Foment del Treball és una organització empresarial activament compromesa amb la igualtat en general i amb la igualtat de gènere en concret perquè creu sense fissures que és un dret fonamental per al progrés i la cohesió social i també com a factor de competitivitat per a les empreses. En aquest sentit, el Foment considera que la igualtat entre gèneres és, primer, un dret de les dones i els col·lectius ‘minoritzats’ i un deure de la societat i, segon, un element de competitivitat vinculat a la gestió del talent del qual ni es pot ni s’ha de prescindir.
Així, el Foment està implicats activament i treballa en diferents espais de concertació i diàleg social perquè cap element aliè al mèrit i la capacitat intervingui en l’accés al lloc de treball i al seu desenvolupament en plenitud en l’àmbit laboral.
A més, el Foment ha creat la nova Comissió d’Igualtat per implicar i compartir activament amb totes les empreses i organitzacions el compromís amb la igualtat, que recull la bona feina feta per la Comissió predecessora anomenada Dona i Empresa.
Igualment, en el marc del diàleg social bipartit, CCOO, UGT, Foment, Fepime i Pimec, vam signar el passat mes de juliol l’Acord Interprofessional de Catalunya 2018-2020, en el qual s’estableix un compromís de totes les organitzacions en les polítiques de igualtat, adquirint una especial rellevància en el conjunt de l’acord, amb especial atenció a la necessària reducció de la bretxa salarial, així com a les mesures per a la igualtat efectiva entre dones i homes que tinguin en compte el respecte a la igualtat ia la no discriminació directament o indirecta, i per primera vegada s’incorporen iniciatives respecte el col·lectiu LGTBI. Així mateix, es crea en el marc del Tribunal Laboral de Catalunya, la Comissió Tècnica i de Mediació en igualtat de gènere i no discriminació.
Finalment, en el si del Consell de Relacions Laborals, per part del Foment es treballa amb la resta d’organitzacions del Consell en la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball, diferents documents. Recentment s’han aprovat els següents:
- Guia per a l’elaboració del Protocol per abordar i prevenir l’assetjament sexual i per raó de sexe en les empreses.
- Guia d’orientacions per a la persona de referència del Protocol.
- Recomanacions per a la negociació de Plans d’Igualtat a les empreses.
- Recomanacions a la negociació col·lectiva en matèria d’igualtat.
Per tot això, el Foment considera que hi ha espais de concertació efectius per treballar conjuntament i com a societat a favor de la igualtat, pel que considera que una convocatòria de vaga general en els termes plantejats excedeix de l’àmbit d’actuació de les organitzacions empresarials i de les empreses i, per tant, considera que no és el mecanisme més adequat per resoldre els conflictes plantejats.
En definitiva, el Foment comparteix la necessitat de continuar avançant en matèria d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes a través del diàleg social i la concertació.
Comments are closed.