El vicepresident d’HP ha estat el ponent de la dotzena Àgora d’opinió, celebrada aquest dijous al matí a la sala Sert del Sucre, a Vic.
El vicepresident d’HP i director general del negoci d’impressió 3D de la companyia, Ramon Pastor, ha estat el ponent convidat a la dotzena Àgora d’opinió, que aquest dijous al matí ha reunit una vuitantena de persones vinculades a l’emprenedoria i l’empresa, la Universitat i l’administració a la sala Sert de l’edifici El Sucre de Vic. Amb la ponència “Impressió 3D: Una nova revolució industrial?”, Pastor ha desgranat les transformacions que aquesta tecnologia 4.0 provocarà en el panorama industrial actual, les oportunitats que generarà, els condicionants que l’afecten i les conseqüències que pot tenir en l’evolució d’algunes de les macrotendències més immediates.
Canvi de paradigma industrial
Segons el ponent, “la forma actual de produir fa de fre per a algunes tendències, com la personalització dels productes i els serveis, l’acceleració dels cicles de desenvolupament o la consciència per un medi ambient més sostenible”, i ha detallat que els costos de producció, d’emmagatzematge, les mermes o la despesa energètica són handicaps per a l’evolució del sistema productiu actual. “Tot això és susceptible de canviar amb la impressió 3D, que no té costos fixos, com ara la creació de motlles, i que pot personalitzar cada peça, si cal amb tirades curtes, sense despeses afegides produint-la en qüestió d’hores”, ha dit Pastor.
Per Pastor, la transformació que aquest canvi produirà en el món industrial és radical fins al punt d’abocar-nos a una reindustrialització dels països industrialitzats: “Ja no produirem els àtoms a una part del planeta per distribuir-los a una altra, sinó que primer distribuirem bits d’informació i després els produirem en un espai de proximitat”, ha afirmat. Un altre dels avantatges de la generalització de la impressió 3D afectarà, segons Pastor, el sector del disseny: “Deixaran d’haver-hi geometries impossibles, i s’imposaran les estructures orgàniques més eficients i ajustades a la funcionalitat desitjada, que no es podran fabricar de cap altra manera que amb tecnologia 3D”.
Amb tot, Pastor s’ha mostrat convençut que “la impressió 3D no es menjarà tota la indústria i, malgrat que els propers anys creixerà a un ritme d’entre el 30 i el 50% anual, mai no arribarà a substituir les grans tirades de producció”. El que sí que farà, ha dit, és “canviar la manera com vivim el món industrial: amb productes més sentits, més propers i més humans, fets de forma més sostenible, ecològica i escalable”.
Acompanyament del sistema educatiu i de recerca
Ramon Pastor també ha posat èmfasi en com el sistema educatiu ha de canviar per acompanyar aquesta transformació industrial. En primer lloc, “la formació dels dissenyadors i dels enginyers del futur ha de ser radicalment diferent de com és ara”. Per altra banda, i donat que les professions clau del futur encara ens són desconegudes, “és clau dotar els joves d’una bona base humanista sumada a una enorme flexibilitat, perquè puguin desenvolupar les capacitats que encara no podem identificar”. Per últim, “la investigació universitària ha de ser cada vegada més aplicada a la indústria”: “Cal excel·lència acadèmica però també repercussió econòmica, trobar el pont entre coneixement i aplicabilitat per tancar el cercle”, ha dit.
En el torn de debat, el ponent també s’ha referit a la notícia, coneguda les darreres hores, de la voluntat de la Generalitat de Catalunya de crear a Barcelona un hub mundial a l’entorn de la indústria 3D. Pastor ha defensat aquesta aposta i ha dit que Catalunya està molt ben posicionada per convertir-se en un referent en aquest àmbit: “A Sant Cugat tenim el laboratori I+D més gran del món en 3D, disposem de centres de recerca i d’universitats molt potents, som un país de petites i mitjanes empreses amb empenta i tenim una important cultura del disseny”, ha enumerat.
Un espai de trobada transversal
L’acte l’han presidit l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, i el president de Creacció i primer tinent d’alcalde de Vic, el Dr. Josep Arimany. Erra ha posat de manifest la importància de l’Àgora d’opinió, unes trobades que ha qualificat de “necessàries, perquè ens obren nous horitzons i perspectives gràcies a la diversitat d’opinions que s’hi poden sentir, i a les noves maneres d’entendre la realitat, l’empresa, l’emprenedoria i la situació política, econòmica i social de cada moment”. Josep Arimany ha presentat el ponent i ha recordat que les Àgora d’opinió “poden ser un bon instrument per conèixer-nos i per conèixer les idees i els fets que van marcant les directrius i l’evolució de la nostra societat”, així com per “sumar esforços”, fet que beneficia a totes les parts.
Font: Creacció
Comments are closed.