La irrupció de la tecnologia i un entorn VUCA marquen la nova tendència en la gestió de RH de les empreses: models centrats en el treball entre equips, líders (digitals) que coneguin les habilitats de cada individu, invertir en employer branding, nous enfocaments en innovació (ex. design thinking), nous enfocaments en experiència de l’empleat (ex. employee journey maps) i adopció de tecnologia (ex. IA, i Apps, per a formació, productivitat i benestar).
En el marc dels Innovation Breakfast organitzats pel departament d’Innovació de Foment del Treball i amb la col·laboració del Foro RRHH de la patronal, Manuel Casals, fundador de la startup Uniks, ha compartit les claus d’aquesta nova tendència en la gestió de persones, i de com un bon sistema de feedback pot tenir un impacte molt positiu en la felicitat de les persones i els resultats de les empreses.
D’altra banda, els problemes de salut mental de les persones augmenten, així com la falta d’identificació empleat-empresa, la qual cosa té uns costos elevadíssims per a les companyies. Segons una recerca realitzada per la Oxford Academy, Mental health in the workplace en 2019 (just abans de la pandèmia Covid19) el cost econòmic va arribar als 450€ bilions a la Unió Europea el 2019. El Covid-19 està accentuant el problema i les xifres es disparen.
Per tot això, els canvis en la gestió de RH són imprescindibles. La felicitat de l’empleat és una prioritat a nivell de persona i, a més, resulta clau per augmentar l’eficàcia dels equips de treball. Segons Manuel Casals, un bon sistema de feedback és una oportunitat si aquest és positiu, transparent, significatiu i dinàmic. La positivitat, principalment de l’entono, aporta seguretat, confiança i bona recepció del feedback. La transparència permet que el feedback arreli millor en l’empresa i ajuda a la transformació de les empreses a centrar-se en les persones, a ser líquides. El feedback també ha de ser significatiu, rellevant per al receptor, ha d’aportar-li valor. Casals ha explicat que el valor el dóna la millora de l’autoconeixement, la introducció de la gratitud com a comportament i la vinculació amb els valors i comportaments de l’empresa. I, finalment, el feedback ha de ser dinàmic perquè la repetició (el reforç) és clau perquè els canvis es consolidin.
També han participat al webinar el president de la Comissió d’Innovació de Foment, Jordi Bosch, la directora d’Innovació de la patronal, Maria Mora, i la vicepresidenta del Foro RRHH, Antonia Cerrudo.
Comments are closed.