-
El jurat ha tingut en consideració el cost-benefici de les obres premiades, atenent a criteris de benefici econòmic, social i ambiental
-
L’acte ha estat presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull
-
La posada en servei de la Línia 9 ,entre Zona Universitària i la T1, i el cobriment i urbanització de les vies de Sants, han estat finalistes
Aquest vespre, en el decurs de la celebració de la “Nit de les Infraestructures” que s’ha dut a terme a la seu de Foment del Treball, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, juntament amb el president del recentment creat Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya, Francisco Gutiérrez, han fet l’acte de lliurament a Enric Ticó, president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), del Premi a la millor Infraestructura de 2016 per la perllongació del “metro del Vallès” a Sabadell.
L’obra guardonada consisteix en el nou tram d’1,5 quilòmetres les noves estacions “Can Feu-Gràcia” i “Plaça Major”, que van entrar en servei el passat 12 de setembre i substitueixen les antigues estacions de “Sabadell Estació” i “Sabadell Rambla” respectivament. La infraestructura premiada és un bon exemple de desenvolupament en funció de la demanda i ofereix una relació positiva en el cost-benefici. A més, ha integrat les noves tecnologies i tendències tant en la concepció, com el disseny, construcció i manteniment de la pròpia infraestructura, raons aquestes que van inclinar els membres del jurat en favor seu. La Nit de les Infraestructures va ser presidida per Josep Rull, conseller de Sostenibilitat i Territori de la Generalitat de Catalunya.
El Premi a la Infraestructura de 2016 està dividit en quatre segments o categories, cadascuna corresponen als diferents processos que te una obra pública d’aquesta rellevància i que, donades les seves dimensions, requereix la col·laboració entre diferents empreses en cadascuna de les fases a través d’UTE que garanteixin l’èxit del projecte. En aquest primera edició, els guardonats en cadascuna de les categories han estat:
- Premi al promotor: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que ha estat recollit pel seu president, Enric Ticó.
- Premi al projectista: 2IT, Ardanuy, Auding, CICSA, DOPEC, ECAFIR, GPO, IDOM, IM3,Mora Sanvisens i Pama. Recollit en noms de tots els premiats per Josep Ribera, d’IDOM
- Premi al constructor: ACCIONA, Arico Forest, ASSIGNIA, Benito Arnó, Cobra, COMSA, Constructora Calaf, COPCISA, Dragados, , Excavaciones y Construcciones Benjumea, Fundació Vivers de Bell-lloc, Mercadomótika, Oproller, Romero Gamero, Siemens, SOGESA i Tradia. Recollit en noms de tots els premiats per Josep Miarnau, conseller delegat de COMSA.
- Premi a la direcció d’obra: 2IT, ADTEL, AMBERG, Ardanuy, BAC, ECAFIR, GESTINSA, GPO,IDOM, IM3, PAYMA, SENER, SES i TEC4. Recollit en noms de tots els premiats per Javier Bespín, director general de GPO.
La visualització d’un nou model de gestió
Tant la celebració de la “Nit”, com l’acte de lliurament del Premi a la Infraestructura de 2016 és la visualització del nou model de gestió, promogut des de fa dos anys per les entitats que han donat forma al Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya. Aquest nou model té el seu eix central en prioritzar les infraestructures en funció de la seva demanda. Això vol dir que la planificació s’hauria de fer en funció d’un exhaustiu anàlisi de la relació cost-benefici, que tingui en compte el seu retorn econòmic, social i ambiental, no només el període de construcció, si no tota la seva vida útil. El nou model de gestió també reclama un canvi estructural en el sistema de licitacions publiques, simplificant els procediments de contractació mitjançant la unificació de criteris entre les diferents administracions, alhora que fomenti la participació de la societat en la planificació, disseny, proposta i avaluació de les polítiques públiques en aquest àmbit.
