Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Sofía Ferreira, co-fundadora de Heecap.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
El projecte que vaig presentar és Heecap, un dispositiu mèdic per a prevenir i tractar l’atrofia diafragmàtica dels pacients que estan connectats a suports de ventilació mecànica a les unitats de cures intensives.
Aquest projecte va néixer en el marc del d·Health Barcelona, que es un programa acadèmic organitzat per Biocat i basat en els Biodesign de Stanford. Té com a objectiu detectar necessitats clíniques no resoltes i proposar una solució factible amb un model de negoci que el sustenti.
En el nostre cas, la Laura Lizama, que és la meva sòcia, i jo, vam identificar durant la nostra immersió clínica, que alguns dels pacients que estan a les UCIs connectats a ventiladors mecànics desenvolupen una atrofia muscular generalitzada, i de forma més específica el diafragma, que és el principal múscul respiratori, es debilita des dels inicis de la ventilació mecànica. Això té unes conseqüències molt negatives a l’hora d’extubar als pacients, impactant en més dies en ventilació mecànica, més dies a les UCIs, i més complicacions. A nivell de costos pel sistema sanitari també té un gran impacte, i és que el cost mitjà per pacient i per estada a la UCI volta els 30.000€.
Amb Heecap volem mantenir la força del diafragma des de l’inici de la ventilació mecànica, facilitant així l’extubació dels pacients, reduint l’estada mitja a la UCI, i per tant, reduint costos per a l’hospital i augmentant la seva capacitat.
L’any passat vam aconseguir una beca de la Caixa (CaixaResearch Validate), que no només ens ha facilitat diners per a poder a desenvolupar una primera fase del projecte, sinó que també ens ha format i ens ha introduint en l’ecosistema. En aquet moment estem desenvolupant un prototip funcional amb el que puguem començar a fer proves en pacients.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Les sessions que ha organitzar l’AWE han estat sempre molt ben enfocades i dirigides per dones brillants, grans exemples, amb experiències en diferents sectors i amb la disposició en ajudar-te a avançar en el projecte.
La xarxa de contactes que hem fer té un gran valor, així com també haver tingut l’oportunitat de compartir amb altres dones amb situacions molt similars els reptes que ens anem trobant dia a dia.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Actualment el nostre gran repte és ser capaces de construir un prototip que funcioni i que es pugui provar amb pacients crítics en el menor temps possible: el temps és el nostre principal competidor!
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Busqueu suport en altres persones, rodegeu-vos de gent amb ganes i capacitats per a tirar la vostra idea endavant, i no tingueu por de pivotar ni de “fracassar”. I ho dic entre “” perquè el fracàs no existeix quan s’intenta, és un aprenentatge constant!
Comments are closed.