- Segons dades del FMI, aporta només un terç de les ajudes respecte als principals països europeus.
- Foment demana una vegada més a les Administracions Públiques, especialment al Govern central, que faci ús de la seva capacitat d’endeutament i implementi amb urgència un programa de fons i ajudes directes a l’economia, que es valora al voltant dels 50.000 M€.
- Les ajudes a través de garanties no s’han utilitzat des del mes de setembre.
El nivell de despesa pública a Espanya per ajudar als sectors econòmics i empreses més perjudicades per la crisi econòmica derivada de la pandèmia, és substancialment inferior al dels principals països europeus. Segons les dades publicades per l’ FMI, a Espanya durant els últims quatre mesos del 2020 les ajudes en relació al PIB han oscil·lat únicament entre el 3% del mes de setembre i el 3,7% de desembre, és a dir a un nivell significativament inferior al de països referents a Europa com són Alemanya (7,7%-9,8%), França (4,6%-6,9%) o Itàlia (4,5%-6,2%), malgrat que, en el cas d’aquest últim país, Itàlia compta també amb un elevat nivell de dèficit i endeutament.
Es tracta de recursos als sectors econòmics i empreses afectades, formalitzats via exempcions fiscals o despesa pública discrecional i que han aportat liquiditat a les empreses durant la primera i segona onada de la pandèmia per evitar tancaments i facilitar el manteniment de l’ocupació fins que es recuperi l’activitat. S’ha de tenir present també que l’afectació econòmica de la pandèmia en aquests països és inferior a Espanya, donat que la nostra economia és molt més vulnerable per la dependències l sector turístic i als serveis, davant els països amb un sector industrial més potent.
Les dades del FMI
El FMI acaba de publicar, a través del seu Monitor Fiscal, l’estat de situació del conjunt d’ajudes en matèria fiscal pels diferents països davant la crisi del COVID-19. A través d’aquestes dades, és possible concloure que:
- Llevat Itàlia, les ajudes a través de garanties no s’ha utilitzat des del mes de setembre. L’augment de la despesa pública en ajudes econòmiques ha augmentat 2,1 punts a Alemanya, 2,3 a França i 1,7 a Itàlia. A Espanya l’increment de la despesa a sectors afectats és un terç del d’aquests països.
Tenint en compte aquesta realitat, Foment demana una vegada més a les Administracions Públiques, especialment al Govern Central, que faci ús de la seva capacitat d’endeutament i implementi un programa de fons directes a l’economia, que es valora al voltant dels 50.000 M€. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha insistit des de fa mesos en aquesta reivindicació davant la greu situació econòmica de moltes empreses i sectors afectats per les restriccions a la vida social que afecten a la mobilitat i al consum.
Comments are closed.