La cooperació hispano-italiana és fonamental per rellançar i intensificar el projecte d’integració de la Unió Europea, tal com ha manifestat avui el president de Foment del Treball i vicepresident de la CEOE, Joaquim Gay de Montellà en l’obertura de la XIV Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia, organitzat pel CIDOB (Barcelona Center for International Affairs) i AREL (Agència di Ricerche e legislazione) a la seu de Foment del Treball a Barcelona.
Gay de Montellà va defensar que Itàlia i Espanya són dos països crucials en l’estructura de la Unió Europea i representen una cinquena part de la seva població i una sisena part del seu PIB. El comerç entre els dos països s’eleva gairebé a 33.000 milions d’euros, Itàlia és el quart país de destinació de les exportacions espanyoles i el quart país d’origen de les importacions espanyoles. En aquest context, les empreses catalanes generen la tercera part del comerç entre Espanya i Itàlia.
Els ministres d’Afers Exteriors dels dos països, José Manuel García-Margallo (Espanya) i Paolo Gentiloni (Itàlia) van mantenir una reunió prèvia en la qual es va fer un repàs dels principals acords bilaterals i, de manera molt especial, es van analitzar els canvis globals que es deriven a partir de la greu crisi econòmica del 2008: nova governança global, revisió de l’ordre monetari i nou ordre comercial.
El ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va defensar el canvi de rumb radical de la política econòmica a Espanya “abans basada en la demanda interna i ara al mercat exterior”. Alhora, el ministre italià, Paolo Gentiloni, va defensar les reformes que ha iniciat el seu país i va celebrar l’impuls de la política monetària. Els dos ministres van coincidir a assenyalar que ajudarà al creixement de l’ocupació a Europa. García-Margallo ha lamentat certa lentitud de l’administració europea i va demanar fermesa a la Unió Econòmica i Monetària, en un moment clau davant les “amenaces” de Grècia a la UE.
Respecte a la política de Seguretat van defensar la protecció de les minories ètniques i religioses i donar suport a la creació d’un enviat especial europeu per coordinar accions contra el terrorisme global. “A l’Àfrica ningú no ha estat condemnat per terrorisme”, ha apuntat García-Margallo.
Comments are closed.