- El vicepresident de Foment Joan Roget destaca en el Fòrum celebrat a Ginebra que el PIB està en augment a Catalunya el que demostra el dinamisme de la regió
- El Fòrum per al Desenvolupament d’Empreses de Regions Europees (FODERE) reuneix cinc regions entre les més dinàmiques d’Europa des d’un punt de vista econòmic
- S’ha observat escassetat de mà d’obra qualificada i taxes de desocupació històricament baixes en totes les regions
- La digitalització, els aspectes demogràfics, els desafiaments climàtics i els preus de l’energia són preocupacions comunes
La reunió anual del Fòrum per al Desenvolupament d’Empreses de Regions Europees (FODERE), s’ha celebrat enguany a Ginebra, en la seu de la Federació d’Empreses Romandes (FER), i ha alertat de l’escassetat de mà d’obra qualificada i les taxes de desocupació històricament baixes en totes les regions.
Després d’un matí de conferències sobre la transició digital i el seu impacte en el mercat laboral, les cinc organitzacions empresarials membres —Federació d’Empreses Romandes, MEDEF regió Auvergne Rhône-Alps, Foment del Treball, Landesvereinigung Baden-Württembergischer Arbeitgeberverbände (UBW) i Confindustria Piemonte— van abordar la situació econòmica i política de les seves regions. Totes elles coincideixen que la digitalització, els aspectes demogràfics, els desafiaments climàtics i els preus de l’energia són preocupacions comunes.
Han estat presents el vicepresident de Foment del Treball, Joan Roget, el secretari general de la patronal, David Tornos, i el director d’Internacional, Kilian Garcia, els qui han pogut reunir-es, a més d’amb els líders patronals de les cinc regions europees més industrialitzades, amb el director general de la OIT (Organització Internacional del Treball), Gilbert F. Houngbo.
Escassetat de mà d’obra
Totes les regions van informar de taxes de desocupació encoratjadores, encara que en diferents graus, que van des del 2% a Suïssa, el 7% a França i el 9,3% a Espanya. Aquestes xifres històricament baixes van de bracet amb una forta escassetat de mà d’obra qualificada i un canvi profund en les expectatives dels treballadors davant el món laboral. “El covid va representar un veritable gir sociològic, portant a una transformació del treball i un canvi en la relació amb el treball”, va insistir Jean-Luc Raunicher, president del MEDEF Auvergne-Rhône-Alps. A Baden-Wurtenberg, és interessant observar que aquesta escassetat de mà d’obra era la principal preocupació de les empreses fa poc. Ara, la feblesa de la demanda interna ocupa aquest lloc, explica Manuel Geiger, director de la UBW.
Crisi energètica i inflació
A Alemanya, les pymes expressen obertament els seus temors davant els preus de l’energia, que tenen un fort impacte en les cadenes de subministrament. El preu dels béns de consum també està augmentant, la qual cosa té com a conseqüència que les perspectives econòmiques per a 2024 no siguin molt optimistes; les empreses alemanyes inverteixen poc.
A Catalunya, l’índex de preus es manté en un nivell alt, indica Joan Roget, vicepresident de Foment del Treball. No obstant això, es mostra optimista en constatar que el PIB està en augment, amb inversions estrangeres en augment, la qual cosa demostra el dinamisme de la regió.
Exportacions
Després d’un començament d’any molt positiu, especialment per al sector automotriu, Piemont nota una disminució en el consum de les llars i una caiguda en les exportacions, explica Gianluca Giordano, vicepresident regional per a les PIME de Confindustria Piemonte.
A Suïssa, la fortalesa del franc també afecta a les empreses orientades a l’exportació, que paguen el preu de la política antiinflacionària del Banc Nacional Suís, estima Ivan Slatkine, president de la FER.
Industrialització i desafiaments ambientals
Jean-Luc Raunicher destaca “la fi d’una globalització feliç”. Si bé això ha permès en gran manera que els països pobres millorin la seva condició en els últims anys, la crisi energètica que va seguir a la pandèmia ha marcat la fi d’intercanvis globals fluids. Recuperar la sobirania industrial és ara una prioritat per a França. Serà un dels majors desafiaments futurs, igual que la necessària transició ambiental, que requereix inversions de l’ordre de 40 a 50 mil milions d’euros per any a França, la majoria de les quals probablement no afectaran la competitivitat o el rendiment de les empreses.
Les qüestions de sostenibilitat també van ser abordades per Gianluca Giordano. “D’ara endavant, les empreses no vendran sol productes, sinó processos”, opina. També esmenta els problemes demogràfics relacionats amb la baixa natalitat i l’envelliment de la població. Aquests també són perceptibles a Suïssa, afectant especialment la seguretat social, que està en l’agenda política de 2024, i també en els costos de la salut, assenyala Ivan Slatkine.
Sobre FODERE
Aquest Fòrum es va crear en 1987 amb la intenció de reunir les organitzacions empresarials de les cinc regions més dinàmiques i industrialitzades d’Europa i més entrellaçades geogràficament. Té com a objectiu prioritari actuar davant les institucions europees i les administracions públiques per promoure accions que afavoreixin el desenvolupament de les empreses i l’economia productiva. Els cinc dirigents patronals europeus s’han conjurat per intensificar l’intercanvi d’idees i també de solucions a les problemàtiques comunes aprofitant les noves tecnologies.
La presidència de FODERE recau cada any rotatoriamente a una de les organitzacions empresarials que la integren.
Comments are closed.