El somni de Montserrat Caballé, en els seus darrers anys, va ser crear una Fundació i mantenir viu el seu Concurs Internacional de Cant, amb la finalitat d’aconseguir ser un aparador mundial per a les futures generacions. Per saber-ne més detalls, parlem avui amb Montse Caballé Claus, neboda de la soprano i presidenta de la Fundació Montserrat Caballé.
Quan va néixer la Fundació Privada Montserrat Caballé i amb quins objectius principals?
La Fundació es va constituir al desembre del 2019 i al mes de febrer de 2020 es va fer la presentació oficial al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu. Va ser molt emocionant perquè en aquell mateix instant vaig veure que el somni de la Montserrat s’estava fent realitat i en el seu estimat Liceu on van obrir les portes immediatament a acollir la propera edició del seu Concurs Internacional de Cant. Malauradament, tres setmanes després es va declarar la pandèmia i la Fundació va haver d’endarrerir l’ inici dels seus projectes al 2021.
Les finalitats fundacionals son:
- Ajudar a joves talents mitjançant beques i estudis amb persones vinculades amb la carrera artística de Montserrat Caballé, així com ajudar a desenvolupar les seves carreres professionals.
- Reprendre, a partir de la XVI edició, el Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé de manera itinerant, comptant amb jurats de reconegut prestigi internacional i dotacions econòmiques als guanyadors.
- Organitzar sessions audiovisuals i exposicions itinerants per mantenir viu el record i la trajectòria artística de Montserrat Caballé i, poder arribar també a crear el seu Museu.
- Organitzar esdeveniments i concerts per promoure la Fundació i la recaptació de fons per aquesta.
La Fundació compta a més amb un patronat honorífic. Són personalitats molt lligades a Montserrat Caballé?
El patronat honorífic està format per persones i entitats que han tingut sempre un lligam amb ella, sigui de forma artística com personal com son Josep Carreras, Jaume Aragall, Joan Pons, Teresa Berganza, Carlos Álvarez, Al Bano Carrisi, Lluis Pasqual. També hi són el Gran Teatre del Liceu, el Teatro Real de Madrid pel lligam emocional amb ells i l’empresa IQE que va recolzar econòmicament el Concurs Internacional de Cant durant les seves 8 darreres edicions. I el nostre estimat amic Josep Sánchez Llibre que va ser qui va fer entrega de la primera Medalla pòstuma de Foment de Treball per tota la seva trajectòria artística i la seva vida.
La pandèmia us ha obligat a suspendre o ajornar algun acte previst?
La pandèmia va ens va fer endarrerir tots els projectes fins a l’octubre del 2021 on vàrem poder finalment portar a terme el seu Concurs Internacional de Cant en el Gran Teatre del Liceu.
Un dels objectius de la Fundació és crear un museu a Barcelona. Hi ha hagut algun avenç en aquest aspecte?
Poder crear el propi Museu Montserrat Caballé a Barcelona és un dels somnis i finalitats que la Fundació espera poder assolir en un futur. Es van iniciar converses amb les administracions però sent realistes no es tracta només de tenir un edifici, sinó que les despeses que comporta el seu mantenim són moltes i a dia d’avui no es poden assolir. De totes maneres, no perdem l’esperança que un dia aquest museu pugui ser una realitat.
A l’octubre de l’any passat es va celebrar per primer cop al Liceu el Concurs Internacional de Cant Montserrat Caballé. Va comptar amb molts participants?
El Concurs Internacional de Cant ja comptava amb XV edicions realitzades en diverses ciutats i amb la presència de la Montserrat i, el passat octubre de 2021 la Fundació va poder finalment reprendre’l des de la XVI edició al Liceu. Tot i no estant ella, va tenir un ressò internacional molt important i van venir a Barcelona 341 participants de 58 països diferents. Això demostra un cop més que, tot i no ser-hi ella, el llegat que ens ha deixat és molt important i hem de preservar-lo sempre.
La guanyadora aquest any 2021 va ser per primer cop en la seva historia una cantant de Barcelona que donarà molt a parlar en el món de la lírica, Serena Sáenz. Properament la tornarem a sentir en un dels concerts que la Fundació està preparant.
Qui pot participar en aquest concurs?
En el Concurs hi poden participar cantants lírics entre 18 i 32 anys. La majoria ja estan preparats per començar una carrera professional, buscant sempre aquest trampolí per a que els ajudi en aquests inicis després d’haver estat anys estudiant.
La Montserrat sempre els hi deia: “Desitjo que el meu Concurs sigui el trampolí pels vostres somnis i les vostres futures carreres”, i així ha sigut amb la gran majoria d’ells que actualment estan a primera fila als cartells de tots els teatres arreu del món, com son Pretty Yende, Nadine Sierra, Pene Pati i Levy Sekgapane, entre altres.
A on i quan es celebrarà la propera edició?
La XVII edició del Concurs serà el proper mes de novembre de 2022 a Madrid amb la seva final al Teatro Real. Les proves eliminatòries es faran a l’Auditori Montserrat Caballé que hi ha a Arganda del Rey, centre que va ser inaugurat per ella mateixa l’any 2003. La Fundació va acordar amb l’Ajuntament d’Arganda del Rey fer-les allà i així poder agrair el gest que van tenir de posar-li el seu nom al centre cultural.
Recentment la Fundació ha posat en marxa la col·laboració amb Foment del Treball. En què consisteix?
En primer lloc volem agrair de tot cor al seu president, Josep Sánchez Llibre, la seva estima per la Montserrat i el seu recolzament des de el primer minut en vers la Fundació. La col·laboració consisteix en donar suport i visibilitat de la Fundació als socis de Foment i ajudar a que empreses recolzin la Fundació.
Com poden aportar el seu granet de sorra a la Fundació les empreses i persones que estiguin interessades?
Hi ha moltes maneres de fer-ho, però la principal i més propera es fer-se Amic de la Fundació. Es poden fer Amics de la Fundació tant persones físiques, fent una aportació mensual o anual, com empreses. Com empresa també poden, a banda de fer una aportació, col·laborar com a patrocinadors. En la nostra pagina web poden trobar a l’apartat de “Fer-se Amic” totes les maneres possibles i els avantatges que obtindran de la Fundació a part de les desgravacions fiscals ja conegudes.
www.fundaciomontserratcaballe.org
Per últim voldria fer una crida a les empreses que apostin per la cultura i no només per l’esport, perquè la cultura sempre fa gran un país.
Comments are closed.