El Conseller Assessor d’Infraestructures de Catalunya es va constituït el passat 12 de maig a Barcelona, impulsat per l’Associació Catalana d’Empreses d’Enginyeria i Consultores Independents de Catalunya (ASINCA), la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Foment del Treball Nacional (FTN) i la Fundació Cercle d’Infraestructures (FCI). Per tant, la celebració de la “Nit de les Infraestructures” i el corresponent lliurament del Premi a la millor Infraestructura de l’any és el primer acte públic que celebra.
Les quatre entitats promotores del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya s’han fixat com a objectius que el Consell esdevingui un instrument que faciliti als diferents agents del sector informació tècnica i objectiva, permeten un diàleg i debat serè i rigorós de les polítiques publiques d’infraestructures a Catalunya.
Les quatre entitats promotores del Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya s’han fixat com a objectius que el Consell esdevingui un instrument que faciliti als diferents agents del sector informació tècnica i objectiva, permeten un diàleg i debat serè i rigorós de les polítiques publiques d’infraestructures a Catalunya
En aquesta primera edició de la Nit de les Infraestructures també es volen copsar les reflexions d’una persona rellevant de fora del món estrictament de les infraestructures, perquè ens pugui oferir una mirada externa i potser perfilar aquests lligams tan estrets que les infraestructures tenen amb els múltiples àmbits d’una societat complexa com la nostra. Per aquesta raó, s’ha convidat a Vicenç Villatoro, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i referent en els àmbits literaris, culturals intel·lectuals i polítics de Catalunya.
Les dues infraestructures finalistes
untament amb l’obra promoguda per FGC, també van ser premiades dues infraestructures finalistes, com són la línia 9 del metro en el tram comprès entre “Zona Universitària” i la seva extensió a la terminal T1 de l’aeroport de Barcelona; En el seu recorregut, facilita l’accés al transport públic a centres educatius, zones comercials i àrees logístiques i de promoció econòmica. Al mateix temps, millora la mobilitat més local i dota de servei de metro zones habitades que fins ara no en tenien.
L’altra infraestructura guardonada ha estat la cobertura i urbanització de les vies de Sants, coneguda com a Jardins de la Rambla de Sants. Les obres d’urbanització de la zona superior del calaix ferroviari de Sants, per on passen les vies del metro de la línia 1 i les dels trens de Renfe, ha permès d’integrar la xarxa ferroviària a la trama urbana i recuperar zona verda alternativa al soterrament.
Perllongació del Metro del Vallès a Sabadell
- Millora de la cobertura amb transport ferroviari a Sabadell i Terrassa, gràcies a les noves estacions que suposen un accés a la xarxa d’FGC de gairebé la totalitat de la població de les dues ciutats (000 persones).
- Millora del temps del trajecte en transport públic per als usuaris de Sabadell i Terrassa, gràcies a la reducció del temps d’accés al transport públic ferroviari, gràcies a la localització de les noves estacions, més cèntriques als continus urbans.
- Millora de la interconnexió i coordinació de xarxa ferroviària, gràcies als intercanviadors entre les línies d’FGC i de Rodalies, tant a Sabadell com a Terrassa.
- Millora del transport públic intern a Sabadell i Terrassa, al dotar de sistemes de metro intern a les dues poblacions.
Les característiques de les noves estacions que formen part del projecte ara premiat pel Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya són les següents:
- Estació Can Feu-Gràcia: Adaptada per a persones amb mobilitat reduïda, és resultat de la remodelació i soterrament de l’antiga “Sabadell Estació”. Està integrada per dues plantes soterrades: el vestíbul, amb més de 400 m2 de superfície; i la planta de les andanes, amb dues andanes i tres vies. Per a facilitar la mobilitat dels usuaris es van disposar escales fixes, mecàniques i tres ascensors.
