Fepime Catalunya ha celebrat aquest dijous una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya protagonitzada per la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV) amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
El president de la FECAV, José María Chavarría, ha explicat que tant el transport discrecional com el regular s’han vist molt afectats per la crisi i que la majoria de pimes estan poden sobreviure, de manera molt precària, gràcies als ERTO. “Amb les restriccions a la mobilitat, no tenim turistes, ni se celebren congressos ni fires, per la qual cosa tenim tot el vessant de transport discrecional turístic aturat; al que cal afegir la pèrdua de molts usuaris amb la implantació del teletreball. A part de la important baixada de facturació, les empreses han hagut d’invertir en desinfectants, mampares, manteniment de flotes, etc.”
Tal com ha exposat Josep Maria Martí, representant de FECAV a Fepime i Foment del Treball Nacional, durant la pandèmia, els serveis regulars i urbans contractats amb l’Administració prestaven el 100% del servei, però amb la caiguda de l’estat d’alarma, la corresponsabilitat de l’Estat per finançar les Comunitats Autònomes ha desaparegut i les empreses ja no poden comptar amb aquesta seguretat jurídica que teníem. “El sistema de contractació pública tampoc ens ajuda perquè obliga les empreses a treballar amb uns preus per sota del cost. Només tenen en compte els preus i no puntuen la qualitat del servei”, ha lamentat. Així mateix, també ha destacat la importància de considerar el transport discrecional dins del sector turístic, ja que hi som un agent més implicat directament.
L’arribada dels fons europeus també han centrat bona part de la sessió. En aquest sentit, José María Chavarría ha afirmat que suposen una oportunitat per implementar eines digitals, el cotxe elèctric, el 5G o la renovació de flotes de baixes emissions, però “ens preocupa de quina manera es repartiran aquests diners i quin percentatge acabarà arribant a les pimes, perquè sembla que s’ho emportaran tot les grans corporacions”. També s’ha fet menció al fet que Europa marca uns estàndards de reducció de CO₂ que en cap cas passen per una implantació de sistema elèctric necessàriament. A aquests efectes s’ha de tenir present la important reducció de CO₂ que ja aporten els vehicles dièsel EURO VI. Altrament, ha destacat que encara queda molt camí per recórrer en el transport discrecional, pel que fa a la fabricació de vehicles, per tant aquests ajuts europeus haurien de donar oportunitats a tots els agents que s’han vist afectats per l’actual crisi.
Pel que respecta a la transició verda, Josep Maria Martí ha destacat que “estem totalment compromesos amb la transformació ecològica i l’electrificació dels vehicles, però necessitem infraestructures que funcionin i ens permetin carregar les flotes”
En aquesta línia, José María Chavarría ha reivindicat l’autobús, tant en regular, com en discrecional, com el transport públic del futur. “Tots els pobles tenen una parada de línia regular i autobusos discrecionals. Ara tenim l’oportunitat de renovar, digitalitzar i dinamitzar aquest sistema de transport públic. Si apliquem tarifes econòmiques i oferim freqüència, la mobilitat col·lectiva en autobús és el futur del transport públic. Però ha de ser cabdal, per tot Catalunya, perquè hi hagi un equilibri territorial”.
Per últim, Mireia Ruiz, directora de FECAV, ha reivindicat la necessitat d’uns estudis reglats i ajudes per a facilitar l’accés a la professió. “Fa anys que reclamem una formació reglada que ens permetria fer atractiva la professió de conductor i comptar amb professionals versàtils que podrien ubicar-se a diferents segments de l’empresa”.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades amb les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.