La Confederació Empresarial de la província de Tarragona (CEPTA) és l’entitat que representa a les empreses i autònoms de la província de Tarragona. Des de fa més de quaranta anys, els interessos de la confederació se centren en sumar esforços i ajuntar interessos amb l’objectiu de promoure les empreses, defensar els interessos dels empresaris, tenir més presència davant els agents socials i l’administració pública i donar suport a qualsevol iniciativa gremial, sectorial o d’empresa.
Per conèixer més a fons la realitat de les empreses tarragonines, parlem avui amb Montserrat Baldrich Badia, directora de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA).
Com han viscut les empreses de les comarques tarragonines l’últim any de pandèmia i en quin punt es troben actualment?
No cal dir que aquest ha estat un any molt difícil, immers en una època molt difícil i que arriba després d’una crisi llarga i, perquè no dir-ho, molt difícil. Desgraciadament, la paraula “difícil” és l’expressió que més vegades haurem escoltat i, a vegades, maleït, els empresaris i autònoms que hem batallat contra la febrada, també econòmica, de la crisi de la Covid. Des de fa gairebé dos anys, la incertesa i la necessitat de trobar solucions efectives per capejar les pèrdues han estat les dues tendències generals que han mogut totes les accions de l’àmbit privat de l’economia.
Actualment, les empreses de les comarques de Tarragona segueixen lluitant contra problemes estructurals que s’han quedat eternament encallats, com el dèficit en estructures de transport. Al mateix temps, estan buscant el seu encaix en una època de superació de la pandèmia i sotmeses a la incertesa internacional que mou i mourà tots els sectors de l’economia i, en primer lloc, el sector turístic, que és un dels pols econòmics que mou més llocs de treball a les comarques de Tarragona, junt amb el sector serveis i la indústria. Per tant, és un moment molt complicat i cal seguir batallant.
De quina manera heu donat suport als socis des de la CEPTA en aquesta crisi provocada per la Covid-19?
La nostra actuació s’ha centrat, principalment, en donar línies de suport als associats i mantenir-los informats de totes les ajudes i línies de suport que s’han obert per a fer front a la situació, eines que creiem que són essencials en un marc econòmic marcat per la resistència de les empreses i autònoms. El sector privat ha estat la gran resistència en temps de pandèmia i ara és el moment de buscar línies d’ajuda i d’impulsar noves línies de negoci i creiem que la nostra tasca pot ser important en aquest aspecte.
Quines són les necessitats actuals més urgents per facilitar la recuperació econòmica de les empreses al territori?
El sector empresarial, tant grans empreses com petits autònoms, han resistit a l’invasor i ara necessiten injeccions econòmiques que aportin estabilitat, noves idees i que, sobretot, serveixin per abonar projectes solvents a mitjà i llarg termini. És el moment que s’impulsin línies d’ajut realment efectives, així com que hi hagi un tracte just per totes aquelles persones i iniciatives que s’han mantingut al peu del canó durant aquests mesos.
Creiem que calen mesures fiscals i econòmiques que siguin realment beneficioses per als empresaris i autònoms, que veuen com s’incrementen les despeses dia a dia a causa de l’augment de recursos bàsics com l’electricitat o els carburants i com creixen dia a dia les quotes i les despeses per a mantenir-se. Cal pactar, gestionar i buscar eines que facilitin la tasca d’emprendre, ja que és una part vital de la nostra economia i també del nostre caràcter.
Al darrer congrés de Fepime van destacar la dificultat per trobar personal qualificat per a les empreses. Què caldria millorar en aquest sentit?
Hi ha un fet que és evident, i és que tenim xifres elevades d’atur juvenil. Aquesta realitat és un problema molt greu per al sector empresarial i per la societat en general, ja que aquesta és la via més ràpida per a perdre productivitat, capacitat evolutiva i, el que és més greu i més profund, problemes d’adaptació d’una part essencial de la nostra societat.
Per aquest motiu, és molt important que es faci un esforç més important per adaptar els cicles formatius a les necessitats del mercat. Tenim eines importants al nostre abast, com és la FP Dual, però cal seguir lluitant per implantar-la de la manera més efectiva possible.
La pandèmia ha suposat un impuls en la digitalització de moltes empreses. Heu notat un increment de l’interès per adaptar-se a les noves tecnologies?
Després d’aquests dos anys, hem vist més clar que mai que la digitalització ja no és un repte per assolir, sinó una realitat que cal saber gestionar i aprofitar.
Avui dia, gairebé no queden empreses que no hagin gestionat, d’una manera o una altra, la transformació digital i cal tenir en compte que la clau de volta d’aquest procés són les persones. Cal fomentar la formació efectiva i el tracte personal per a fer possible que aquest canvi sigui una revolució completa i no una suma de tecnologies.
Espereu que els fons Next Generation siguin una oportunitat per atraure noves indústries al territori?
Cal aprofitar aquesta oportunitat que ofereixen aquests fons. Ens hem de centrar en oportunitats de negoci que fomentin les tecnologies netes, l’eficiència energètica, les energies renovables i la digitalització. És vital i urgent conjugar aquests objectius de futur amb els reptes del nostre territori perquè les aportacions europees arrelen amb èxit i lliguin amb l’èxit empresarial. Ara no és moment d’apostar per projectes buits.
Quins són els reptes de futur més immediats per la CEPTA?
La partida dels Next Generation ha de preparar els negocis del nostre voltant per la realitat que s’obrirà un cop el virus estigui domat. Per aquest motiu, són especialment importants les partides destinades al reciclatge i perfeccionament dels professionals, ja que són les persones les que, en definitiva, han de buscar aliances que serveixin per a projectar objectius que realment tinguin força per arrelar.
Ens calen projectes empresarials de futur, que siguin humans i sostenibles i que siguin locals amb vocació global. És la nostra tasca aprofitar els fons Next Generation per impulsar actuacions amb vocació de continuïtat que aportin idees que enriqueixin els nostres pobles i ciutats i, el més important, que tinguin capacitat d’arrelar en el nostre paisatge. És crucial saber aprofitar aquesta oportunitat per a pensar ara les empreses i projectes de futur.
Per què és una bona idea que les empreses de la zona s’associïn a CEPTA?
Avui dia, és més important que mai que els empresaris i autònoms tinguin al seu abast eines que els permetin adaptar-se a una realitat que canvia constantment. Per aquest motiu, és important que s’afiliïn a les organitzacions empresaris que els permetin assessorar-se en reptes vitals com són el suport a la iniciativa local, el desenvolupament de la indústria, la sostenibilitat empresarial o la digitalització. Necessitem empreses potents, responsables amb l’entorn, amb professionals preparats i creades en un entorn d’igualtat que sigui real. Per aquest motiu, les organitzacions empresarials assumim el paper important de liderar aquests canvis i d’ajudar als nostres associats en el repte que és plantar cara al futur.
Comments are closed.