- Josep Sánchez Llibre reivindica el paper de Foment en la creació del Dia de l’Empresa i defensa el paper de l’empresari en el conjunt de la societat.
- La trobada Nous Lideratges dona veu a representants de Celsa Group, Aigües de Barcelona, BASF, Moventia i MicroBank.
En el marc de la trobada Nous Lideratges cinc representants d’empreses capdavanteres han explicat com afronten els desafiaments que tenen les companyies en matèries com la formació, el tracte amb el client o la circularitat. La jornada ha volgut destacar el propòsit que té l’empresa en relació amb la societat. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha volgut subratllar que “avui que celebrem el Dia de l’Empresa és un bon moment per reivindicar la figura de l’empresari, de l’emprenedor, de la gent que arrisca, com les persones que estan avui aquí”. Sánchez Llibre ha volgut destacar el paper principal de Foment per tal que Catalunya celebri el Dia de l’Empresa, des de 2022, i ha afegit que aquest serà un dia assenyalat.
Sobre perquè s’han escollit les empreses que han estat a l’auditori de Foment del Treball, “s’ha de parlar dels temes que preocupen a la gent. Aquestes empreses destaquen pel seu propòsit social” ha explicat el Chief Sustainibility Officer de Bakery Group, Carlos Sanchez-Llibre.
La idea de circularitat ha planat durant tota la conversa, però també a nivell social i, per tant, econòmic. Cristina González Viu, directora general de MicroBank, ha manifestat que “a MicroBank tenim la vocació, perquè va en el nostre ADN, de donar suport als col·lectius més vulnerables, facilitant-los l’accés al finançament perquè puguin dur a terme els seus projectes personals o professionals, i a les iniciatives que generen impacte social positiu”.
Només el 2022 es van posar en marxa gairebé 5.900 negocis gràcies el suport financer de MicroBank, que a més va contribuir a la creació de més de 17.400 llocs de treball directes a través del suport a negocis i autònoms que han rebut un microcrèdit. González Viu ha assenyalat que “a través de la concessió de microcrèdits contribuïm al benestar de tota la societat, perquè tenim un model de banca molt inclusiu i pròxim a les necessitats de famílies i emprenedors”.
Sobre com aplicar la circularitat, Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha apuntat que “ja hem passat d’un model lineal a un model circular, hem transformat depuradores en eco factories i donem valor al 97% dels nostres residus”. Amb aquest context, Campos ha manifestat que “hem d’estar en aquest concepte circular, tenim l’obligació com a companyies a donar respostes a la societat”.
En el cas de l’aigua i en un moment d’emergència hídrica Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha exposat que “estem treballant per solucionar-ho i sabem quina és la solució: donar nova vida a l’aigua, regenerar-la”. Campos ha afegit que aquests períodes d’escassetat hídrica es repetiran i que cal gestionar l’aigua sense pensar en si plou o no. En aquest sentit ha demanat a la Generalitat més diligència amb les inversions pendents en infraestructures.
Per la seva banda, Sandra Llunell, directora de Màrqueting de Moventia, ha mantingut que “la mobilitat del futur ha de ser multimodal, tecnològica i accessible a tota la societat”. Per aconseguir-ho, segons Llunell, hi ha tres reptes principals: “Potenciar el transport públic, especialment a les àrees metropolitanes de les grans ciutats; adaptar l’oferta al transport privat als nous hàbits de consum, especialment en el pagament per ús; i per sobre de tot assolir grans acords publicoprivats que ens permetin abordar la descarbonització de les nostres flotes i instal·lar una gran infraestructura de carregadors elèctrics a tot el país”. I per la representant de Moventia “és imprescindible poder comptar amb el recurs dels fons europeus”.
Sobre els desafiaments quotidians de la sostenibilitat en el món industrial, Francesc Rubiralta, president i CEO de CELSA Group, ha expressat que “el veritable repte col·lectiu rau en anar més enllà de la circularitat construint i desenvolupant ecosistemes més oberts on tots hi puguem aportar el nostre granet de sorra”. Perquè, segons Rubiralta, “l’objectiu és aconseguir fer viable un projecte de futur sostenible pel nostre planeta i per les generacions presents i futures”.
El CEO de BASF, Carles Navarro, ha volgut assenyalar que “la química és un vector estratègic per als reptes globals existents perquè aporta infinitat de solucions tecnològiques, innovadors i sostenibles” i per tant “l’economia circular i descarbonitzada hi jugarà un paper essencial”. Pel que fa a la perspectiva de BASF, Navarro ha indicat que “estem compromesos a reduir les emissions en un 25% fins al 2030 respecte al 2018, fins a aconseguir un impacte zero el 2050” i ha agregat que “això es tradueix en la transformació dels nostres processos interns de fabricació”. Per Navarro, “la descarbonització passa, per exemple, per l’electrificació verda i renovable; actualment vuit dels nostres centres de producció a Espanya ja funcionen al 100% amb electricitat d’origen renovable”. El CEO de BASF ha reblat: “El futur serà sostenible o no serà”.
A la cloenda de l’acte el director general d’Indústria de la Generalitat, Oriol Alcoba, ha volgut deixar clar que “és important fer el que s’ha fet aquí, posar en valor les empreses catalanes que abracen el canvi i el lideren: tenir referents ens ensenya el camí a seguir”.
Comments are closed.