Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la segona edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Esther Riambau, CEO i Co-Fundadora d’Oniria Therapeutics
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
A Oniria Therapeutics estem centrats en el desenvolupament de nous fàrmacs per eliminar les cèl·lules tumorals persistents als tractaments convencionals i responsables de la progressió dels pacients a fases mortals dels càncer. Aquestes cèl·lules persistents o latents (dormant tumor cells) són les responsables actualment del 90% de les morts relacionades amb el càncer.
ONR-001 és el nostre fàrmac més avançat i primer en la seva classe, capaç d’activar un factor epigenètic anomenat TET2. Ja hem demostrat eficàcia en diversos models animals de càncer hematològic, melanoma i colon. Actualment estem escollint el candidat final que entrarà en preclínica regulatòria a mitjans del 2023.
Oniria Therapeutics es va crear just fa un any, el 23 de desembre del 2021, però és el resultat de més de 15 anys de recerca al VHIO en els mecanismes bioquímics i moleculars de la persistència del càncer i la col·laboració dels darrers 6 anys amb la Universitat de Barcelona i ICREA per tal de desenvolupar molècules capaces de modular les dianes terapèutiques identificades.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Les parts més interessant del programa han estat sens dubte la xarxa de dones que hem creat gràcies a les Master Classes presencials i d’altres activitats, així com l’oportunitat de formar part de la xarxa Global AWE. Gràcies al programa, actualment Oniria Therapeutics ja està avaluant una possible col·laboració amb una altra empresa de l’actual promoció d’Academy for Women Entrepreneurs (AWE). Sense la nostra participació en el programa no estaríem parlant ni plantejant un projecte en col·laboració, donat que les emprenedores no haguéssim tingut l’oportunitat de conèixer-nos i crear valor conjunt per a les nostres companyies.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Gràcies a Foment també vàrem tenir l’oportunitat de presentar el nostre projecte per primera vegada davant d’inversors internacionals. Gràcies a aquella sessió hem mantingut diverses converses posteriors amb altres col·laboradors i partners que ens han facilitat la participació posterior en d’altres presentacions davant d’inversors també internacionals. Foment ha estat un dels partners clau per teixir la xarxa actual i futura d’inversors i col·laboradors a casa nostra i a l’altra banda de l’Atlàntic.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Actualment estem tancant la ronda d’inversió Llavor, la qual ens permetrà arribar fins a la següent fita de valor i començar la preclínica regulatòria de ONR-001, el nostre primer fàrmac en desenvolupament. Alhora, tenim per repte ampliar la línia de productes en desenvolupament en l’àmbit de la persistència del càncer, així com validar el biomarcador de ONR-001.
Què li demanaries a l’administració pública per fer créixer el teu projecte?
Al igual que d’altres projectes Biotech, el nostre projecte és altament intensiu en inversió i donada la situació macroeconòmica europea actual i la previsió de que aquesta no millori durant el 2023, crec que fora molt útil que s’organitzessin delegacions a diverses fires internacionals, com per exemple la BIO International Convention (Boston, Juny 2023), per tal de captar-hi finançament públic i privat que pugui estar interessat en el nostre projecte o d’altres similars al nostre. En el passat aquestes havien existit i l’administració pública cobria part de les despeses o aconseguia descomptes per les companyies que participaven a la delegació i les agrupava per tal de donar-los més visibilitat gràcies a la marca Barcelona, Catalunya o Espanya, en funció de l’administració que ho organitzava.
Comments are closed.