- La pròrroga dels ERTO per força major fins al 30 de juny és insuficient.
- Les obligacions i sancions per a les empreses previstes durant els sis mesos posteriors a la represa de l’activitat, són contraproduents i desproporcionades.
El president, vicepresidents i els màxims representants del conjunt de sectors econòmics de Catalunya destacats a Foment del Treball han debatut avui el contingut de l’acord signat pel Govern i els agents socials –CEOE, CCOO i UGT-. La patronal catalana, que dóna el seu suport al procés negociador de la CEOE, confia que puguin adoptar-se mesures addicionals per al futur de les empreses, com l’extensió temporal de la pròrroga dels ERTO i la revisió de les obligacions i sancions en els sis mesos posteriors a la represa de l’activitat.
Foment del Treball reitera al Govern que la crisi econòmica derivada de la sanitària és d’una greu envergadura i que, no obstant això, amb les seves decisions no només està posant en risc la llibertat d’empresa sinó que demostra que no respon de manera proporcional, i amb el mateix compromís, al món empresarial, que està treballant, des de l’inici de la pandèmia, juntament amb els treballadors, clients i ciutadans. Al llarg de les últimes setmanes, el sector empresarial privat ha sabut donar resposta de manera eficient a les demandes socials, preservant l’economia i el proveïment de productes i serveis essencials. La col·laboració publicoprivada és el camí que hem de continuar. Les empreses comparteixen i identifiquen els seus interessos amb els treballadors i tenen un objectiu comú: salvar l’ocupació.
Quant a l’ampliació dels ERTO fins al 30 de juny com a màxim, Foment adverteix que no es contempla que les causes de força major subsistiran, en molt casos, més enllà d’aquesta data. Respecte a les obligacions i sancions, si no es manté l’ocupació sis mesos després, apunta que han de corregir-se en algun aspecte perquè poden precipitar el tancament de moltes empreses. Foment del Treball, que entén l’extrema complexitat del moment, dóna suport al procés de negociació però considera que aquestes dues qüestions han d’abordar-se i resoldre’s en un futur immediat perquè en el seu redactat actual, l’acord és insuficient i desproporcionat, molt especialment per als sectors intensius en mà d’obra.
Pròrroga els ERTO fins al 30 de juny màxim és insuficient
L’acord manté els ERTO per força major com a màxim fins al 30 de juny. Foment del Treball considera aquesta pròrroga absolutament insuficient. L’estat d’alarma està prorrogat fins al 25 de maig i la voluntat manifestada públicament pel Govern és ampliar-lo encara més, amb el que, en la pràctica, la pròrroga dels ERTO és d’un mes màxim, o fins i tot menys si es tornés a prorrogar més enllà del 25 de maig.
Nombrosos sectors i empreses després de la finalització de la vigència de la declaració de l’estat d’alarma i les seves pròrrogues, continuaran estant en una situació molt complexa després de mesos sense activitat i sense facturar i, la qual cosa encara és pitjor, amb una demanda llevada en nivells mínims de consum.
Per això, per facilitar la viabilitat de les empreses i evitar la destrucció massiva d’ocupacions a través d’altres mecanismes més traumàtics com els ERO concursos de creditors, és necessari mantenir la vigència dels procediments dels ERTO per força major i per causes econòmiques més enllà de la finalització de l’estat d’alarma i durant el temps que calgui per superar l’afectació econòmica i productiva originada pel Covid-19.
Les obligacions i sancions sis mesos després, desproporcionades
Respecte a la modificació de la Disposició Addicional Sisena del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març respecte a les obligacions i sancions per a les empreses durant sis mesos posteriors a la data de represa de l’activitat, Foment lamenta que no s’hagin exclòs de les sancions els supòsits per causes objectives, i que cada empresa ha de tenir la llibertat de decidir en funció de la seva situació econòmica, tècnica, organitzativa o de producció.
Foment defensa que les empreses que lluiten per prorrogar els ajustos temporals de plantilles mostren el seu compromís per salvar l’ocupació i donar continuïtat a l’empresa de manera gradual a la recuperació de l’activitat. No és possible establir un marc tan estricte i aliè a la realitat de l’empresa, limitant fins a tal punt la seva capacitat de prendre decisions responsables i compromeses amb els seus treballadors, proveïdors i clients.
Comments are closed.