-
A Espanya, durant el primer trimestre de 2019, l’absentisme justificat va provocar la pèrdua del 5,2% de les hores pactades, mentre que l’injustificat un 1,4%. A Catalunya, aquestes magnituds van ser del 5,3% i l’1,5% respectivament. En ambdós casos, es tracta dels valors màxims de tota la sèrie històrica
-
L’absentisme laboral ha suposat durant el 2018 uns costos de 5.400 milions d’euros, la qual cosa és el 0,4% del PIB. Fent una estimació prudent, l’absentisme laboral té un cost de 344€/any per empleat.
-
Per pal·liar aquesta situació, el Foment proposa: potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada; suprimir l’obligació empresarial del pagament de la prestació des del 4t al 15è dia de la baixa; fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les interrelacions entre el personal mèdic dels Serveis Públics de Salut i els serveis mèdics de Mútues i empreses; controlar les llistes d’espera amb l’objectiu de reduir-les evitant costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal; reconèixer les competències a les Mútues per expedir altes mèdiques en tots els supòsits; potenciar la subscripció de convenis entre l’Administració General de l’Estat i les Mútues per a la realització de proves mèdiques i intervencions quirúrgiques per les Mútues quan el cost sigui igual o inferior al cost de la previsió de la baixa; facilitar l’expedició de receptes mèdiques a l’empresa pels metges d’empresa; potenciar els recursos i actuacions de l’ICAM, i la seva coordinació amb les empreses.
-
Foment presenta les anàlisis i conclusions del seu Informe quadrimestral sobre el Mercat de Treball i la Negociació Col·lectiva
Foment del Treball alerta que l’absentisme laboral –injustificat i no- creix contínuament des del 2014 i el primer trimestre de 2019 va tancar ja en màxims històrics. Segons les dades recollides i analitzades pels serveis tècnics de la patronal, a Espanya, durant el primer trimestre de 2019, l’absentisme justificat va provocar la pèrdua del 5,2% de les hores pactades, mentre que l’injustificat un 1,4%. A Catalunya, aquestes magnituds van ser del 5,3% i l’1,5% respectivament. En ambdós casos, es tracta dels valors màxims de tota la sèrie històrica. A més, l’absentisme laboral va suposar durant el 2018 uns costos de 5.400 milions d’euros, la qual cosa és el 0,4% del PIB. Fent una estimació prudent, l’absentisme laboral té un cost de 344€/any per empleat. Aquestes propostes, així com la resta dels indicadors habituals per a l’anàlisi del mercat de treball i la negociació col·lectiva, es recullen en el darrer informe elaborat per Foment, corresponent als últims 3 mesos, i que han presentat la presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans del Foment, María Ángeles Tejada; i el director de Relacions Laborals i Afers Socials de la patronal catalana, Javier Ibars.
La patronal catalana considera que l’absentisme laboral és un dels principals factors de preocupació per les empreses pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera. Primerament, per la pèrdua de les jornades laborals que representen els procediments de baixa per absentisme, tot afegint els costos directes associats; i, seguidament, pel retard en el ritme de treball com a conseqüència de la reducció de mà d’obra, sobrecàrrega de treball sobre els recursos humans disponibles, pèrdues de producció, qualitat inferior, etc.
Per aquest motiu, vol proposar i subratllar un seguit de mesures que permetin pal·liar aquesta situació i que passen per:
- Potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada.
- Suprimir l’obligació empresarial del pagament de la prestació des del 4t al 15è dia de la baixa.
- Fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les interrelacions entre el personal mèdic dels Serveis Públics de Salut i els serveis mèdics de Mútues i empreses.
- Control de les llistes d’espera amb l’objectiu de reduir-les evitant costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.
- Reconeixement de competències a les Mútues per a expedir altes metgesses en tots els supòsits.
- Potenciar la subscripció de convenis entre l’Administració General de l’Estat i les Mútues per a la realització de proves mèdiques i intervencions quirúrgiques per les Mútues quan el cost sigui igual o inferior al cost de la previsió de la baixa.
- Facilitar l’expedició de receptes mèdiques a l’empresa pels metges d’empresa.
- Potenciar els recursos i actuacions de l’ICAM, i la seva coordinació amb les empreses.
Alhora, en aquest sentit, Foment recorda que, en el darrer Acord Interprofessional de Catalunya 2018-2020 signat per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives a Catalunya, ja es va expressar que la problemàtica de l’absentisme laboral és un factor de preocupació per a les empreses i les persones treballadores pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que a ambdós col·lectius els genera.
De la mateixa manera, el Foment està desenvolupant un estudi on col·laboren les mútues per disposar d’un sistema d’indicadors d’absentisme laboral que aporti les taxes d’absentisme a les empreses desglossades per causes i altres factors, a fi d’establir un sistema real i eficaç de detecció de l’absentisme. Tanmateix, s’elaboraran i elevaran propostes a les administracions públiques competents (Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Departament de Salut, Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Instituto Nacional de la Seguridad Social) i a les pròpies empreses.
Conflictivitat laboral: la incidència de les vagues fins al maig passa del 69,9% en 2018, al 28,1% en 2019
Per elaborar el present Informe del Mercat de Treball i de la Negociació Col·lectiva, els serveis tècnics del foment han analitzat també les darreres dades publicades per l’Observatori del Treball i Model Productiu, que mostren que a Catalunya fins al mes de maig de 2019, s’han produït 68 vagues, amb un total de 39.119 treballadors participants i 99.119 jornades laborals perdudes, augmentant el nombre de vagues en un 55% respecte el mateix període de l’any 2018.
Tanmateix, augmenten en un 31% el nombre de jornades perdudes (23.346 jornades perdudes més) i en un 132% el nombre de treballadors participants (22.502 més). No obstant, com el nombre de treballadors participants és menor respecte a la plantilla convocada, l’índex d’incidència passa del 69,9% en 2018, al 28,1% en 2019.
Foment recorda que, tal i com ja va posar de manifest en el darrer Informe de Conjuntura Econòmica, s’estima que es moderarà el creixement de l’economia espanyola i catalana de cara al segon semestre, després d’un inici d’any millor de l’esperat. La demanda domèstica continuarà sent el factor d’impuls de l’economia, encara que la reducció del ritme de creació d’ocupació també l’afectarà més endavant. En aquest context, en el mercat de treball espanyol i català continua augmentant l’ocupació i l’afiliació, en un context de creixement de la població activa. No obstant això, els ritmes de creixement de l’ocupació observats comencen a ser més moderats, en línia amb l’evolució de l’activitat econòmica.
Comments are closed.