- El Institut d’esdtudis Estratègics (IEE) de Foment del Treball organitza una sessió per a explorar la relació entre educació i ocupació a Catalunya
- Irene Rigau, exconsellera d’Educació, i Ciriaco Hidalgo, exdirector de relacions governamentals de SEAT i exsecretari general de Treball han participat en el col·loqui moderat per Felip Puig, membre de la junta directiva del IEE i exconseller de Política Territorial
- Tots dos han ressaltat la necessitat de transmetre coneixements i de fomentar l’esforç davant la substitució de la cultura del treball per la cultura de l’oci
L’Institut d’Estudis Estratègics (IEE), el Think tank de la patronal catalana Foment del Treball, ha organitzat una sessió en la qual els ponents –Irene Rigau, exconsellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya i exsecretària del Consell Escolar i del Consell Interuniversitari de Catalunya; Ciriaco Hidalgo, exdirector de relacions governamentals de SEAT i exsecretari general de Treball, Indústria i Energia de la Generalitat; amb Felip Puig, membre de la junta directiva del IEE i exconseller de Política Territorial de la Generalitat, com a moderador– han dialogat sobre ‘La relació entre el sistema educatiu i el sistema productiu’ i la forma en la qual la democràcia, el creixement i el benestar poden configurar millors ocupacions en el segle XXI.
La sessió ha servit per reflexionar sobre el futur de la formació professional a Catalunya i els models a seguir i, alhora, per avaluar l’actual sistema educatiu català, molt criticat després dels resultats dels últims Informes PISA. De la reflexió impulsada per l’IEE s’ha pogut extreure com a conclusió que l’objectiu final que han d’autoimposar-se les administracions públiques i la societat és millorar a futur l’ocupació i també la qualitat dels llocs de treball a partir d’una millor formació.
Una moderna escola d’aprenents
En la seva intervenció, Ciriaco Hidalgo ha exposat l’experiència desenvolupada al Baix Llobregat pel grup Volkswagen i que li ha permès dotar-se de la seva pròpia escola en les plantes de SEAT a Martorell i a la Zona Franca, que ha acabat convertint-se en una “continuació i modernització de la tradicional escola d’aprenentes de SEAT”, que ha acabat configurant-se com “un centre de formació dual que forma especialistes” tan necessaris per al gegant de l’automoció alemany com per a qualsevol altra empresa del sector automobilístic.
A l’escola de SEAT s’imparteix, completament en anglès, un ensenyament teòric i pràctic, que ofereix “una sortida professió assegurada” a tots els que conclouen els estudis. L’experiència de SEAT es basa en el model alemany de formació en escoles tècniques i és el referent del Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) situat a Martorell.
Optimisme formatiu
Irene Rigau ha aportat al debat els seus coneixements sobre la situació de l’ensenyament a Catalunya i les seves “preocupants” dades. No obstant això, l’exconsellera ha assegurat amb convicció que “la realitat ens permet ser més optimistes que la radiografia que aporten els últims informes”, i que deixen bastant malparat el model educatiu català.
Superat aquest escull, la ponent ha incidit en la necessitat que l’ensenyament català “millori el nivell de transmissió de coneixements, perquè sense l’adquisició de coneixements “no poden generar-se projectes, experiències o recerques”, ha reconegut la ponent. Rigau ha incidit en què l’ensenyament a les escoles és “molt important” però no pot oblidar-se que, al cap i a la fi, el que s’aprèn en el col·legi només és una part del procés educatiu “que les famílies han d’assegurar als seus joves”, i que comporta inequívocament la implicació de l’entorn familiar.
Del treball a l’oci sense esforç
Irene Rigau ha posat l’accent en què la societat actual està immersa en un canvi de paradigma que també està repercutint en l’ensenyament. “Hem passat d’una cultura del treball a una cultura de l’oci”, ha afirmat, la qual cosa en la pràctica suposa que en la societat actual “els valors d’esforç i constància han quedat relegats pels de l’obtenció immediata de la satisfacció personal”, ha lamentat l’exconsellera.
Cicle de debats: ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’
Amb el cicle de debats ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’ el Think Tank de Foment pretén analitzar amb experts com es pot assolir una ocupació que sigui una garantia de vida digna, amb la creença que el treball decent a l’abast de tots és el primer element legitimador del bon capitalisme i la base indispensable de la democràcia parlamentària.
Sota la premissa que la pandèmia, la guerra d’Ucraïna o les debilitats evidents de la globalització poden marcar l’inici d’una nova època amb nous reptes per afrontar, el Think Tank de Foment del Treball veu més essencial que mai crear espais de reflexió, perquè les societats avancen quan hi ha gent que pensa i genera debat.
Aquest cicle compte amb el suport de Banco Santander, Naturgy, Cellnex, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Comments are closed.