- Estació “Plaça Major”: Ha substituït a la de “Sabadell Rambla”, a uns 250 metres de distància. També està adaptada per a persones amb la mobilitat reduïda. En aquest cas, està formada per amb tres plantes: vestíbul de prop de 800 m2; el nivell intermedi per a dependències tècniques; i el nivell inferior, amb una única andana central i dues plantes d’aparcament sobre l’estació. L’estació té escales fixes i mecàniques i dos ascensors. Ambdues estacions han estat dissenyades per l’arquitecte David Viaplana.
La posada en servei de la perllongació de la línia a Sabadell es completarà al llarg de 2017 amb 3,7 quilòmetres de via i tres estacions més (la Creu Alta, Sabadell Nord i Ca n’Oriac-Parc del Nord). En total, la perllongació del Metro del Vallès a Sabadell haurà comprès 5,2 quilòmetres (4,4 dels quals, de nova línia) cinc estacions i unes cotxeres a Ca n’Oriac. Aquesta actuació suposa una inversió de 430 milions d’euros.
Línia 9 del metro entre “Zona Universitària” i la terminal T1
El nou tram ha estat construït per la Generalitat de Catalunya, mitjançant Ifercat, i serà operat per Transports Municipals de Barcelona (TMB). En total s’han construït 20 km de línia de metro, amb 15 noves estacions i 6 intercanviadors amb altres línies. El temps total del trajecte de punta a punta és de 32 minuts, amb una freqüència mitjana de pas d’uns 7 minuts, que es podrien reduir fins a 4 quan hi hagi esdeveniments que generin gran demanda. La infraestructura finalista enllaçarà tres municipis: Barcelona (3 estacions), l’Hospitalet de Llobregat (5 estacions) i el Prat de Llobregat (7 estacions).
El nou tram ha tingut un cost total de 2,9 milions d’euros. Les noves estacions de la línia 9 presenten en conjunt un disseny arquitectònic variat (experiència creativa d’artistes) però mantenint l’harmonia i continuïtat del conjunt. Les seves característiques són:
- Accessibles pera totes les persones, amb camins per a invidents.
- Ascensors de gran capacitat i alta velocitat adaptats, coordinats amb l’arribada dels trens a l’andana
- Escales mecàniques.
- Sistemes moderns de seguretat.
- Senyalització i informació al client activa i dinàmica.
El Pla Director d’Infraestructures (PDI) defineix la línia L9 de metro com “una línia perimetral que a més de cobrir zones no servides en el Barcelonès nord i en el corredor L’Hospitalet- Zona Franca- Aeroport, potenciï l’efecte xarxa connectant amb totes les línies ferroviàries existents a través de potents intercanviadors”.
El premi ha estat recollit per Ricard Font, secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya.
Cobertura i urbanització de les vies de Sants
L’espai és accessible mitjançant tres ascensors i quatre escales mecàniques. Les obres es van perllongar durant gairebé dos anys amb un cost de 22,2 milions d’euros i ha estat executada per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’empresa municipal BIMSA.
En una primera fase es van executar les obres al carrer Antoni Capmany i als passos inferiors de les vies, fet que va permetre enllaçar la trama urbana de les dues bandes del corredor (mar i muntanya). La segona fase d’urbanització ha consistit en l’enjardinament de la coberta i els espais situats al costat mar de la mateixa. La cobertura de les vies és la resposta a una llarga reivindicació veïnal des de fa temps i té com a principals objectius:
- Millorar les condicions ambientals (sorolls i vibracions) del trànsit ferroviari i del Metro, i la qualitat de vida de les persones de l’entorn.
- Guanyar un gran espai lliure i enjardinat sobre la plataforma, afavorint la relació entre els barris i les persones.
- Generar permeabilitat circulatòria i de vianants mitjançant la reforma de tres passos inferiors.
- Allunyar els trens de les façanes dels edificis d’habitatges.
El premi ha estat recollit per Àngel Sánchez, Director General de Barcelona d’Infraestructures Municipals, SA (BIMSA).
Comments are closed.