entre el mon empresarial i el Govern, que reforci la confiança mútua, atès que hem de treballar plegats per a sortir de la crisi i abordar la recuperació, sense estigmatitzar o buscant culpables. Per la qual cosa, tant a nivell intersectorial, com especialment amb les entitats sectorials, Foment del Treball vol mostra el seu rebuig a la manca de diàleg i de comunicació amb les mesures anunciades, que fan mes difícil, l’apropament de posicions i la confiança entre les parts.
Amb aquest sectors, el Govern ha tingut una relació fluida, com han assenyalat les respectives associacions sectorials, essent estrany aquesta forta afectació innecessària al sectors esmentats, des del punt de vista econòmic i de resolució de la greu crisi que estem patint, i que s’han vist fortament castigats en el mercats borsaris.
A més a més, Foment valora que la imprecisió de les mesures, la incertesa i volatilitat elevada del mercat, i la manca de seguretat jurídica i de la manca de predictibilitat de les mesures proposades han amplificat l’efecte perjudicial a la imatge reputacional i credibilitat del país ja que aquestes mesures tindran el seu impacte sobre els inversors.
En aquest sentit, Foment creu que cal recordar que les mesures de setembre de 2021 han limitat a les elèctriques els increments de preus, com bé coneix el Govern, i les empreses del sector li manifesten, i que la problemàtica es troba en com es fixa la tarifa elèctrica – PVPC-, per cert, de forma ben diferent a altres països propers, en el que s’ha patit en menor intensitat l’increment de preus. Per tant, la mesura anunciada es veu desproporcionada i no ataca l’arrel del problema, ja que no es resolt aquesta crisi amb pujades d’impostos.
Per l’altra banda, la normalització de la política monetària, en un context de tipus d’interès positius, que afavorirà l’estalvi, no té perquè induir majors retribucions al sector financer, ja que el que és rellevant és que sigui un mercat competitiu. El que era estrany eren els tipus d’interès nominals negatius, que malmetien l’estalvi, i l’esforç que el sector financer ha fet per no traslladar aquest tipus negatius a la immensa majoria del depositaris.
Foment assenyala que inferir d’això que la normalització de tipus suposa un guany per al sector bancari, es no conèixer els mercats financers i bancaris, sense que es pugui entreveure un guanys extraordinaris com s’assenyala per part del Govern. A més a més, cal recordar que la Banca en aquest país paga un tipus de l’impost de societats més elevat que el general, a més d’impost especial sobre el dipòsits.
Comments are closed.