Martín-Abril, que en la seva intervenció a Foment ha tractat els “Aspectes fiscals del mecenatge. El tractament fiscal de les Fundacions d’Empresa i els Donatius i mecenatges de les Empreses a les Fundacions “, ha realitzat prèviament un conjunt de consideracions sobre les noves propostes de Directiva, en total quatre, que la Comissió Europea ha iniciat. Dues d’elles sobre base imposable de Comú i la base imposable de Comú Consolidada, que es farà en dues fases amb l’objectiu d’harmonitzar les base imposables de l’impost sobre societats. La primera d’elles referida a la base imposable de Comú (per a la qual es proposa un termini de transposició fins al 2018.12.31, i entrada en vigor l’2019.01.01), per passar posteriorment a aquesta, a la base imposable de Comú consolidada, que hauria de traslladar-un cop passat dos anys de la primera (és a dir, el 2020.12.31 i entrada en vigor l’2021.01.01). I que es complementen amb les altres dues propostes de directives relatives a la Resolució de conflictes per doble imposició entre estats membres i la Resposta a les asimetries híbrides amb països no pertanyents a la UE.
També, ha fet una referència a la necessitat de desenvolupar els quatre reglaments que es deriven de la Llei 34/2015, de 21 de setembre, de modificació parcial de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, així com les qüestions referides al Sistema d’Informació Immediata (SII) i al Pla d’Acció de l’IVA que s’està desenvolupant per part de la UE, entre d’altres qüestions en què s’està treballant actualment la Direcció General.
També ha assenyalat els canvis destacats que es poden derivar del Projecte BEPS de l’OCDE a través del conveni multilateral, amb les seves respectives singularitats, que afectés al voltant de 3.500 tractats de doble imposició, i que en el cas espanyol es concretaria en 94 tractats.
Finalment, ha comentat la necessitat d’abordar la recuperació de la recaptació en l’impost sobre societats, que va exigir incrementar el pagament mínim de l’impost sobre societats mitjançant el Reial decret llei 2/2016, de 30 de setembre, pel qual s’introdueixen mesures tributàries dirigides a la reducció del dèficit públic
Després de passar una ràpida visió general sobre aquests diversos temes, el director general de Tributs ha exposat la importància de l’activitat de les fundacions, amb un nombre superior a 10.000 -amb un pes destacat a Catalunya- que generen de l’ordre de 200.000 llocs de treball en Espanya. Les seves activitats van dirigides a l’àmbit cultural, social, mediambiental i assistencial, entre d’altres, que les fan creditores del règim fiscal particular del que gaudeixen, i que ha expressat de manera detallada. Així mateix ha exposat del paper de les Fundacions d’Empresa, que se situen sobre el miler.
En aquest sentit ha assenyalat l’augment des del 2010 en 22% dels donants, i d’un 70% en els imports dels beneficis fiscals que han gaudit els donants.
Ha destacat el paper potent que pot donar-se en un futur pròxim, gràcies als incentius fiscals, i especialment ha fet referència al micromecenatge que gaudeix d’una deducció del 75% per als primers 150 €, a partir de 2016 ..
Debats Fiscals
El cicle de Debats Fiscals de Foment del Treball ajuda no només a transmetre coneixement i informació fiscal, sinó també permetre un punt de connexió i de trobada entre els experts fiscals del món universitari i professional amb els fiscalistes de les empreses.
La proliferació de normes fiscals que modifiquen de forma periòdica l’ordenament tributari dificulta l’accés del món de l’empresa en general i dels directius en particular al coneixement i comprensió d’una matèria complexa per ella mateixa. La fiscalitat constitueix una àrea destacada en l’àmbit empresarial que requereix d’un coneixement exhaustiu i de regles clares, que passen per transmetre la informació i les experiències en aquest àmbit.
Comments are closed.